Koelkast onder stroom, niet kapot?

Justmosh

  • #1
Hallo!

Allereerst super bedankt voor het werk dat jullie hier doen! Kijk heel vaak op deze site als ik met een probleem zit.
Ik hoop dat iemand mij hier bij kan helpen.
Het gaat om een Amerikaanse koelkast van het merk Samsung.

Ik was bezig in huis toen opeens de apparaten in de keuken uitsloegen. Bleek de aardlekschakelaar gesprongen te zijn. Na even zoeken bleek hij steeds te springen als ik de koelkast aansluit.

Dacht misschien is het de groep. Veel stopcontacten getest, en blijkt dat hij alleen bij een geaard stopcontact uitslaat, ongeaard werkt hij gewoon.

Vervolgens raakte ik met een spanningszoekertje de koelkast aan en jawel, de handvaten een klein beetje, maar vooral de achterkant staat onder stroom! Blij dat ik verstandig was met een spanningszoeker te voelen en niet met mn handen.

Bijgevoegd is een foto van de elektra, wat zou het kunnen zijn?
Klein detail: het is een Amerikaanse koelkast die ik 2 weken geleden via marktplaats gekocht heb, heb alleen de waterleiding voor de water/ijsblokjes machine nog niet aangesloten, maar hij deed het 2 weken prima.

Alvast bedankt!
Mosh
 

Justmosh

  • #2
Okee ik ben inmiddels wat verder gekomen.
Ik hoop echt dat dit goed kan komen want we hebben niet veel geld voor een nieuwe koelkast.
Na lang proberen en testen, ben ik er achter gekomen dat zodra ik de kabels van de compressor los trek, de aardlekschakelaar niet doorslaat, en de koelkast niet onder spanning staat.
Het is dus de compressor die de aardlekschakelaar laat uitslaan, betekent dit dat deze kapot is? Volgens mij doet hij het namelijk wel als ik de koelkast in een ongeaard stopcontact doe (al staat de koelkast dan wel onder spanning)

Alvast bedankt allemaal!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik vermoed dat er ergens kortsluiting zit naar de aarde.
U kunt hem beter niet in een ongeaarde wcd steken, u loopt de kans op een flinke opdonder.
Met een multimeter kunt u, of een handige kennis, de draden doormeten maar als het in de compressor fout zit is er niets meer aan te doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu