Klotsend geluid in radiator na vervanging radiator.

Davidos

 • #1
Ik heb boven al enige tijd last van een radiator die klinkt als een kabbelend beekje. Dit is ontstaan nadat ik beneden een grote ouderwetse radiator heb vervangen voor een modern convectie modelletje. Ik heb de boel al meermaals goed ontlucht en dat helpt niets. Wat wel helpt is het opendraaien van radiatoren in de andere kamers. Ook als boven alles dicht zit maakt de nieuwe radiator beneden aan suizend geluid.
Dit doet mij denken dat ik probleem heb met de flow van mijn cv systeem, omdat ik het volume van het systeem aanzienlijk verkleind heb.

Kan iemand me vertellen hoe dit precies zit. Moet ik door het verminderde volume mijn pomp/ketel(combi aan/uit variant) afstellen, en zo ja, hoe dan?
Of zit het probleem toch ergens anders?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Lucht in het systeem veroorzaakt dat kabbelend beekje.
 

Davidos

 • #3
Zoals ik al aangaf heb ik al talloze keren het systeem correct ontlucht over een periode van weken, omdat ik ook dacht dat dat wel het probleem moest zijn. Er komt nergens geen lucht meer uit. Daarnaast zou het geluid dan ook niet stoppen bij het aanzetten van meerdere radiatoren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #4
Nee dat zal niet stoppen, dat blijkt. Maar waar het meestal aan schort is dat de radiator niet op schot naar het ontluchtingspunt hangt en dan blijft er altijd lucht achter.

Want goed waterpas hangen is soms het probleem. je kan tijdens het ontluchten de radiator iets of wat wat omhoog tillen uit de beugel aan de kant van het ontluchtpunt , vaak is dan wel alle lucht verdwenen.

Vr Gr
 

Davidos

 • #5
Bedankt voor de reactie, maar ook dat heb ik gecontrolleerd met de waterpas. De radiator staat netjes schuin omhoog richting het ontluchtingsventiel. Ik zal nog eens proberen dit nog iets verder te forceren. Hopelijk kan iemand mijn theorie over het veranderde systeem volume ontkrachten of bevestigen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
 • #6
Had de oude radiator een voetventiel of andere regel instelling die de nieuwe niet heeft, of andersom? Dat zou kunnen verklaren dat je soms een suisend geluid hoort, en soms geluiden verminderen wanneer meerdere radiatoren worden open gedraaid.

Waterzijdig inregelen kan dat misschien verbeteren omdat er daardoor balans komt in de verschillende waterstromen over de radiatoren. Waterzijdig inregelen is trouwens sowieso een goed idee wanneer je een groot-volume radiator met een volledig ander model hebt vervangen.

Zit er een AVDO in het systeem die hoge verschildrukken tussen de aanvoer en retour voorkomt?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
En als het systeem volledig opnieuw gevuld is, zal je nog wel vaker moeten ontluchten totdat alle zuurstof weer uit het water is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Je zult toch op een of andere manier verder moeten ontluchten, desnoods door het iets losdraaien
van een koppeling op de betreffende radiator als er geen andere mogelijkheid is. Normaal gezien is dat
niet nodig behalve als de installatie niet helemaal correct is aangelegd.
 

Davidos

 • #9
Bedankt voor jullie reacties!

@Krunnie Ik heb ook wel het eea gelezen over waterzijdig afstellen. Maar al mijn orginele radiatoren hebben geen afstelmogelijkheid op de retour zitten. Ik heb me even ingelezen in het AVDO en dat klinkt als een goede oplossing om het suizen tegen te gaan wanneer alle radiatoren boven dicht staan. Blijkbaar zit er dan teveel weerstand in het systeem en kan de pomp zn water niet lekker kwijt.

@Ronny Daar heb ik ook zitten denken alleen ben ik bang dat de lucht ook dan gewoon lekker blijft zitten. vraag me af hoe een monteur hier te werk zou gaan. Is het misschien een goed idee het hele systeem leeg te laten lopen en op een specifieke manier de boel weer te vullen? door bijvoorbeel de ontlucht ventieltjes open te laten staan met een emmertje ofzo?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
Dat is moeilijk te zien, je moet het hele systeem kunnen beoordelen.
Wanneer kunnen we langskomen :-)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #11
De meeste radiator ventielen (kranen) zijn dubbel instelbaar, dus inregelen kan meestal gewoon met eenvoudige middelen op het ventiel zelf. verschilt wel per merk en uitvoering maar dat lijkt me logisch.

Vr Gr
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #12
PS, dat langskomen doen we natuurlijk niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu