Kozijn opvullen #Metselen #Stukadoor

MartijnP

  • #1
Hallo Allemaal,

Even een vraagje. Op de bijgevoegde foto's kan je zien dat we een nieuw kozijn gezet hebben en dat er naast het kozijn een stuk opgevuld moet worden. Wat is volgens jullie de beste manier om dit op te vullen?

Mijn doel is om het op te vullen zodat je geen gat in de muur hebt. Het wordt uiteindelijk allemaal gestukt door een stukadoor. Ik moet ervoor zorgen dat hij er gips op kan smeren, dus er mag nog best een oneffenheid zitten.

Ik zat zelf te denken om met zand cement, metsel mortel te maken en dan wat bakstenen kapot slaan om met kleine stukjes en een hoop mortel het gat op te vullen. Zal voor mij de eerste keer zijn dat ik zoiets doe dus het kan zijn dat ik iets over het hoofd zie. Daarom vraag ik het aan jullie.

Gat: Ongeveer 145 cm hoog en max 5 cm breed.

Ik hoor graag hoe jullie erover denken.
20201227_201450.jpg

20201227_201459.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zo gaat het niet veel worden... Dat wordt niet sterk genoeg.

Kozijn weer verwijderen, restant van de oude muur weghalen, en een net stukje stijl- en regelwerk aanbrengen tussen bestaande kozijn, het wandje met gipsplaten en het nieuwe kozijn.

Daarna het kozijn weer op zijn plaats zetten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Of het resterende metselwerk wat er nog zit ook eruit slopen en dan fatsoenlijk dichtmetselen.
 

MartijnP

  • #4
Ah oke, wat wordt niet sterk genoeg als ik vragen mag?

Wellicht handig van mij om erbij te zeggen is dat de deur die je op de foto ziet er voor de "sier" in zit. Deze wordt niet gebruikt en zal over een tijdje eruit gehaald worden.

Wat zijn de andere redenen om het gat niet op te vullen? Maar het op een andere manier op te lossen zoals jullie voorstellen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Met het opvullen van het gat heb je geen verbinding tussen kozijn en bestaande wand. Het hangt dan letterlijk van los zand aan elkaar.

Andere vraag: Zowel hier als op de wand erachter is te zien dat je het tegelwerk slechts gedeeltelijk hebt weggehaald. Waarom heb je dit niet afgemaakt voordat je met de volgende stap verder ging?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Haal dan nu ook dat andere kozijn eruit, dan kan je het in één keer dichtmetselen, scheelt ook weer een naad in de muur.
 

MartijnP

  • #7
Oke, ik denk dat ik het niet helemaal begrijp haha.

Het kozijn is momenteel aan de bovenkant, zijkanten vast gemaakt aan de bestaande muren. Het is vast gelijmd en vast geschroefd met dikke schroeven aan de muren. Het kozijn zit dus vast. Er komt een lichte duur in.

De constructie zoals ik hem nu zie lijkt het mij allemaal vrij stevig en sterk. Aangezien de stukadoor over een aantal dagen komt moest ik het gat nog opvullen zodat hij het netjes kan maken.

Daarnaast is het misschien erg naïef van mij om te denken maar ik dacht dat cement vrij sterk was en dat het gat daardoor goed opgevuld wordt en alles nog steviger wordt. Maar fijn dat jullie hier anders over denken. Kan ik dat meenemen in wat ik de komende dagen moet gaan doen.

Verder wordt de zijde waar je de stucplaten ziet over enkele dagen gestuukt (nieuwe keuken) De andere kant is een bijkeuken en die pakken we over een tijdje pas aan dus dat gedeelte zou nog niet helemaal netjes hoeven zijn.

Er wordt over de tegels heen gestuukt. Het was niet nodig om ze er allemaal af te halen. We hebben er wat gaten is geslagen zodat de hechting voor het stuken beter zou zijn.
 

MartijnP

  • #8
Rola schreef:
Haal dan nu ook dat andere kozijn eruit, dan kan je het in één keer dichtmetselen, scheelt ook weer een naad in de muur.
Ja, hebben we aan gedacht. Aan de andere kant en dat staat niet op de foto zitten er allemaal leidingen in de muur (warm water, koud water, allerlei stroomkabels. Het was nogal veel werk om het allemaal te verplaatsen. Deze zitten dadelijk precies weggewerkt. Als we de muur er helemaal uit slopen moesten we veel meer werk verrichten terwijl er daarna aan de ene kant een nieuwe keuken voorstaat en aan de andere kant vullen we het gat van de deur met cellenbeton blokken en stuken we erover en dan komt er een kast voor te staan.

We zochten naar de optie die het minste slopen was om alle leidingen te laten waren ze lagen.
 

MartijnP

  • #9
Het gedeelte van de tegels wat eraf is, daar zat voorheen een WC. De ombouw van de WC is eraf gesloopt waardoor je daar nu dus geen tegels ziet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu