Kleurverschil voorkomen

Flower

 • #1
Ben momenteel bezig met het schilderen van m'n huis. Aangezien dit al een hele tijd geleden is gedaan, zijn sommige delen gaan bladderen. Deze heb ik dan ook kaal gekrabd.
Deze kale delen moet ik dus eerst gaan gronden en bij de niet kale delen is dit dus niet nodig.

Als ik nu echter de boel ga aflakken krijg ik dus kleurverschil op de delen met (grijze) grondverf en op de delen zonder grondverf aangezien ik een bruine transparante lak gebruik. (merk verwijderd)
Hoe kan ik dit nu voorkomen. Is er ook bruine grondverf misschien te krijgen ?

B.v.d.
 

Pepjo

 • #2
Je kunt je grondverf ook zelf op kleur mengen, door er bv pigment doorheen te mengen, of hem aan te lengen met een gekleurde lak.
 

Flower

 • #3
Hoi Pepjo,

Dank voor je snelle antwoord. Bedoel je dat ik de grondverf kan mengen met de (merk verwijderd) plus ?
Gaat dit dan niet ten koste van de specifieke eigenschappen die grondverf heeft ?
Welke verhouding moet ik dan aanhouden?
 

Mwdecor

Verfadviseur
 • #4
Euh, heb ik het goed begrepen? Dekkende grondverf onder een transparante beits?
Of heb ik het mis?
 

Flower

 • #5
Nee, je hebt het helemaal goed hoor....
 

Mwdecor

Verfadviseur
 • #6
Dan begrijp ik het niet goed. Tenzij je een speciaal faux-boiseffect wil bereiken?
 

Flower

 • #7
Zal het proberen uit te leggen. Mijn kozijnen heb ik geschuurd en sommige delen van deze kozijnen (met name het onderste deel van de kozijnen) moest ik helemaal kaal halen omdat deze gingen bladderen.
Nu moet je m.i. de kale stukken van de kozijnen eerst gronden en dat hoef ik niet te doen bij de geschuurde stukken.

Als ik dan de heleboel ga aflakken krijg ik kleurverschil (omdat ik met transparante beits over grijze grondverf ga) t.o.v. de geschuurde stukken.
Ik wil dus dat het gehele kozijn dezelfde kleur krijgt...
 

Pepjo

 • #8
Het is gewoon geen usance om met transparante beits over grondverf te gaan, vandaar deze verbazing... :wink:
 

Flower

 • #9
Oke, ik moet dus gewoon niet gaan gronden en direct de beits op het blanke hout aanbrengen als ik het goed begrijp. Kleurverschil is dus onvermijdelijk ?
 

Pepjo

 • #10
Nee, mijn vraag is : wat voor een effect wil je bereiken ?
Hoe moet het eruit komen te zien ?
 

Fiesiekus

 • #11
Als al het hout kaal is gemaakt, ontstaat er geen kleurverschil door transparant beitsen. Maar wat voor een verf(beits)laag was er aanwezig?
 

Flower

 • #12
@ Pepjo: Wat ik wil is geen kleurverschil. En dat krijg ik als ik transparante verf op delen blank hout aanbreng en op delen die geschuurd zijn. De delen die ik geschuurd heb zijn namelijk nog steeds bruin en als ik daar dan weer overheen ga dan worden die delen veel donkerder dan de delen die ik blank gemaakt heb.

De verf die er opzit is dezelfde verf (beits) als die ik nu er op doe. Het is een beetje moeilijk uit te leggen. Je zou het eigenlijk moeten zien.
Ik denk dat de transparante verf die er nu opzit in de loop der jaren wat donkerder is geworden ofzo waardoor er kleurverschil optreedt. Ben ook maar een leek op dit gebied.......

@ Fiesiekus: Niet al het hout is kaal. Zie hieronder. Dan zou het ook geen probleem zijn geweest !!
 

Pepjo

 • #13
Maar dan moet je er nooit dekkende grondverf onder doen !
Al benader je de kleur, de tekening van het hout verdwijnt en het ziet er nog lelijker uit dan wat lichte plekken in de lak.

Probeer de lak wat "op te bruinen" met pigment of donkerder lak.
 

Flower

 • #14
Oke, dus nooit grondverf onder transparante lak. Weer wat geleerd. Ik kan de transparante beits dus gewoon aanbrengen op het blanke hout ? Mogelijk dat ik de blanke delen meerdere keren ga schilderen zodat het wat donkerder wordt en de kleur dan weer benader van de overige delen.
 

Pepjo

 • #15
Juist.
 

Flower

 • #16
Dank je (jullie) wel. Mijn dank is groot.

Had die grondverf er overigens bijna opgesmeerd vanmiddag. Gelukkig begon het te spetteren en dacht doe het morgen wel.

Leuk forum trouwens. Het enige nadeel hier is dat je geen merknamen mag noemen en vragen en geen adviezen kan krijgen over materiaal of producten die je het beste kan aanschaffen, maar dat zal wel met de sponsors te maken hebben.

Fijne avond verder.

Flower
 

EdP

 • #17
Flower schreef:
maar dat zal wel met de sponsors te maken hebben.
Die zijn er nou juist niet. Dit forum is onafhankelijk en voor en door vrijwilligers.
De merknamen worden verwijderd zodat het geen platform voor reclame kan worden. Zou je bijv. een storing aan je wasmachine hebben, dan moet je zelfs merk en type noemen, anders kan men je niet helpen.

Intussen heb je wel begrepen dat die transparante verfbeits niet over grondverf heen moet maar op kaal hout. Uit je verhaal begrijp ik echter dat het hout voorheen al gelakt is, ik neem aan vernis. Wat jij dus geschuurd hout noemt, daar zitten dus dus nog lakresten, die zou je wel moeten verwijderen voor je gaat beitsen. Verfafbijtmiddel werkt wel heel grondig.

Is je verfbeits wel geschikt voor buiten?
 

Fiesiekus

 • #18
Alles kaalmaken bijv. met verfafbijt zoals EdP aanbeveelt, reinigen met schoon water en dan beitsen is de meest grondige oplossing.
 

Flower

 • #19
Het type verf (beits ?)wat er op zit en er ook weer op moet heet : Cetol TGL Plus en is voor buiten. Of dit een beits is of een verf weet ik niet. De informatie op het etiket van het blik geeft hierover in ieder geval geen uitsluitsel. Het merk zal ik niet meer noemen want dat mag dus niet.
 

Mwdecor

Verfadviseur
 • #20
Dat is beits!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu