Kopgevel: eindpan nu in speci, maar wil betere afwerking.Hoe

Marcklusal

  • #1
Mijn eindpannen op de kopgevels zijn nu halve pannetjes en hele pannetjes (om en om) die in de specie vastzitten. Op de kopse kant zie je dus ook de (lelijke) betonrand.

Nu Merk ik ook, dat aan 1 kant de hoek van de gevel, zeg maar ter hoogte van de goot, de muur nat blijft. Er zit echt een donkere vochtige plek aan de buitenzijde.

Ik dacht dit op te lossen, door de eindpannen te vervangen voor een exemplaar die OVER de gevel heen vallen. Echter dit schijnt voo rmijn (kruispan) niet goed mogelijk te zijn.

Nu dacht ik aan een windveer timmeren met wat hulp. Ik trek het dak dus niet door dat je een overstek krijgt MET extra pannen, maar aan de voorzijde zal de overstek nu zo'n 4-5cm zijn, en dan natuurlijk ook een lat OP de eindpannen.

Mijn vragen zijn:

1. Zal dit het probleem van de vochtige hoek ook oplossen? Nu lijkt het water gewoon steeds over de eindpan te lopen nl
2. Lijkt dit ook in jullie optiek de beste oplossing, en zo niet, wat dan wel
3. is dat vergunningsplichtig? Ik kan de gemeente bellen, dat begrijp ik :) maar toen ik begon met verbouwen zeiden ze dat als ik mijn gestucte buitenmuur een andere kleur wilde geven dit ook vergunningsplichtig is! Dat was absoluut niet zo. IS geen monument of beschermd dorpsgezicht etc.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van de bestaande situatie.

Schilderen is inderdaad niet vergunningplichtig. De wijziging van de pannen/windveren kan ik zo niet inschatten. Dus toch maar weer gemeente bellen. Vraag ze op basis waarvan (artikelnummer) ze het antwoord geven. Dan kan je het zelf nazoeken.
 

Marcklusal

  • #3
Dankjewel. Dat is een goede tip. Want idd bij schilderen zeiden ze ook dat het MOEST. gelukkig niet gedaan, want dat scheelt een hoop tijd en kosten. Ik zal kijken of ik een foto kan realiseren op korte termijn!
 

Marcklusal

  • #4
Hierbij de afbeelding. Ik zou dus graag een windveer maken van hout, en dan begreep ik dat ik dan ook af ben van die natte hoek? Welicht die hoek ook als het droog is extra impregneren? De spouw is niet geisoleerd.

Tevens vraag ik me af of de goot niet een klein stukje moet doorlopen. Nu eindgt ie echt strak bij het einde van de muur.


En die natte plek, zorgt dat evt voor rottende balken etc, of als je binnen nog geen vocht ziet/schimmel etc is het 'ok'
 

Marcklusal

  • #5
Ik hoop volgende week te kunnen beginnen. Extra advies van jullie zou zeer welkom zijn :)
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu