Kookplaat aansluiting - Is deze juist?

Hellupp

  • #1
Kan iemand mij vertellen of deze aansluiting juist is?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Graag een duidelijker foto van het schema erbij.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zeer waarschijnlijk is dit niet juist!

Ook nodig voor een gedegen antwoord: een foto van uw groepenkast (liefst met aangeven welk stukje voor de kookplaat is), aangeven hoe de kookplaat op de installatie is aangesloten (vast aangesloten, gewone stekker, speciale 'perilex')
Hoeveel kookzones heeft dit, en in welk land is dit?

Het lijkt er op dat er uit het snoer alleen groen/geel, blauw en grijs/zwart komen in vrij dunne aders, en dat is in Nederland met de 4-zones-platen zacht gezegd ongebruikelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ook een duidelijke foto van de bedrading a.u.b.
 

Hellupp

  • #6
Land Nederland


Plaat zit op de b1
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Je mag deze kookplaat niet aansluiten op een gewone stekker. Je moet eerst in je groepenkast een kookgroep plaatsen en van daar een leiding naar een Perilex-doos in je keuken.
 

Hellupp

  • #8
Het schema op de kookplaat geeft toch aan dat dat wel kan?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Daar staat niets van een stekker op dat aansluitschema. Wil je even op het typeplaatje kijken hoeveel Watt deze kookplaat heeft?
 

Cool

  • #10
Zo te zien komt de fase aanvoer onder schroefje 2 , daar zitten dan ook 2 draadjes naar schroefje 1 en schroefje 3 ?
Zie ook de verkleuring op het aansluitblokje : lijkt mij wel enigszins gevaarlijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
@ Hellup, wat er op het plaatje staat klopt niet altijd voor elk land.

Er is u gevraagd een duidelijke foto te plaatsen van de aansluitingen van de oven, er is nog geen kleur op de draden te zien.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
De plaat is aangesloten volgens het onderste schema. Het schema vermeldt echter niet alle randzaken waar je rekening mee moet houden tijdens het aansluiten van de kookplaat, daarom staat in werkelijk alle handleidingen dat je het toestel moet laten aansluiten door een erkend installateur.

Als ik even mag gokken, zonder verdere informatie, vermoed ik dat om het onderste schema te kunnen gebruiken de bedrading en het aansluitsnoer minimaal 6mm² moeten zijn en dat de zekering een B32 automaat of 35A smeltpatroon moet zijn. Dit is in Nederland met de in Nederland gangbare huisaansluitingen geen bruikbare oplossing.

Daarnaast is het volgens het onderste schema weliswaar de bedoeling om 3 polen door te lussen, maar ik kan me moeilijk indenken dat de fabrikant heeft bedoeld om 3 draden onder één klem te frotten, dit maakt waarschijnlijk geen goed contact. Doorlussen, als dat al zou kunnen gezien de aansluitwijze, doe je met die koperen verbindingsstrips. Zo te zien zitten er zelfs 2 losse strips bij de plaat!

In Nederland zijn er eigenlijk maar 2 gangbare methoden om een kookplaat aan te sluiten:
- Op een 2x 16A "kookgroep" (2P+2N) achter een éénfase huisaansluiting
of
- Op een 3x 16A krachtgroep (3P+N) achter een driefasen huisaansluiting

Ik ben niet overtuigd dat jouw plaat geschikt is voor de eerste. Hij heeft weliswaar 2 nulklemmen (4 en 5) maar nergens staat een schema waarbij deze daadwerkelijk met twee nulgeleiders wordt aangesloten. Wellicht staan in de bijbehorende handleiding nog meer opties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu