Koel-vriescombinatie koelt niet meer

Chris-S

  • #1
Hallo,
Heb weer een probleem hopelijk kan iemand helpen

Ik heb de koelkast “Neff KG KIVV34A” paar maanden geleden werkte het vries gedeelte niet meer. Sinds gister ook het koel gedeelte ook niet meer. Stroom werkt wel want het lampje werkt wel alleen wordt niet meer koel. Heb de thermostaat doorgemeten op de aansluitpunten “3” en “4” en krijg op mijn multimeter 0,1 te zien is de thermostaat dan kapot?

Heb wat foto’s toegevoegd
F347FE4F-47E4-40A9-9705-3E055CE54DE0.jpeg
7B30F126-FEA5-4BCA-A329-9F64E58E34BC.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Loopt de compressor wel? Of loopt die niet ? Kun je gewoon voelen of horen.

Je kunt de thermostaat tussen de voeding en de schakeldraad naar de compressor even doorverbinden door de draadjes aan elkaar te steken en te kijken of hij dan wel loopt.

Doet hij het dan wel is je thermostaat kapot.

Loopt je compressor echter wel en blijft die lopen maar wordt het niet koud ?! Dan heb je wrs te maken met een koeltechnisch defect dat niet op te lossen valt.

Loopt de compressor niet maar ook niet met een doorverbonden thermostaat. Dan kan het zijn dat je compressor stuk is OF de bldc print (als die erin zit) /aanlooprelais.
 

Chris-S

  • #3
Bedankt voor je reactie Sleutelmeneer,

Als ik de koelkast aanzet hoor ik wel een soort trillend geluid wat volgens mij van de compressor komt.

Met de thermostaat door verbinden bedoel je nummer 3 (wit) en 4 (zwart) tegen elkaar aan ?en kan 6 (bruin) in de thermostaat blijven zitten?

Heb de koelkast net aangezet dus even afwachten of de compressor door blijft lopen, en of die koud wordt.

Alvast bedankt.
AD4E2FEF-D2A7-41BC-9224-BF4E3C36A997.jpeg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
De thermostaat stuurt de compressor aan door door te verbinden als de cappilair leiding een bepaalde temperatuur bereikt heeft. Als de compressor gewoon loopt dan doet de thermostaat in zoverre zn werk dat hij iniedergeval door verbind. Als het dan te koud wordt kan het zijn dat je thermostaat inderdaad defect is. Wordt het echter niet koud genoeg maar loopt je compressor wel de hele tijd (hou even een schroevendraaier of een vinger tegen de compressor om te voelen of hij loopt) dan is er sprake van een gaslek waardoor de compressor niet meer genoeg koelvermogen heeft om te koelen.

Zonder schema kan ik niet zeker weten welke draden wat doen in deze kast maar ik vermoed eerder bruin en zwart dan de witte. De witte loopt namelijk zoals ik t op de foto zie niet naar beneden naar de compressor maar naar iets in het thermostaat huis (bijv schakelaar o.i.d ) en de rode loopt naar het lampje.
 

Chris-S

  • #5
Als ik de koelkast aanzet op de normale manier dan blijft de compressor lopen. Die wordt dan zo warm warm dat je hem niet kan aanraken. En lijkt net dat die soms niet aan gaat omdat die zo warm is kan dat?

Met de draden doorverbonden zwart en bruin (want wit loop idd naar de lamp dan) gaat de compressor niet aan.
 

Lampje45

  • #6
Een compressor wordt altijd heet. Dus dat is niet het probleem.
De mens is een slechte thermometer, want een compressor die 40 graden is, wordt al als heet ervaren.
Terwijl het heetgas van de koelcompressor, die normaal werkt, rond de 80 graden is.

Maar er zit vaak wel een beveiliging in, die opent als de compressor oververhit raakt, omdat hij bijv. niet aanloopt, omdat een startelco defect is.
Of dat de compressor te snel na het afschakelen weer opgestart wordt.
Door bijv. een slecht contact van een thermostaat of relais.

Want dan is de druk boven de zuigers nog niet weggelekt en krijgt de aanlopende compressor het niet voor elkaar, om door het dode punt te komen en blokkeert en zou, zonder beveiliging, de motor verbranden
 

Chris-S

  • #7
Ok duidelijk bedankt, gister weer geprobeerd compressor loopt door op de normale manier en ook met de draden doorverbonden. En de koelkast en vriezer worden niet koud, dus ik denk dat hij niet meer te maken is he?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #8
Ik denk van niet nee
 

Chris-S

  • #9
Nog bedankt voor jullie antwoorden, heb toch maar een nieuwe koelkast gekocht. Was inmiddels alweer 15 jaar oud.
 

Lampje45

  • #10
Ben je waarschijnlijk nog een stuk energie zuiniger uit. Bedankt voor de terugkoppeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu