Korte haakse bochten op elkaar bij waterleiding (12 mm)

Scratch

  • #1
Momenteel ben ik bezig met een toilet verbouwing. Hierbij wil ik een nieuwe aansluiting maken voor een hoekstopkraan. Vanuit daar wil ik een koperen leiding infrezen. De verbindingen ga ik solderen.

Echter zit ik met een hele krappe bocht. Daar waar de koperen buis uit de muur komt (groen) moet deze eigenlijk vrijwel ook direct omhoog. Hierdoor komen de twee knietjes erg dicht op elkaar te liggen. Deze verbindingen wil ik dan ook tegelijk solderen.
Mijn vraag is: kan ik dit zo maar doen? Of is er een makkelijkere oplossing beschikbaar. Ik had nog gedacht aan om de buis te buigen of een flexibele leiding te nemen, maar ik heb het idee dat de buigstraal dan te groot wordt voor dit kleine stukje.

De bestaande verticale waterleiding zit op zo'n 4 cm van de muur af (gemeten vanuit het hart van de leiding). Die 6 cm is dan ook een schatting als ik rekening houd dat de leiding nog in de muur komt.

Voor de goede info: de koperen buis komt uit de muur, achter het toekomstig te plaatsen voorzetwandje. Als je goed oplet zie je op de foto een knelkoppeling. Deze wil ik laten zitten, omdat deze verbinding al zo'n 40 jaar oud is. Dus dat vertrouw ik wel als die achter een voorzetwandje verdwijnt.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

IMG_0296.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Als ik goed begrijp komt de voeding uit de muur bij dat t-stuk.
En omdat je een voorzet wand gaat plaatsen is dat ivm hang toilet?
Je moet in de muur Wicu buis 12 gebruiken dus dat ken je niet haaks buigen maar je kunt een verzetje in zetten omdat ie in de muur komt en er een voorzet wandje voor komt.
Ook is het verstandig om niet schuin over te steken maar eerst horizontaal en dan om hoog.
Dit heeft te maken mocht je ooit wat in de muur moeten boren dat je precies weet waar de waterleiding zit en niet moeten gokken.
Even een tekening:
Naamloos.jpg
 

Scratch

  • #3
De aanvoer komt inderdaad uit de muur bij dat T-stuk. En de voorzetwand is i.v.m. een hangend toilet.

Jouw voorstel klinkt inderdaad als een beter plan. Ik las ook net op dit forum dat je dus beter geen koperen buizen (zonder mantel) in de muur kan verwerken. Dus dat van mij was toch niet zo slim idee.

Omdat ik al een koperen buis heb, dacht ik er aan om deze te voorzien van een zwarte mantel. Zo blijft deze dan toch beschermd. En dan installeren op de manier zoals jij hier boven hebt geschetst. Ik denk dat dit dan wel zal moeten werken.
 

Scratch

  • #4
Nou het is gelukt hoor. Ik had via MP een pijpenbuiger voor een prikkie geregeld. Mantel er omheen gedaan en de verbindingen gesoldeerd. Overigens had ik dat nog nooit gedaan, maar als je er een beetje in verdiept is het helemaal niet zo moeilijk.

IMG_0382.jpg


Inmiddels heb ik alles dicht gesmeerd met snelgips, en toen besefte ik ineens: de muurplaat zit te diep! Ten opzichte van de muur zit deze iets van 7 mm naar binnen. Maar zodra ik ga tegelen (9 mm tegel) wordt dit veel meer. Nou neem ik aan dat ik niet de eerste ben die dit is overkomen. Zijn hier oplossingen voor? Want om nou weer alles open te gaan breken...

IMG_0383.jpg
IMG_0385.JPG
 

TonK60

  • #5
Natuurlijk ben je niet de eerste :lol:
Google even op kraanverlengstuk of iets dergelijks
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Ziet er netjes uit
maar dan moet je wel een verhoogde rozet gaan gebruiken want want 1cm is te kort voor het schroefdraad minimaal 1 1/2cm -2cm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu