Kozijn plaatsen halfsteens muur

Coen1988

  • #1
Beste mede klussers,

In onze (nog te realiseren) badkamer op de begane grond wil ik graag het bestaande raam vervangen door een grotere.



Het is een halfsteensmuur. De muur is ongeveer 12cm breed. Het kozijn 11,2cm.

De vorige eigenaar heeft een nieuw (iets groter dus) harthouten kozijn voor ons achter gelaten. (Deze staat ondertussen in de grondverf.):


Onder ieder raam in ons huis zit een gemetselde raamdorpel zoals op deze tekening:


Mijn idee is om het gat voor het nieuwe kozijn zo strak mogelijk uit te slijpen. Onderin iets ruimer zodat ik hier een kleine verhoging op kan metselen van 6 breed waar het kozijn op kan steunen. En zodat ik hier straks plek heb om mijn raamdorpel in te metselen:



De buitengevel wordt later geïsoleerd met EPS en er komt een nieuwe pleisterlaag op. (binnen isoleren is geen optie vanwege ruimte en de buitenkant moet opnieuw waterdicht) (in totaal worden de muren 9cm dikker dus de andere raamdorpels komen ook iets dieper te liggen wat geen probleem is, ze steken dan nog 4cm uit)

Mijn vragen:

Het kozijn wil ik links en rechts met kozijnpluggen vastzetten. Wat doe ik tussen de kier van het kozijn en de halfsteens muur? Kan ik dit gewoon opvullen met cement? (Ik gebruik liever geen pur als het niet nodig is.)

Moet er aan de boven en onderkant nog iets tussen het kozijn en de halfsteensmuur? Een loodslab of misschien DPC folie? Zoja waar precies en hoe bevestig ik dit?

Mogen de stenen van het raamdorpel het kozijn raken aan de onderkant?

Hopelijk kunnen jullie me op weg helpen :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Bedenk een andere oplossing voor je raamdorpelstenen. Zoals het nu is uitgewerkt zijn het giga-koudebruggen.

Ik zou ze dus in het geheel weghalen, en een waterslag onder het kozijn monteren.
 

Coen1988

  • #3
Dank voor je reactie Walker,
De raamdorpels verwijderen is geen optie. Het is een huis uit 1926, we willen graag de karakteristieke kenmerken behouden.

De isolatie die we nu gaan toepassen zal niet heel veel doen denk ik, behalve de kou uit de muur halen. Dikkere isolatie is geen optie ivm een ander kozijn dat haaks op de muren staat. De koudebruggen van de dorpels nemen we voor lief.

Hopelijk heeft iemand nog input op mijn eerder gestelde vragen :klusjesman:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu