Kopse kanten grenen boeibord slecht

Mazzie

  • #1
Ik ben druk aan het schilderen buiten, maar ik stuit op een probleempje.
De boeidelen zijn van grenen houten planken (heb helaas geen foto) gemaakt. Het geheel bestaat uit meerdere boeidelen achter elkaar. Tussen de overgang van de ene naar de andere plank is een ruimte open gelaten van ongeveer 1 a 2 cm. Dus de kopse kanten zijn vrij. Achter de overgang van de ene naar de andere plank zitten smalle latjes zodat het een geheel moet lijken.

Nu zijn alle kopse kanten van het boeiboord (zonzijde) er erg slecht aan toe. De verf is losgesprongen en het hout is als het ware gaan splijten in de nerfrichting. Ik heb de slechte delen kaal gekrabd, en zag de de naden al eerder waren opgevuld met plamuur. Doordat de zon er de hele dag opstaat, is dit gaan krimpen en ik kon het plamuur zo uit de kieren halen. Ook op de kopse kanten zelf zaten dikke lagen plamuur, die er zo af waren te steken.

Mijn vraag is nu hoe ik dit het beste kan behandelen. Ik weet niet of opnieuw plamuren nu echt een duurzame oplossing is. Zijn de naden bijvoorbeeld niet beter met kit af te werken?

Er is verf gebruikt van S.....s ..bbol, en de bedoeling is om dat nu weer te gebruiken.

Alvast dank!
 

Fiesiekus

  • #2
Plamuren is beslist geen goed idee/middel. Beter al het slechte hout wegsteken of -zagen. Als je op het gezonde harde hout bent uitgekomen, kan je gaan werken met 2-K epoxyhars (zowel vloeibaar als vast) om de ruimte op te vullen. Alternatief is een stuk hout dat er tussen past, erin lijmen met polyurethaanlijm. Na drogen schuren en gronden etc.
 

Mazzie

  • #3
Dank je voor de snelle reactie! Het is echter niet zo dat het hout echt rot is, door de grote hoeveelheid zon zijn de planken gaan splijten in de lengterichting; op de nerven zeg maar. De naden zijn niet groter dan een halve millimeter. Dus opvullen met hout lijkt me geen optie, te veel millimeter gepriegel.

En wat betreft de epoxyhars: is dit ook voor particulieren verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaak?

En nog een vraagje: moet ik de kopse kanten nog behandelen met iets, of kan ik er nu gelijk overheengaan met grondverf? Ik heb bijvoorbeeld ooit wel eens gehoord dat je kaal grenenhout eerst met lijnolie kan behandelen, alvoren je er met verf overheen gaat.
 

Fiesiekus

  • #4
Epxyhars kan je wel kopen bij sommige prof. vakhandels, bel van te voren even of ze aan particulieren verkopen. Kijk even in je PB.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een bekend lijmmerk (met dat stierenlogo) levert een sealer speciaal voor de behandeling van kopse kanten van hout. Verkrijgbaar bij de betere bouwmaterialenhandel, werkt perfekt en je zit niet te donderjagen met 2K (mengen, afwegen, kwast die je weer kan weggooien).

Ik heb het ook op mijn boeidelen gebruikt. Voordeel is ook dat het binnen een half uurtje droog is en dat kan je van epoxy niet zeggen.
 

EGeen

  • #6
Doordat ik over veel goede kiertjes, scheurtjes, etc hoor, kunt u wellicht beter een EPS of een Beits nemen. Hierdoor komt er niet snel vocht achter de verflaag waardoor deze minder snel gaat bladderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu