Kozijn- en deurmaten bepalen bij vervangen stalen kozijn

AJDB

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben een stalen kozijn met bovenlicht en de opdekdeur (88x231,5) verwijderd in ons toilet. De huidige opening tussen de twee gipsmuren (dikte 70mm) is 92,5 cm. Wij willen de opening iets verkleinen zodat het nieuwe houten kozijn (zonder bovenlicht) samenvalt met een gecreëerde verhoging vanwege weggewerkte leidingen (het kozijn mag er ook iets voorbij komen). Deze verhoging eindigt 6,5cm voorbij de linker wand. De deur die erin komt, moet een standaardmaat hebben om de kosten voor nieuwe deur te beperken. Wij denken dan aan een deur van 83 of 78 cm.

Onze vragen:
1. Als de breedte van de deur 5/10 cm smaller wordt, kunnen we dan eenvoudigweg de opening met 5/10 cm versmallen (door linker wand 5/10 cm te verbreden met gipsblokken)en een bijbehorend kozijn kopen?

2. Heeft ieder kozijn voor muurdikte 70 mm dezelfde maat of zitten daar verschillen in? Als je het kozijn om de muur schuift, maakt dat de opening tussen de 2 wanden dan altijd 16mm smaller aan weerszijden zoals bij het stalen kozijn het geval was of kan dat per kozijn/merk verschillen?

3. Zit er verschil in de maten van een opdek kozijn versus stomp kozijn?

4. Wat is beste methode om ruimte van bovenlicht te dichten: gipsblokken / gipsplaten / anders??

5. Is het beter om eerst de wand te verbreden en bovenlicht te dichten en dan het kozijn te plaatsen of eerst kozijn plaatsen en dan de openingen dichten?

Veel vragen ... hoop dat jullie me kunnen helpen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Maak je het niet erg ingewikkeld? Ik zou gewoon een kozijn+deur gaan kopen. Bij een bouwmaterialengroothandel hebben ze dat op voorraad (stomp en opdek).

Als je die meteen plaatst, kan je alles precies passend maken. Bovenlicht met gipsblokken dichten. Bij een houten kozijn kan dat er gewoon op.
 

AJDB

  • #3
De deur-kozijn combinaties bij de bouwmaterialen handel zijn alleen niet zo mooi. Anders hadden we daar zeker voor gekozen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat zijn inderdaad saaie deuren. Maar ze hebben we een standaardmaat. Dus zo'n kozijn is prima. Daarna kan je op je gemak een nieuwe deur bestellen.

Denk eraan dat (stompe) deuren eigenlijk altijd pas gezaagd moeten worden, dan zitten ze het netst.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Pas gezaagd?
Pas schaven heb ik nog geleerd, mja dat is dan zeker achterhaald :?
 

AJDB

  • #6
Dankjewel Ijkenhout.
We gaan vandaag toch maar eens langs de bouwmaterialen handel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Schaven of zagen, het resultaat is hetzelfde. Ik vind zelf zagen een stuk makkelijker. Bv. de sluitkant onder een paar graden is makkelijker zagen dan schaven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Er zijn ook houten nastelkozijnen in de handel verkrijgbaar. In stomp en opdek- uitvoering. Basis is grenen, met een toplaag van gegrond of afgelakt MDF.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu