Koudebruggen in raamwerk enkelsteensmuur

EPSPiep

  • #1
Aan de binnenkant van mijn enkelsteens buitenmuur wil ik een raamwerk (van 44x94x2800) maken tussen plafond en vloer. Hierin wil ik 10 cm PIR platen plaatsen (kan ze voor 7 euro per m2 kopen, vandaar die dikte). Afwerken met gipsplaat.
10 cm platen PIR isoleren een stuk beter dan 94mm vurenhout.
Krijg ik nu geen last met koudebruggen(beter gezegd koudebanen)?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
10 cm PIR platen zijn net iets dikker dan 94 mm vurenhout. Ik neem aan dat je er bij de constructie wel rekening mee houdt dat de platen het gips niet naar buiten duwen.

Op zich valt de koudebrug van 10 centimeter vurenhout wel mee. Vurenhout heeft een lambda waarde van ongeveer 0,17 W/mK. Dat is wel een stuk slechter dan de 0,023 die voor PIR platen opgegeven wordt, maar het is nog altijd een thermische isolator. Ik zou mij drukker maken over een eventuele luchtspleet die achterblijft tussen de PIR platen en het vurenhout. Die moet je zo goed mogelijk zien dicht te maken. Dat is het voordeel van wol produkten, die kun je iets te groot maken en ze persen zichzelf dan vast.

Ook een dampdicht folie aanbrengen onder de gipsplaten. Dit is vooral om het vurenhout dat toch relatief gezien de koudste plek in de wand is, te beschermen tegen condensatie van binnenuit.
 

EPSPiep

  • #3
Wat dacht je van de platen te monteren met een klein beetje PUR tussen de platen en het hout? Dan zit het ook gelijk vast.
Ook tussen het raamwerk en de muur wil ik in het midden een dot PUR doen tegen het inveren van de wand.
De PIR platen zijn met aluminium bekleed, is het dan nog steeds nodig met folie te werken tussen de stenen muur en de voorzetwand?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Met PUR krijg je het grootste deel van de naden wel dicht. Aluminium gecoate platen zijn dampdicht, maar waar het hout zit moet wel folie want dat in verhouding de koudebrug dus daar treedt als eerste condensatie op. Het beste is om stroken dampdichte folie aan de binnenkant tussen de gipsplaten en het hout te plaatsen en die aan beide randen met tape aan de PIR platen te plakken zodat daar ook geen opening zit. Als je brede dampdichte tape hebt kun je mogelijk ook direct van de ene naar de volgende PIR plaat tapen over het hout heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
2
2
7
4
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu