Koudebruggen bij isolatie?

Inhico

  • #1
Ongeveer de helft van ons huis heeft steens buitenmuren. Die willen we isoleren met zo weinig mogelijk ruimteverlies. We denken daarom aan van binnen naar buiten: gipsvezelplaat - dampdichte folie - rachels met daartussen pir-platen - ca 2 cm spouw - dampremmende folie - buitenblad.
Er ligt een betonnen vloer, zonder kelder/kruipruimte.

Daarbij enkele vragen:
- is die dampremmende folie tegen het buitenblad nog nodig aangezien PIR waterbestendig is?
- er komen enkele halfsteens binnenmuren uit op de buitenmuur. Gaan die een koudebrug vormen? En zo ja hoe kan ik dat voorkomen?
- moeten er speciale maatregelen worden genomen om de houten balken van de verdiepingsvloer te beschermen tegen vocht en rot?
- hoe zorg ik voor een goede, dichte aansluiting van de folie op de vloer?

Alvast hartelijk dank

Peter
 

MvanV

  • #2
Pir is heel vaak met alumiiumfolie afgewerkt. Dan is dat al de dampwerdende folie. Dan hoef je alleen op de naden te tapen.

Binnenmuren zijn dan inderdaad koubruggen.
Je kan dan 2 dingen doen: de eerste meter steeds dunner meeisoleren, of de koudebrug laten voor wat hij is.
Muur isoleert ongeveer 20 keer (warmtecoeff 0.4 ipv 0.020) zo slecht als isolatie, dus 5*20 cm betekent dat 100 cm muur gelijk is aan 5 cm isolatie.

Beperkte koudebruggen hoeven ook geen probleem te zijn. Vochtproblemen ontstaan veel meer door slechte ventilatie dan door koudebruggen.
Als er genoeg ventilatie is is er niet zoveel vocht dat het problemen kan geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de koudebruggen wel een probleem kunnen geven, kan je de binnenmuur losmaken van de buitenmuur. Is best ingrijpend en het kan natuurlijk niet als het een dragende of stabiliteitswand is.

De dampremmende folie niet tegen de steensmuur aan, maar tegen de buitenkant van het houtskeletbouw. Ik neem aan dat je met rachels een houtskeletbouwwand bedoeld? De folie is niet echt nodig als de steensmuur waterdicht is.
 

Inhico

  • #4
Dank voor de reacties.
Ik denk dat de ventilatie wel voldoende is, en anders zorgen we daarvoor. Één van de ruimtes wordt echter tzt de keuken. En dat is wel een plek waar veel vocht wordt geproduceerd. Ik weet niet of dan ventilatie (in combinatie met afzuiging) voldoende is.

Losmaken van de binnenmuur klinkt nogal ingrijpend, hoewel de handeling zelf niet zo ingewikkeld lijkt (met een goede steenzaag en boorhamer). Ik zal dat eens ter plekke aan een meer bouwkundig geschoolde voorleggen ivm eventuele consequenties voor stabiliteit etc.

Met de rachels bedoel ik houten staanders tussen plafondbalken en vloer, bedoeld om aan de ene kant de gipsplaten op vast te zetten. Tussen de staanders komen de pir-platen. Bij nader inzien is dat in een muur met ramen wat lastig. Daar moet ik de rachels misschien vastzetten op de buitenmuur. Dan is er daar geen doorlopende spouw.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Die rachels zijn balken of regels (meestal 2x3'tjes).

Goed om een bouwkundige er ter plekke naar te laten kijken!

Dat er ramen inzitten maakt niet uit. Het handigst is (op de vloer) een houten frame te maken, en dat in z'n geheel als voorzetwand te plaatsen. Evt. in twee of drie delen. Dan kan je er ook aan de buitenzijde folie op nieten. Je zet het frame dan rondom vast.

Ik denk dat de vloerbalken van de vd.vloer gewoon zo kunnen blijven, want nu rotten ze ook niet (?), dus je muur is droog. Theoretisch is het best al het hout wat met steen in aanraking komt, goed in de grondverf te zetten (goede grondverf werkt hetzelfde als menie).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu