Koper leiding solderen zonder smeltende beugels

Tekkelsrule

  • #1
Ik moet met een aantal koperen leidingen via mijn kelder naar boven. Dat gaat als volgt:
- achterin 3m over de wand.
- via een gebochen bocht een meter of 5 naar voren richting trap. Hierna via een gebogen bocht zo'n 2 m langs de wand van de trap. En dan via een gebogen bocht naar boven.

Deze buizen zet ik vast met van die druk beugel die volledig om de buis heen gaan. Je hebt ook open druk beugels, maar het schijnt dat bij buizen die warm worden de buis wel eens uit de beugel kan springen.

Het is nogal pas en meetwerk, en daarom kan ik het niet buiten op de grond leggen, in elkaar solderen, en weer naar beneden. Dus ik moet alles buigen, op lengte maken, via moffen met elkaar verbinden, en in de beugels drukken. Hierna kan alles aan elkaar gesoldeerd worden.

Ik zie nu al gebeuren bij de buizen van 15mm, en zeker die van 22mm, dat door de hitte de beugels gaan smelten. Volgens mij gebeurt dit zelfs als de beugels zo'n 50cm van de te verwarmen mof af zitten.

Hoe pak ik dit nu aan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als je gewoon soldeert valt dat best mee, doe anders even een blokje hout tussen de beugel en de buis dan smelt er niets.
 

Tekkelsrule

  • #3
Is het zo eenvoudig?!?
Er is geen ruimte voor een blokje hot, maar een vermengstokje moet wel lukken.

Bedankt voor de tip!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Hout kan heel goed tegen warmte, je moet best veel moeite doen om het te laten branden.
Het geleid warmte uiterst slecht dus als je met een blokje hout kan zorgen dat de beugel niet aangeraakt word door het te solderen metaal ben je dus klaar.
je kan overigens ook met knellers werken dan heb je helemaal geen warmte.
 

Tekkelsrule

  • #5
Knellers zijn erg handig, vooral bij verwarming. Dan kan ik niet zonder. Maar ik heb nog altijd liever tien soldeer koppelingen, dan 1 knel koppeling.
Ik weet het, het is psigidinges, maar heb hier een beter gevoel bij. En als je de soldeer koppeling eenmaal onder de knie hebt, en dus geen klodders tin aan je buis hebt hangen, zie ik lieve een mooie soldeer verbinding dan zo'n dikke homp knelkoppeling.

Bovendien moet er ook een gasleiding getrokken worden. Dit mag met knelkoppeling, maar daar peins ik nog niet over, lekker solderen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dicht bij de beugels een natte lap om de pijp wikkelen helpt heel goed, ook met een plantenspuit de pijp afkoelen, na stollen van het soldeer, voorkomt dat de beugels te warm worden.
 

Tekkelsrule

  • #7
En nog meer handige tips, en ze zijn te simpel voor woorden.

Mijn dank is groot!
 

Michiel_H

  • #8
Nog een tip.. pas na het solderen de dichtsbijzijnde beugel vastzetten. De buis heeft vaak wel voldoende speling om even aan de kant te worden geduwd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu