Klik vloer twee kanten op leggen, help!

WappieRotjeknor

  • #1
Beste klussers,

ik moet een lamelparket vloer leggen met klik systeem. Echter vanaf welke ruimte ik ook begin kom ik altijd uit in een situatie waar ik 1 of meerdere ruimtes omgekeerd moet leggen wil ik doorleggen zonder dorpels. Doorleggen vind ik niet alleen mooier, maar ook handiger mocht er ooit waterschade ontstaan zodat ik niet met 2 verschillende vloeren kom te zitten.

De enige oplossing die ik tot nu toe heb bedacht is om de omgekeerde ruimtes vanaf de lege kant naar de vloer toe te leggen en dan de laatst plank het klik systeem van de plank af te zagen en met lijm aan de al gelegde vloer te bevestigen.

Maar vraag mij toch af of dit niet anders kan. In mijn vorige woning had een prof de vloer ook 2 kanten uitgelegd vanaf het startpunt..
 

eezacque

  • #2
Een plat grondje zou kunnen helpen.
 

WappieRotjeknor

  • #3
Wat bedoel je precies? Zodat het omgekeerd leggen makkelijker is? Of? Want omgekeerd leggen zie ik niet echt zitten. Of is dat wel de gebruikelijke weg?
 

Nth

  • #4
Een plattegrond van de ruimte kan helpen om in te schatten wat je beste optie is
In een complexe ruimte moet je ook met meer rekening houden dan alleen "waar te beginnen".
 

WappieRotjeknor

  • #5
O haha, nou zoiets
57FEB1EB-F67A-43C9-B232-7B94B6D6B1BA.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Kwestie van goed meten, dan hoef je niet omgekeerd te leggen.
De maximale afmetingen die je door mag leggen staan op de verpakking, ga je daar niet overheen?

WappieRotjeknor schreef:
,maar ook handiger mocht er ooit waterschade ontstaan zodat ik niet met 2 verschillende vloeren kom te zitten.
Dit snap ik niet.
 

WappieRotjeknor

  • #7
Wat bedoel je precies met goed meten? De planken hebben een ontvangend en penetrerende kant voor het klik systeem. Als je een plank hebt vanwaar je naar links en naar rechts moet leggen dan moet je aan 1 kant andersom klikken maar dat werkt niet goed. Vooral niet als de nieuwe plank in 2 planken tegelijk moet klikken met zowel de zijkant als de kopse kant tegelijk.

Wat betreft die waterschade, als ik een dorpel leg bij de deurposten zegt de verzekering bij waterschade dat ze alleen tot de dorpel vervangen en dan moet je maar het geluk hebben dat precies dezelfde vloer nog verkocht wordt. In mijn vorige woning 3x waterschade en 3x de oude vloer niet meer te koop. Dan krijg je 2 verschillende vloeren in je huis.
 

Nth

  • #8
Waar zitten de ramen?
Het mooiste is om de lengte van de plank richting het licht te leggen.
Het meeste laminaat mag officieel niet langer dan 10m achter elkaar gelegd worden. Staat op de verpakking. Maar zelf neem ik dat niet zo exact hoor.

WappieRotjeknor schreef:
en dan de laatst plank het klik systeem van de plank af te zagen en met lijm aan de al gelegde vloer te bevestigen.
Dat sowieso niet doen. Dat gaat problemen geven. Normaal gesproken leg je daar een strip overheen. en wat ruimte tussen de planken.

In principe kan je klik-laminaat 2 kanten opleggen.

Wat @Rola bedoeld is: Je moet goed uitmeten waar het laminaat uitkomt langs de muren. je wil niet over de hele lengte van een muur eindigen met minder dan 5cm. Het liefst wil je dat zo ruim mogelijk hebben.

Ook kan je aan het begin en einde van een baan niet beginnen of eindigen met minder dan 25cm. Dus je moet van te voren weten "tussen welke maten" je eerste stuk van elke baan mag zijn.

En zelf probeer ik zo veel mogelijk om kopse-naden niet rondom het loopvlak van deuropeningen te hebben.
 

WappieRotjeknor

  • #9
Bedankt voor de tips zeer nuttig!

Wat betreft het omgekeerd leggen, hier heb ik toch de grootste moeite mee. Zelfs als het maar om 1 plank naast 1 andere plank gaat, laat staan als de plank in een verticale plank en een andere plank aan de kopse kant tegelijk bevestigd moet worden.

Doe ik iets niet goed? Overigens gaat het niet om laminaat maar om lamel parket. Is wel een verschil met het laminaat wat ik hiervoor had qua klik systeem. Is dieper, stroever en veel meer reliëf.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Doorleggen van lamelparket is technisch gezien een slecht idee. Het lamelparket moet naar alle kanten kunnen werken. Door het doorleggen kan dat aan een zijde van de vloer niet. Het gevolg is dat er spanningen optreden in de vloer, deze kan onvoldoende werken.

Gevolg is kraken en kapotte verbindingen tussen de planken. Volgens de legvoorschriften van de vloer zal doorleggen ook niet toegestaan zijn, dus je raakt de garantie ook kwijt. Beter is het om mooie passende dorpels toe te passen en niet door te leggen.

Normaal gesproken is de kans op waterschade niet erg groot. Is dat wel zo, dan zou ik maar maatregelen nemen de kans op waterschade verkleinen.
 

WappieRotjeknor

  • #11
Dit heb je helaas niet altijd onder controle omdat je te maken hebt met andere bewoners én omdat een oorzaak niet altijd correct wordt ontdekt heb ik aan den lijven ondervonden. In mijn huidige woning is in het verleden sprake geweest van waterschade dus wil daar voorzichtig mee zijn. Zou echt een nachtmerrie zijn om met 2 verschillende vloeren te eindigen. Doorleggen is ook gewoon veel mooier. Maar goed misschien toch is heroverwegen. Las wel ergens dat niet doorleggen een positief effect heeft op geluid. En natuurlijk minder gezeik met kraken enz.

Ik las gister juist dat lamel parket wel ideaal is om door te leggen ivm werking tov laminaat, maar daar heb jij hele andere ervaringen mee dus?

De vloer komt van een veiling dat scheelde me een paar k dus garantie is geen sprake van.

Heb net nog een beetje aangekloot, maar andersom leggen qua kliksysteem wilt niet goed lukken :(
 

Nth

  • #12
WappieRotjeknor schreef:
Overigens gaat het niet om laminaat maar om lamel parket.
Excuus, heb ik overheen gelezen. Ja die klikgroef is vaak dikker dus kan begrijpen dat dat lastig gaat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Als ik de verzekeraar was kreeg je ook bij een doorgelegde vloer niet voor alle ruimtes een nieuwe vloer bij schade. Ik zou er ook maar niet vanuit gaan dat ze bij een schade de vloer in de hele woning gaan vergoeden.

Verder werkt lamelparket nog meer dan laminaat, waardoor doorleggen van lamelparket een grotere kans geeft op problemen dan laminaat.

Gezien de schets van de plattegrond zou ik niet doorleggen. Spanning in de vloer ter hoogte van de deuropeningen wordt te groot.
 

WappieRotjeknor

  • #14
Een verzeker moet volledig schadeloos stellen en kan dus niet een deel van de vloer vervangen omdat je dan niet schadeloos bent gesteld in de zin van terug naar de situatie zoals die was. Met dorpels ertussen is dat een lastiger verhaal. Zo gehaaid zijn ze dan weer wel.

Bedankt voor de tips in ieder geval!

Iemand die nog tips heeft voor het ‘andersom’ leggen? Of is het gewoon een kwestie van doorzetten?
 

WappieRotjeknor

  • #15
Ik capituleer. Dorpels it is. Bedankt iedereen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Verstandig. Je maakt het jezelf met dorpels met leggen ook een stuk makkelijker. Je kunt dan ook eenvoudig ruimte per ruimte doen.

Discussies met verzekeraars zijn altijd lastig, maar ik zou om die reden niet kiezen voor een technisch slechte oplossing, wat doorleggen is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu