Kortsluiting in buitenverlichting

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

Ik ben eigenlijk ten einde raad, en hoop dat een van jullie mij kan helpen.
Mijn buitenverlichting bestaat uit 4 paaltjes met spaarlampen, gewoon 220V, aangelegd met buitenkabel (natuurlijk geaard). Om hem eenvoudige van binnen te schakelen (stroompunt zit in mijn schuurtje) gebruik ik een Elro Schakelaar met afstandsbediening.

Steeds als het buiten regent (ookal staat de verlichting uit!) krijg ik kortsluiting. Ik kan me voorstellen dat de kroonstenen in de paal van de lamp nat/vochtig worden, maar vind het vooral vreemd dat ik sluiting krijg wanneer de schakelaar uit is......

Kan iemand me vertellen of het inderdaad het vocht bij de kroonstenen is wat sluiting maakt ookal staat de schakelaar af? (Dat deze schakelaar bijvoorbeeld maar 1 van de 3 stroomdraden schakelt?).

Ik ben best bereid om mijn kroonstenen te voorzien van waterdichte kokers met wartels, maar ben heel erg benieuwd of dat het probleem wel is....

Bedankt alvast!
 
Of het de kroonstenen zijn kan ik vanf hier niet zien, maar het zou kunnen indien hier water bij kan komen. Kan ook in de lamp zelff zitten. Of in de kabel in de grond, de grondmof(indien gebruikt)

Ik zou gewoon even de lampen loshalen na een natteperiode en kijken waar het nat is.

maar heb je korsluiting de automaat die eruit gaat of een aardlek dus de aardlek schakelaar die eruit gaat. En inderdaad de Elro schakelaar zal inderdaad alleen maar alleen de fase schakelen.
 
Kort sluiting is als de fase direct in contact komt met de nul, als ik aan neem dat je met de schakelaar de fase onderbreekt die naar de lampen gaat zou dit niet moeten kunnen gebeuren. wellicht zit het probleem tussen elro en huis installatie.
gr frank
 
Oke, bedankt alvast voor jullie reacties.
Het is zo dat de groep waar de buitenverlichting deel van uitmaakt eruit knalt.

Ik ben geen elektricien, maar ik noem de bekabeling even +,- en aarde ;-).

Hier vanuit gaande, stelde ik me dan voor dat de schakelaar van elro bijvoorbeeld alleen de - schakelt, zodat er dus geen licht is, maar als er water tussen de + en aarde staat, de groep er toch uit kan knallen? Bij nattigheid de stekker direct in het stopcontact resulteert in hetzelfde, maar dat zou logisch zijn..... ik vond het nou juist zo vreemd dat het zonder dat de lampen branden (elro schakelaar ertussen, maar 'uit') kan gebeuren.
 
Om het even simpel te zeggen (meegaand in jouw termen) is kortsluiting een verbinding tussen + en - (dan gaat je groep eruit, dit is dus eigenlijk onmogelijk als de schakelaar uit is) en is een aardlek een verbinding tussen de + OF de - en aarde, hierop reageert je aardlek. Een aardlek veroorzaak je dus makkelijker dan kortsluiting, zeker buiten.
 
Hoi Appeltje. Volgens mij was het inderdaad de aardlek die eruit klapte steeds.... omdat ik groep voor groep inschakelde (om zeker te zijn van de locatie van het lek) bleef ik steeds steken bij groep 5, als ik die omzette klapte de aardlek er weer uit.

Dus mijn theorie kan kloppen dat zonder dat de lampen branden ik alsnog een 'lek' kan hebben? Dan ga ik de verlichting anders aansluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan