Inmeten voor broodjesvloer en geluid-overdracht beperken

Mr_klusser

  • #1
Ik ben aan het plannen voor het vervangen van onze houten -balk, vloeren zonder isolatie, voor een isolatie broodjes vloer, met beton en vloerverwarming.

1.
Nu vraag ik me af hoe de lengte van de balken te bepalen. Het zou jammer zijn als je achteraf een stuk te kort komt :)
Heb in de calculator van een leverancier al wel een berekening gemaakt op basis van de afmetingen van muur tot muur. Maar het lijkt me dat die berekening niet het stuk mee berekend dat nodig is om de balk in de muur te leggen? Hoe bepaal je nu precies de goede lengte?

2.
Omdat het een huis betreft uit 1955 (2 onder een kap) hebben we nu best wat geluid overlast via de vloer en tussenmuur. Je kunt bijvoorbeeld goed horen als er bij ons of de buren iemand met bijvoorbeeld hakken op de vloer loopt, of als er hard gepraat wordt. Dat wordt nu versterkt door de houtenvloer die door de hoge kruipruimte (bijna een meter) ook als klankkast zal werken.
Zal dit geluid minder worden als de vloer vervangen is door een geïsoleerde broodjesvloer? Is er nog iets om rekening mee te houden waardoor het geluid(overdracht) zeker minder zal worden ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zorg dat alle gaten in de spouwmuur ter plaatse van de balkkoppen dicht zijn. Grote kans dat dat nu niet het geval is.
 

Mr_klusser

  • #3
Goed aandachtspunt.
Kan iemand nog iets zeggen over de maatvoering voor de balken moet ik in de calculator rekening houden met wat extra lengte? Of zit dat er al in berekend als ik meet van muur naar muur?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Opleglengte dient minimaal 100 mm te zijn.
Je moet de liggers er wel ingedraaid kunnen krijgen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Bij de buurman hebben ze een balk weggehaald en de isolatie in de spouw aan de kant geduwd.
Vervolgens van de buitenmuur tot aan de muur aan de andere kant gemeten en de balken op die lengte besteld/afgezaagd.
Bij de montage werd de betonbalk eerst de spouwmuur ingeschoven en dan weer terug zodat hij in het gat in de tegenoverliggende muur geschoven kon worden.
Gemaakte gat in de isolatie weer opvullen met pur en daarna de balk op hoogte brengen en inmetselen.
Gaten in de muren waar de oude balken inzaten alleen wat vergroten zodat de betonbalken er weer inpasten.
 

Mr_klusser

  • #6
Ondanks dat ik nog steeds denk dat de broodjesvloer met beton de beste oplossing is, heb ik ook nog zitten kijken naar het metalen alternatief. Heeft dezelfde vorm en kan volgens de fabrikant in combinatie met beton balkjes worden gebruikt. Komt ook gewoon beton op net als bij de andere balkjes.

Kun je die metalen balken dan ook in de muur leggen net als bij de beton versie? Of moeten die op een hoek-profiel-metaal, die aan de muur komt? Is wel een stuk lichter en wellicht wat sneller te verwerken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Dat heeft een andere buurman gedaan die bij de 1e buurman het sjouwen met de zware betonbalken heeft gezien en dat zelf niet zag zitten.
Op de plek van de kelder kon hij niet door de muur gaten maken en daar heeft hij een balk op de muur gezet waar de metalen balken opgelegd konden worden, de rest is gewoon in de muur geschoven.
Voordeel hij heeft alles buiten op maat gemaakt en samen met zijn vrouw alles op de plek gelegd.
Nadeel noemde hij de hogere kosten.
 

Mr_klusser

  • #8
Ja, het is wel een stuk duurder. Maar als de levensduur en kwaliteit hetzelfde zijn dan is het wel handig in gebruik. Zie dat ze een soort beugels er bij verkopen die je in de muur zet. Als die niet nodig zijn scheelt dat al wel heel wat. De balken zelf zijn ongeveer 2x zo duur.. Nog anderen hier die ervaring met dit systeem hebben in een natte toepassing (dus met beton er op gestort)?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu