Kozijnen verven: hard- en zachthout

Mca

  • #1
Eindelijk ons eigen huisje en dat is hartstikke leuk en het zelf buiten schilderen ook... nouja, als ik tenminste over 2 jaar niet weer aan de slag hoef. Kortom, ik wil het goed doen.

De eerste vraag: de liggers zijn van hardhout maar de staanders van zachthout. Kan ik voor beiden dezelfde verf gebruiken of is het aan te bevelen verschillende verf te gebruiken?

Daarnaast begint de huidige lak hier en daar te barsten.

Wat is hier het devies? Losse delen uitkrabben en opvullen (waarmee?)

Alvast bedankt voor het advies.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Die barsten in de liggers ( glaslatten) worden veroorzaakt door de spijker of nagels die de verf van het oppervlak afduwen.

Inspecteer de glaskit op uitdroging. Zitten daar scheuren of barsten in dan kan vocht binnendringen. Drevel de nagels in en werk ze af met stopverf (lange droogtijd ) of 2K-epoxyvuller ( 1/2 uur droog ).

Ik begrijp dat de stijlen van de kozijnen van grenen /vuren zijn en de ligger ( regendorpel) van hardhout. Zijn deze vervangen?

Op zich kunt u beide met dezelfde verfsoort behandelen, tenzij u het hardhout volledig kaal haalt. Dan moet u op die delen eerst een isolerende grondverf toepassen omdat de kans van doorbloeden bestaat.

Reinig eerst al het te schilderen werk met een biologische verfreiniger. Loszittende delen verwijderen dmv schrapen of diepschuren.

Breng daarna een grondverf aan en werk af met 1 of 2 lagen lakverf. Als u het echt goed wilt doen, haal dan uw verf en gereedschappen bij de vakhandel /speciaalzaak. De kosten betalen zichzelf uit door een grotere duurzaamheid.
 

Mca

  • #3
Kees, dank je voor je snelle en uitgebreide antwoord!

De kit lijkt nog goed maar een beetje vies. Ik zal alle ramen nalopen.

De liggers zijn niet vervangen maar naar ik me heb laten vertellen is het eerste deel van deze wijk milieubewust opgebouwd. Nadat echter de liggers en-masse wegrotten, is men in het latere gedeelte van de wijk overgestapt op deze combi.

Mijn buurman (niet een echte referentie maar ok) had een verhaal dat zacht- en hardhout verschillende soorten verf vroegen, de een meer ademend/elastisch dan de ander?

Ik was niet van plan de boel kaal de halen, ik dacht aan:
- losse delen wegkrabben/steken
- opvullen
- ontvetten/reinigen met StMarc (amonia?)
- opschuren
- grondverf
- aflakken (liefst 1 laag)

En afgezien van de emmers ral 9010 latex bij de praxis, ga ik altijd naar Labrie hier in Amersfoort, tot nu erg bevallen. Zij zullen allicht nog wel wat tips hebben maar wat voor grondverf/lak komt vooral in aanmerking? Water/terpentine gedragen? En is Sikkens het beste of zijn andere merken ook degelijk te noemen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Aan merken vergelijk doen wij hier niet. Dat is soms lastig voor de DHZ-er die graag wil horen welke verf voor zijn klus de beste is.

U noemde 1 merk. Er zijn in Nederland globaal 4 grote spelers in het A-segment. Dat wil niet zeggen dat de anderen mindere kwaliteit leveren. Integendeel. Deze bogen vaak op een heel lange traditie, en ik kan u verzekeren: goede verf maken kunnen ze allemaal.

Het is vaak een kwestie van waar u in het verleden goede ervaringen mee hebt gehad. We noemen dat merkentrouw.

Zit er een terpentinegedragen systeem op de kozijnen, dan zou ik daar voor buiten mee voortborduren.

Uw werksysteem: OHD3

1. Grondig reinigen met een biologische verfreiniger.
2. Losse delen verwijderen dmv schrapen / afsteken
3. Geheel machinaal vlakschuren
4. Oppervlaktereparaties uitvoeren met 2k_epoxyplamuur
5. Schuren
6. Geheel gronden ( in de kleur van de aflak werkt heel prettig)
7. Licht opschuren ( alleen pukkels verwijderen niet de kanten kaal schuren)
8. Aflakken
 

Mca

  • #5
Ik kan me voorstellen dat merken bespreken, kan leiden tot een of andere fundamentalistische discussie :)

Hoe kan ik trouwens zien of er verf op water- danwel terpentinebasis opzit? En kunnen deze straffeloos overelkaar worden gezet? En is gronden bij een bestaande laklaag nodig/aan te bevelen?

En wat is OHD3?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
OHD = Onderhoud Hout Dekkend. De 3 staat voor het aantal handelingen. Dit zijn standaardgegevens voor Nieuwbouw- en Onderhoudswerkzaamheden voor het uitvoeren van schilderwerk.

In Het Basisverf- en Glasbestek 2006 zijn deze normen ondergebracht. Wij vermelden ze altijd bij het offreren naar de klant. Deze kan dan zien wat er gedaan gaat worden.

Zien kunt u het bijvoorbeeld aan de datum die in de binnenrand van het dubbelglas is aangebracht. Is die van voor 2005 dat kunt u er donder op zeggen dat het terpentinegedragen is.

Over goed mat geschuurde watergedragen lagen kunt u een terpentine verf zetten, en omgekeerd ook. De katalysator die u moet gebruiken is een All-Grund grondverf. Deze kan met zowel water- als terpentinegedragen worden overgeschilderd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu