Koelkast Indesit RA 24 lawaai

Awa

  • #1
Ik heb sinds gisteren een Indesit koelkast RA 24. we hebben hem een nachtje na het vervoer laten rusten en nu aangezet. Hij maakt een sissend geluid aan de achterkant bij de verdamper, alsof hij lek is. ik heb dan ook de hele achterkant onderzocht maar er blaast niets, het geluid zit in het apparaat zelf. Hij koelt goed, heel snel werd het vriesvak koud. Iemand een idee wat dit is, of dit zo hoort en of het misschien ook weer over gaat?

Albert
 

Sannl

  • #2
Hoi Albert,

het is normaal dat moderne koelkasten meer lawaai maken dan oude, dit heeft te maken met een nieuw soort koelmiddel. Dit heb ik me laten vertellen door een monteur van Whirlpool. Als het een inbouw koelkast is, heeft hij dan genoeg beluchting en ontluchting?

Gr Sander
 

Awa

  • #3
Bedankt voor je reactie Sander, het is geen inbouwkoelkast maar een vrijstaande koel-vriescombinatie met het vriesvak boven. Hij staat nu nog midden in de keuken om even uit te proberen dus hij krijgt genoeg luchtstroming langs de verdamper.
Als je erachter gaat staan is het net of je naar een lekke fietsband luistert.

Nadat de compressor stopt gaat het sissende geluid nog even door en stopt dan ook. Ik hoop niet dat dat normaal is voor alle moderne koelkasten?
Zou het te verhelpen zijn en zoja, hoe dan?

Albert
 

Sannl

  • #4
Het sissende geluid lijkt mij meer te komen van het afkoelen/bevriezen van de leidingen tijdens het draaien van de compressor, dat klinkt een beetje als een sissend geluid, vandaar waarschijnlijk ook dat het geluid stopt nadat de compressor klaar is. Ik bouw bijna dagelijks koelkasten in en ik hoor steeds meer "klachten" van mensen waarom de koelkast zo'n herrie maakt.
Voor zover ik weet is er niks aan te doen, maar een telefoontje naar de technische dienst van Indesit kan nooit kwaad natuurlijk.

Sander
 

Storingsmonteur

  • #5
Het is waarschijnlijk inspuitgeluid. Dit komt door de hogere inspuitdruk van de moderne koelmiddelen. De koelvloeistof wordt onder druk in de verdamper gespoten. Zodra de compressor stopt is er nog wel vloeistofdruk, deze zal na een aantal seconden afnemen en het geluid zal dan langzaam minder worden. Hier is inderdaad weinig aan te doen.
p.s. verdamper zit in de koelkast, condensor zit achterop.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu