Kookgroep anders gebruiken - mag dit?

TG klus

  • #1
Hallo daar,

Ik heb een kookgroep ( 2 x 230 volt) welke mechanisch verbonden is en bij sluiting van 1 van de 2 fases dus volledig uitschakelt.

Ik ga op gas koken maar wil de groep gebruiken voor de oven en een extra wcd in de keuken.

Het idee is als volgt

Perilex in de keuken ontmantelen en de aders invoeren in een klein schakelkastje waarin 2 stots B16 zitten. Daarvandaan een voeding naar wcd voor oven en eentje naar een wcd algemeen.

Selectiviteit met de groep in de groepenkast is er dan niet maar de 2 groepen schakelen uit in de kast bij sluiting of in het onderverdeel kastje.

Mag dit of is er een andere oplossing ?

Groet
 

Repair-man

  • #2
Dit hangt er van af hoe de aansluitingen in de pirilex zijn aangebracht.

Ten eerste moet je kijken of er een 3 fase of 1 fase in de meterkast binnenkomt, heb je 3 zekeringen onder de meter of 1 zekering onder de meter.

In het laatste geval is het eenvoudig en hebben ze jouw 2 fase groep in de meeste gevallen gewoon met een 2x een NUL en 2x een FASE gemaakt.

Als er een drie fase groep in je huis volledig beschikbaar is dan kun je niet zomaar de aansluitingen splisten je kunt dan 230 of 400 volt krijgen, in dat geval is het dus dubbel oppassen en dit aan een vakman overlaten.

De meeste fouten worden namelijk gemaakt wanneer er een volledige 3 fase aansluiting beschikbaar is , dus hier zelf aan gaan sleutelen is sterk af te raden. Je hebt dan 1x een NUL en driemaal een FASE.

Heb je driefase aansluiting , wees verstandig en laat de vakman het bekijken en aansluiten, bezint eer gij begint........
 

TG klus

  • #3
Bedankt voor de reactie



De vraagstelling is meer of dit wettelijk mag.
Ik ben bekend met kracht en gewone groepen en zit in een vakgebied waar veel raakvlakken zijn
Er komt 1 fase binnen welke is opgesplitst via 2 groepen naar de perilex. Dus in de perilex bevindt zich 2 keer dezelfde fase ( weliswaar via 2 aparte eindgroepen welke mechanisch gekoppeld zijn)

Mag ik deze gewoon splitsen of bijvoorbeeld via 2 ondergroepen in de keuken?

Bedankt alvast voor de reactie
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je zult de gecombineerde groepenschakelaar moeten vervangen door twee aparte (enkelvoudige) exemplaren en de leidingen zo wijzigen dat er per groep een aparte leiding loopt, elk door een eigen buis en met zijn eigen aarde meegetrokken vanaf de groepenkast.

Je mag wel de originele leiding gebruiken voor één van die twee groepen, waarbij je dus 2 bestaande aders niet gebruikt, maar je mag niet de 4 aders aansluiten op twee aparte wandcontactdozen (en de aarde uitsplitsen).

Er zal dus één leiding vanaf de groepenkast bijgetrokken moeten worden.
 

TG klus

  • #5
Hallo Kees,

Bedankt voor je reactie.

En als ik nou de overbrugging er niet uithaal en in het geval van een probleem in 1 van de 2 gebruikers schakelen beide groepen dus uit ?

Mag ook niet waarschijnlijk ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad.
 

TG klus

  • #7
Helaas, extra leiding aanleggen dus. Bedankt voor de info
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu