Knikarm elektrisch zonnescherm duwt voorkant niet meer naar voren

JayDieNL

  • #1
Hi!

Toen ik mijn zonnescherm weer oprolde, hoorde ik wat gekraak gevolgd door een klap. Wanneer ik het elektrisch zonnescherm nu uitrol, duwt de knikarm aan een kant het scherm niet meer naar voren, waardoor het doek slap hangt.

Op de ene foto zie je de goed werkende knikarm, op de ander de defecte ("kabels" steken uit). Die twee "kabels" is dat een soort van veer die erin zit?

Wat moet ik doen om dit te repareren? Ik zie op het scherm verder geen merk-sticker of plaatje. Het scherm is zeker > 10 jaar oud.

IMG_20230423_151357381_HDR (1).jpg IMG_20230423_151517368_HDR.jpg IMG_20230423_151522297_HDR.jpg IMG_20230423_151730885_HDR.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De veren zijn inderdaad kapot. Ik weet niet of je die los kan vervangen of dat het een nieuwe arm wordt.
 
  • Like
Waarderingen: JayDieNL

JayDieNL

  • #3
Gisteren heb ik een lokale zonweringspecialist laten komen. De vragen vooraf maakte me al een beetje duidelijk welke kant het op zou gaan:
* Hoe oud is het scherm?
* Is het doek al eens vervangen?

Toen hij hier was, constateerde hij dat naden van het doek wat aan het slijten waren. Nieuwe armen zouden ca. 500-750 gaan kosten. De vraag was of het doek dan ook niet zou moeten (ca. 750) en of dan niet na een tijdje de motor het zou begeven. Hij adviseerde een nieuw scherm te nemen.

Zo jammer, deze consumptiemaatschappij :-(
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je bent zelf de baas en maakt zelf als enige de keuze. Of het een consumptiemaatschappij is / wordt heeft u zelf in de hand: vervangen (wetende dat er meer kapot kan gaan) of een nieuw scherm.

De specialist geeft alleen aan dat het wellicht niet rendabel meer is. Het doek slijt en de stiknaden (banen) gaan los. De nieuwe arm heeft veel meer kracht waardoor er harder aan het al kwetsbare doek getrokken wordt. Goed advies dus om u hierin voor te lichten.
 
Laatst bewerkt:

JayDieNL

  • #5
Absoluut, Bert! Het was geen verwijt naar de specialist, ik ben blij met zijn eerlijke advies.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als je als specialist zegt van "ohh dat fiksen we wel even" en met een half jaar gaat er wat anders stuk dan is het vaak van "joh net voor xxx laten repareren en nu alweer stuk" dus prima om een eindgebruiker daar op te wijzen, maar vaak zijn er wel goedkopere alternatieven.
Even op wat verkoopsites kijken, vaak staan er wel losse armen te koop of anders een compleet scherm waar dezelfde armen onder zitten.
Dat een naad wat slijt betekent niet dat deze meteen volgende maand stuk is, dat kan ook nog wel 5 jaar duren.
Mochten die er niet zijn dan heb ik volgens mij exact dezelfde (Sunline) dus wil van het weekend wel even kijken hoe dat bij deze werkt.
Bij een ander scherm is het nl. simpel een staalkabel met een flinke tuinstoelveer die er voor zorgt dat de arm uitklapt.
Meestal is het dan de kabel die is gebroken en is het een kwestie van voor een paar euro een nieuwe staalkabel er in en weer vastmaken aan de veer waarna alles weer werkt maar of dat bij deze ook zo is weet ik niet.
 
  • Like
Waarderingen: JayDieNL

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu