Kortsluitingsgevoelig???

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo mensen,

Mijn ventilator in de badkamer hield er mee op. Een nieuwe gekocht en toch maar zelf geïnstalleerd, want hoe moeilijk kan dat zijn?! Nou, 'maar' 2 en een 1/2 uur later was onderstaand het resultaat. :mrgreen:

Het zwarte kabeltje was te kort. Daarom een kroonsteentje gepakt en deze verbonden met nog een stukje kabel die ik over had van de oude ventilator. En het werkt!

Goed, dat was de inleiding. Aangezien ik een enorme klusleek ben, de ballen verstand heb van elekta, en eigenlijk op m'n gevoel maar wat heb gedaan:
- is de kabelverbinding als te zien op de foto eigenlijk veilig?

Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden van niet. :D Het wordt namelijk nogal vochtig in de badkamer tijdens het douchen en de kabeltjes hebben niet iets van een beschermlaagje oid. Eigenlijk ben ik gewoon een beetje bang dat ik de ventilator nogal kortsluitingsgevoelig heb aangelegd. Wat is jullie mening?

Als mijn vermoeden klopt en ik ben nogal fout bezig geweest, hoor ik graag van jullie hoe ik eea op kan lossen. Alvast hartelijk dank voor de reacties!

Met vriendelijke leekgroeten,

Harmen

72114_17_1.jpg
 
LEVENSGEVAARLIJK! Ik zou hier zo niet durven douchen!

Hoe op te lossen? Tja, ik denk dat het nieuwe kabels trekken wordt...

EDIT: Ik zie ook net dat de aarde niet is aangesloten, even in de handleiding of dit wel of niet moet. Als het niet moet staat er ergens een dubbel vierkantje.
 
Die bedrading hoort tenminste dubbel geïsoleerd te zijn. Met andere woorden de draden horen in een buis te lopen. Lassen moeten op daarvoor geschikte aansluitpunt of lasdoos gemaakt worden. Bovendien mogen in de zone nabij douche en bad helemaal geen 230V leidingen en toestellen aanwezig zijn. Om eea netjes te maken zal een leiding tot de ventilator moeten worden aangelegd met daarin voldoende lange draden. Daarvoor zal wel wat sloopwerk nodig zijn.
 
Tenzij deze ventilator zich in de "zone" bevindt (wat we nog niet weten van TS), zou je ook een lasdoos(je) kunnen maken boven de ventilator, van daaruit opnieuw bedraden naar de ventilator.
(als je een lasdoos boven de ventilator niet erg vindt en je geen zin hebt alles opnieuw aan te moeten leggen)

Dus @Harmenv: waar (welke afstand van bad/douche/etc.) bevindt zich de ventilator?
 
Bedankt voor jullie reacties.

@Fendtgek: dat losse draadje hoeft niet aangesloten te worden volgens de gebruiksaanwijzing.
@Kaajee: De ventilator bevindt zich op ongeveer twee meter van de douche.

De ruimte tussen ventilator en plafond is vijf centimeter. Zo'n lasdoos zou dus de eenvoudigste en meest praktische oplossing zijn? Ik wil niet voor vijf centimeter bedrading muurtjes gaan uitbreken ofzo.

Trouwens, de draden liepen ook zo bij de oude ventilator, op het kroonsteengedeelte na. Woon hier pas een jaar, maar dat oude ding heeft er zeker tien jaar zo ingezeten. Dat is dus sowieso fout?
 
Het klopt idd dat die draden, die zo uit het plafond steken zoiezo foutief aanlegd zijn. Welicht kun je die afwerk lat eens loshalen. Misschien komt er dan een flexibele buis tevoorschijn, die wel voldoende overlengte heeft om de ventilator te bereiken.
 
Ik zou zeker die afwerk lat eens loshalen. Het lijkt er op de foto een beetje op (maar kan ook vuil zijn) dat er een rond gat boven de afwerk lat zit. En dat zou kunnen betekenen dat er netjes een doos in het plafond zit. Of ben ik nu te hoopvol :D
de draden liepen ook zo bij de oude ventilator, op het kroonsteengedeelte na.
Dat kroonsteentje maak het in ieder geval wel extra spannend.

P.s. wel stoer dat je deze foto hier durft te posten met de vele kritische klussers op dit forum :cool:
 
En mensen die "levensgevaarlijk" gaan roepen.

Hoewel ik het zelf nooit zo zou aansluiten, ken ik niemand die dood is gegaan van een kroonsteentje (zelfs niet in de badkamer)
 
Even de verbinding losnemen, stukje k25 ertussen, en draden opnieuw invoeren en afwerken in vennetje, draden lijken mij toch wel lang genoeg.

:mrgreen: levensgevaarlijk wordt het pas als je tijdens het douchen probeert de kroonsteen te omsluiten met je hand, om deze droog te houden. :mrgreen:
 
Een amp-verbinder ertussen knijpen en een krimpkousje erover en dan in een plat gootje doen.

Is verantwoord afgewerkt en ziet er ook nog fatsoenlijk uit. :)

@Ruudvee: het gaat niet om een kroonsteentje maar om water en stroom. schroefjes van een kroonsteentje liggen bloot aan de omgevingslucht. Aangezien je in de badkamer tijdens het douche (althans zo doe ik dat) geen schoenen, die enige isolatie bieden, aan hebt loop je een verhoogt risico in aanraking te komen met spanning omdat water stroom geleidt ;)
 
Wat is een "amp-verbinder" ?

en dat "risico" mag best wat gerelativeerd worden. Zoals je kunt zien hangt die kroonsteen zo'n beetje tegen het plafond aan. Wie gaat daar nu in z'n nakie aanzitten, als je er überhaupt al bij komt zonder stoel/ladder/krukje.
En die stroom gaat echt niet door de lucht hoor, tegen die tijd dat jij dat voor elkaar hebt, moet je even bellen: draadloze stroom zit ik al tijden op te wachten.... :mrgreen:

Tuurlijk zijn er nettere en betere methodes en moet je dit netjes fixen, maar we moeten het ook niet overdrijven.
 
Draadloze stroom :prima:

Toegegeven, een kroonsteentje ergens in een hoekje is geen gevaar op zich maar het wordt wel vervelend als de douchekop per ongeluk die kant op wordt gericht. Vooral kinderen zijn gek op dat soort waterballet :? En dan wordt het wel in ene een stuk linker. Helemaal ongelijk hebben de "levensgevaarlijk"-roepers dus ook weer niet.
 
Discussie gesloten, blijf bij de vraag van TS en ga niet uitweiden over verschillende theorieën, het is toch meestal een discussie die ontstaat doordat iemand denkt het allemaal beter te weten en bepaalde personen probeert af te kraken.

Ieder heeft zijn mening, respecteer dat zonder bovenstaande zinloze discussies te gaan voeren, niemand heeft daar wat aan.
 
48555_749795_LB_00_FBEPS1_1.jpg



Dit is een amp verbinder.
Maar ondanks de eerdere opmerkingen hierover is deze niet waterdicht, dat komt omdat alleen de binnen aanwezige bus om de ader heen geklemt wordt, de buitenmantel blijft gewoon open.
Deze kleur rood behoort bij een ader tot 1,5mm2
De kleur blauw gaat tot een ader van 2,5mm2
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan