Knisperend geluid laminaat

thoraxx

  • #1
Hi, ik heb pas een nieuwe laminaat vloer, deze ligt er mooi in. Maar maakt een soort knisperend geluid, alsof je op krakend ijs loopt. Dit is op sommige plekken.
Als je stopt met lopen knispert de vloer nog 10 seconden na.

De laminaat vloer is door professionals gelegd en na de klacht is er ter controle ook gekeken of de vloer overal nog ruimte had om de muren heen, maar dit was wel het geval.
Dit bedrijf had dit geluid ook nog nooit gehoord.

De vloer is gelegd in een nieuwbouw woning op een betonnen vloer.
De ondervloer is van 2mm PU rubber, welke een zilveren zijde heeft.

Iemand enig idee wat dit kan zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het lijkt erop dat de cementdekvloer niet helemaal vlak is, als je dan op het laminaat loopt veert het laminaat iets en wordt de folie plaatselijk ingedrukt, dat veroorzaakt de knispering.
Ik denk dat dit na verloop van tijd zal verdwijnen.
 

thoraxx

  • #3
Dat zou het goed kunnen zijn inderdaad.
Als ik bij de randjes van de folie wrijf (op een los stukje ondervloer) dan hoor ik inderdaad een soort gelijk geluid.

Had dit voorkomen kunnen worden door de ondervloer met de zilveren zijde naar beneden te leggen?

Als dit het inderdaad is, dan is uw ervaring dat dit na verloop van tijd wegtrekt dus?

Bedankt voor uw reactie!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Opvallend als de aluminiumfolie bovenop is komen te liggen. Bij de fabriek is daar al over nagedacht. Je legt die rol op de vloer rolt hem af en het aluminium ligt automatisch aan de onderzijde.
 

thoraxx

  • #5
Dat klopt, enkel stond er op de website van de leverancier waar ik de ondervloer heb gekocht dat de zilveren zijde BOVEN moest liggen, dus hebben ze dat zo gedaan, omdat het zo vermeld stond erbij.

Nu heb ik de fabrikant gebeld en die vertelde inderdaad dat zilveren zijde boven moest. Maar dat het niks moet uitmaken verder.

Geen idee of dit nu de reden is dat ik dat geknisper hoor.. maar de ondervloer omdraaien is niet te doen. Moet heel die vloer er weer uit!

Nu hoop ik dat het nog weg gaat trekken...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Lijkt me logisch dat het zilveren folie naar boven moet liggen toch? Reflecteer je de warmtestraling weer terug je woonkamer in.
 

thoraxx

  • #7
@Wgb zegt juist dat de zilveren zijde onder moet liggen, zoals je de rol afrolt.
Maar daar is dus nogal wat discussie over.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad, niks gezegd, bij een andere verkoper ligt het aluminium op de foto bovenop, bij het uitrollen ligt deze onderop. Weer een ander aluminium boven.
Waarom zou de warmtestraling niet terug kaatsen als deze onderop ligt.
Lastig als zoiets op de website staat. Bij de Media Markt hadden zo ook iets op de website gezet.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
De aluminiumzijde hoort aan de bovenzijde te liggen. Eventuele oneffenheden in de ondervloer kunnen dan in de schuimlaag drukken zonder dat de aluminiumlaag en daarmee dampdichting beschadigt raakt. De manier van oprollen vanuit de fabriek heeft er in ieder geval niets mee te maken.
 

thoraxx

  • #10
Gek dan toch dat geknisper! Het lijkt echt alsof dat de folie is wat je hoort. Het knispert ook helemaal na als je erop gelopen hebt.

Zal dat nog wegtrekken? Of kan het toch wat anders zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
2mm is niet erg dik voor een ondervloer. Ook heeft het pu schuim waarschijnlijk een behoorlijke dichtheid, waardoor er maar heel weinig mogelijkheid is om oneffenheden in de ondervloer op te vangen.

Als het laminaat onder spanning staat doordat de ondervloer onvoldoende vlak is, of doordat het laminaat is doorgelegd naar verschillende ruimtes, kunnen de verbindingen van het laminaat ook gaan kraken.

Als het echt de ondervloer is die je hoort, zou dat veroorzaakt kunnen worden doordat de ondervloer er bijvoorbeeld onvoldoende vlak onder ligt. Of de folielaag laat los van het schuim.
 

pollu33

  • #12
@thoraxx Wij hebben hetzelfde bij een pas gelegde vloer. Er zit een folie op de ondervloer die het geluid veroorzaakt. Is het knisperende geluid bij jullie na verloop van tijd weggegaan?
 

BEklusser

  • #13
@pollu33 @thoraxx Hier hetzelfde probleem. Het is ook hier niet de laminaat volgens mij, maar de folie aangezien het enkele seconden blijft naknisperen als je erover gelopen hebt.
 

BEklusser

  • #14
Voor degenen die dit topic later nog zouden tegenkomen en hetzelfde probleem hebben: het was inderdaad de ondervloer waarvan de aluminiumfolie lokaal los was gekomen. Heb het opgelost door de vloer terug uit te breken en een andere ondervloer te leggen (ondertussen was de ondervloer die ik gebruikte al vervangen in de winkelrekken door dit type, dus was waarschijnlijk een bekend probleem).

Iedereen (incl m'n vriendin) verklaarde me gek dat ik voor zo'n licht knisperend geluid de vloer terug uitbrak, maar ik zou me er anders toch maar aan gestoord hebben. Heb ook maar ineens enkele planken anders gelegd om de terugkerende patronen minder opvallend te leggen. Ben best tevreden over het resultaat nu.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

pollu33

  • #15
Bij ons is het ook de ondervloer en een loslatende laag folie. De vloer is professioneel gelegd en de legger in kwestie zei dat het ging op een oude rol folie. Uitbreken en opnieuw leggen is een dusdanige operatie dat we het er maar bij laten zitten.
 
  • Like
Waarderingen: BEklusser

BEklusser

  • #16
Ik begrijp volledig dat jullie het erbij laten. Het uitbreken was geen leuk werkje (heb het lang blijven uitstellen daardoor) en je beschadigt waarschijnlijk enkele planken, dus je moet ook voldoende overschot hebben liggen (wij hebben een lot opgekocht, dus hebben meer dan voldoende liggen).

Ik ben echter nogal (te) perfectionistisch ingesteld dus voor mij was het geen optie om het zo te laten (zowel het knisperen als de voor mij te duidelijk terugkerende patronen). En het hielp ook dat de plinten nog niet gemonteerd waren, want die er terug afhalen zou ik helemaal niet zien zitten hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu