Korrelige broze steen en Ytongblokken

Bassss

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het bouwen van een toilet. Het originele toilet wordt vergroot met een stuk gang. Ik moet nu nog een deurpost plaatsen. Aan de linker zijde komt de deurpost haaks tegen een met kalkzandstenen gemetstelde muur. Tussen de rechter zijde van de deurpost en de muur zit een ruimte van circa 12-14 cm. Deze muur is van een steencoort waar de ik de naam niet van ken. Volgens mij is dat soort alleen in de jaren 50 gebruikt voor een relatief korte periode. De steen is erg broos, bestaat uit een soort granulaatkorrels en is donkergrijs van kleur. Als je er een gat in wilt boren ben je er in no time dorrheen. Slechts een enkel niet-dragend muurtje in het huis is met deze staan gebouwd.

Nu mijn vragen:

Kan ik de ruimte tussen de rechterzijde van het kozijn en dat rare muurtje opbouwen met 7 cm Ytong blokken of is dat te zwak?

Welke specie (Ytong lijm, metselmortel, etc.) moet er tussen de Ytongblokken en dat korrelmuurtje? Meer algemeen, kun je Ytongblokken met gewonen metselspecie metselen, niet dat ik het van plan ben maar slechts nieuwsgierigheid.

Moeten de Ytong blokken worden verankerd in dat korrelmuurtje? Hoe heten die stenen van die korrelmuur trouwens?

Hoor graag weer jullie adviezen.

Groet,

Bas
 

Fiesiekus

  • #2
Ik denk dat die bestaande muur uit drijfsteen is opgebouwd. Daarin verankeren zal moeilijk gaan. Is het mogelijk die rechter kozijn tot aan het plafond door te trekken, daar vast te zetten en de Y-tong te verankeren aan het kozijn? Dan de gaten tussen Y-tong en drijfsteen met roodband vullen/afsmeren
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarschijnlijk deze blokken.

Het lijkt mij het beste een halfsteens kozijn te plaatsen en het tussenstukje op te metselen met halve kalkzandstenen, de resterende ruimte aan beide zijden opvullen met cement.
Breng om de vier lagen een kozijnanker aan omdat er geen verband in het metselwerk zit.

Cement en Ytongblokken is geen geschikte combinatie en bovendien is 7 cm te dun voor deze constructie.
 

Bassss

  • #4
Met de oplossing van Jan in gedachte heb ik gisteren de klus geklaard. Kan dus een slotje op.

Groet,

Bas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu