Kortsluiting vaatwasser

Dafi

  • #1
Vaatwasser (SE64A561/46, FD nummer 8402) maakte kortsluiting terwijl het apparaat uit stond dus met alleen de stekker in het stopcontact. Door info uit een ander topic ben ik er inmiddels achter dat de ontstoringscondensator de boosdoener is. Zie bijgaande foto's.
Na het verwijderen van de condensator heb ik de vaatwasser opnieuw op spanning gezet en nu lijkt er geen probleem te zijn. Nu heb ik een aantal vragen:

- Moet ik beide onderdelen vervangen (zowel de condensator als het netsnoer met behuizing) aangezien ze beide zwartgeblakerd zijn?
- Zoals ik al aangeef doet de machine het zonder filter weer: wat kan er gebeuren als ik er geen nieuw filter in zet?
- Waarom gaat bij sluiting alleen de groep eruit en niet de aardlek?

Bij voorbaat dank voor reacties!

20230911_174511.jpg 20230911_174415.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De defecte condensator(en) zorgen voor een kortsluiting, niet voor een aardsluiting.
Daarom valt alleen de groep er uit.
Een ontstoorcondensator is in principe verplicht om ongewenste storende signalen te voorkomen
vanuit het apparaat naar het net.
Als het niet te lastig is dan zou ik alle onderdelen vervangen, behalve als je binnenkort een nieuwe
machine wil kopen.
 
  • Like
Waarderingen: Dafi

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een vervangen netfilter compleet met netsnoer (1,75 m) is nog leverbaar, heeft het bestelnummer 00483581 en kost (bij Siemens) net iets meer dan 30 Euro (incl. verzendkosten). Als je met 00483581 googelt, dan vind je bij een enkele webshop dat onderdeel voor een paar Euro minder, maar er zijn ook shops die het beduidend duurder verkopen.

Het vervangen ervan is, wanneer je al in het stadium bent dat je hem eruit hebt, een fluitje van een cent, want verder helemaal compleet.

Let op: er bestaat ook een identiek onderdeel met het nummer 00483580. Die is met een langer aansluitsnoer (5 meter) en beduidend duurder!
 

Dafi

  • #4
Super dank voor jullie reacties. Kees, misschien kijk ik niet goed maar ik zie op het onderdeel alleen het netsnoer zonder de condensator als ik je link naar Siemens bekijk. Zie wel losse condensator elders op de site maar die zien er heel anders uit, blijkbaar vervangend onderdeel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik bekijk het nog even nauwkeurig, kom er nog op terug.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je hebt gelijk, excuus!
Ik had in de explosietekeningen (hier beschikbaar) gekeken en niet gezien dat het onstoorfilter een apart onderdeel is.
Nu wel:
Het netfilter is in de tekening aangegeven als onderdeel met het bestelnummer 165201, maar in de lijst staat deze als 12028411, vervangend onderdeel voor 165201. In principe zou je daarvoor elk identiek netfilter kunnen gebruiken, mits het de volgende waardes heeft:
- geschikt voor (minstens) 275 Volt AC
- condensator tussen fase en nul 0,1 µF
- condensatoren tussen fase/nul en aarde 0,01 µF
- bovenstaande µF-waardes heb ik gezien op afbeeldingen van het onderdeel 12028411.
- aansluiting met schuifstekers 6,3 mm
- zelfde vorm en afmetingen als huidige ontstoorfilter (anders klikt ie niet in de behuizing)

Makkelijker is dus een exact onderdeel te bestellen, kost ca. 33 Euro (incl. verzenkosten).
Mits de behuizing aan het snoer in zodanige staat is of dmv schoonmaak met alcohol zodanig te krijgen is, dat die alsnog gebruikt kan worden.

PS. Ik zie op afbeeldingen, bijv. hier, dat er een kaal filter geleverd wordt ipv. een ingegoten blok, zoals dat vroeger gebruikelijk was.
Als het goed is, zit er bij het betreffende onderdeel een beschrijving hoe je dat in de huyidige behuizing moet inpassen. Als je de afbeeldingen, die zichtbaar worden als je op de laatste link 'hier' klikt, langsgaat, krijg je die beschrijving te zien. Ik mag wegens copyrights die afbeelding hier niet weergeven, maar zo kom je er ook!
 
Laatst bewerkt:

Dafi

  • #7
Dank voor je uitgebreide antwoord Kees. Ik kijk eerst even of ik de behuizing 'blakervrij kan krijgen.
Ik zie dat er her en der nog wel wat gegoten condensatoren verkrijgbaar zijn. Zijn weliswaar 'open' aan de bovenzijde waar de mijne dicht en rond is maar dat lijkt mij geen probleem.
Maar, mocht ik toch voor naar de vervanger gaan dan vraag ik mij 2 dingen af over de plaatjes in je laatste link:
- plaatje 3 : er zijn 2 zwarte draden; maakt het wat uit welke zwarte op welke schuifsteker gaat? Of is dat hetzelfde principe als een stekker in een stopcontact?
- in plaatje 5 zie ik de binnenzijde van de vaatwasser en lijkt het of de condensator na aansluiten 'lukraak' los in een hoekje wordt gezet in een uitsparing in de machine. Zie ik dat goed? Hij kan niet ergens in geklikt worden nl.

Moet trouwens grinniken om plaatje 1: even je schroevendraaier in de zijkant steken en hup eruit. Ging het maar zo makkelijk :-)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dafi schreef:
- plaatje 3 : er zijn 2 zwarte draden; maakt het wat uit welke zwarte op welke schuifsteker gaat? Of is dat hetzelfde principe als een stekker in een stopcontact?
Klopt, maakt niet uit op welke aansluiting je die draden zet, nul of fase. Zolang je die maar niet aan de aarde / behuizing van de machine zet (daar moet de geelgroene draad op).

Dafi schreef:
- in plaatje 5 zie ik de binnenzijde van de vaatwasser en lijkt het of de condensator na aansluiten 'lukraak' los in een hoekje wordt gezet in een uitsparing in de machine. Zie ik dat goed? Hij kan niet ergens in geklikt worden nl.
Ik kan je echt niet zeggen hoe dat precies bedoeld is. Het is voor mij ook nieuw dat de gegoten versie niet meer leverbaar is.
Als de nieuwe condensator (-combinatie) niet geklikt kan worden, moet je hem op één of andere manier zien vast te zetten, bijv. met een paar tiewraps (kabelbinders). Waarbij je dan misschien het probleem hebt waar je die tiewraps dan weer aan vast moet zetten.

PS. de laatste keer dat ik het identieke netfilter van mijn Bosch vaatwasser eruit had was in begin 2012, ivm. een defecte waterwisselaar. Daartoe moest ik de hele machine uit elkaar halen en dus ook het netfilter eruit halen. Daarna heb ik alleen nog via forums te maken gehad met defecte netfilters, niet daadwerkelijk. Ik ben namelijk net als jij een amateur op witgoed reparatie gebied. Wel heb ik uitgebreid ervaring met elektronica (componenten en schakelingen).

Ik weet dus niet meer hoe dat filter er in details uitzag...
 
Laatst bewerkt:

Dafi

  • #9
Vraag me af of die condensator echt vast moet zitten maar daar kom ik wel uit. Voor nu heel veel dank voor het meedenken en alle suggesties. Zal laten weten hoe ik het opgelost heb.
 

Lampje45

  • #10
Zeker moet die vast zitten want koper wat veel beweegt, (door trillingen) wordt hard en breekt op een gegeven moment af en ben je weer terug bij af.
 

Dafi

  • #11
Dan ben ik benieuwd hoe monteurs dit vervangend onderdeel vastzetten. Hoe dan ook, hij past in een hoekje van de vaatwasser, is alsof de uitsparing daarvoor gemaakt is maar dat lijkt me niet aangezien het een totaal anders vormgegeven onderdeel is tov origineel.
Ik waag het er op. 6 tientjes verder en hij doet het weer als vanouds.
Allen dank voor het meedenken en de tips!! Top!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dafi schreef:
...6 tientjes verder en hij doet het weer als vanouds.
Dat is goed om te horen.
Ik wens je nog veel succes met je zelf gerepareerde vaatwasser!

En bedankt voor de terugmelding. :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Dafi

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu