Koelkast

Keeshond

  • #1
Tijdens gebruik van de wasmachine loopt de temperatuur in het vriesvak van -nieuwe koelkast- op. eerder ,bij mijn oude koelkast heb ik dat nooit opgemerkt.
Nu na ingebruikname vriestermometer is het verschijnsel duidelijk;de temperatuur in het vriesvak gaat van -18 naar net onder 0 als de wasmachine in bedrijf is.
De verlichting in de koelkast brandt gewoon.De keuken waar de toestellen staan is één groep in de meterkast.
De koelkast is vrijwel nieuw. Als de wasmachine niet wordt gebruikt is de temp. in het vriesvak ca -20.
Wie heeft een idee
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt normaal gesproken nogal vreemd, dat het gebrui van een wasmachine invloed zou hebben op de temperatuur in het vriesvak van een koelkast. Dan zou die wasmachine vlak naast de koelkast moeten staan, maar dan nog mag dat eigenlijk geen invloed hebben.

Of je elektroinstallatie is dermate krikkemikkerig, dat de spanning op de koelkast in elkaar stort bij gebruik van de wasmachine. Dat zou je dan ook moeten zien aan verlichting in de buurt die zwakker gaat branden. Dit:
Keeshond schreef:
De keuken waar de toestellen staan is één groep in de meterkast.
Zou daar heel sterk op wijzen, want een wasmachine op dezelfde groep als de overige apparatuur in de keuken is vragen om problemen. En eventueel is de nieuwe koelkast daar gevoeliger voor dan de vorige of is ie gevoelig voor storingen die de wasmachine op het toch al overbelaste net zet tijdens werking.

Mijn glazen bol is al heel lang in reparatie, daardoor kan ik verder niet inschatten wat er hier aan de hand is. Daarom graag foto's van de situatie en exacte typegegevens van zowel koelkast als wasmachine. Wat zit er in die keuken allemaal nog meer op die ene groep?
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Ik vermoed gevalletje interferentie van het net o.i.d inverter module wellicht voor de compressor en daardoor gaat het mis. Je zou kunnen overwegen een losse netfilter te plaatsen in het stopcontact van de koelkast.

Zoiets :

Screenshot_20230505-182431_Chrome.jpg


Maar eerst maar eens goed controleren of het consequent is of wellicht toeval. Meet bijv eens de spanning met een multimeter in de wcd als de wasmachine aan is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu