Mechanisch ventilatie in kleine woning

Ronald123!

  • #1
Hallo, ik heb een woning van 230m3. 2 slaapkamers, woonkamer en aparte badkamer en wc.

Nu staat dit huis onder de bomen en het is er altijd erg vochtig. De ramen hebben ventilatie roosters, maar dit is niet voldoende.

Nu zat ik te denken mechanische ventilatie te nemen en dan de ORCON MVS15. Omdat deze een vochtsensor heeft in de unit. Zodra er gedouched wordt dan zal hij automatisch sneller gaan draaien. Ik wil namelijk niet een aparte knop waarbij ik handmatig de ventilatie harder moet zetten.

De minimale capaciteit van deze ventilatie is 70m3 per uur. Dat zou betekenen dat in 2.5 uur de volledige woning inhoud naar buiten geblazen wordt.

In de winter betekent dit dat ik al mijn warme lucht verlies? of zie ik dat verkeerd?

Ik wil geen WTW installatie installeren want dit wordt mij te duur. Wie kan mij hierin adviseren? Is er bijvoorbeeld een mechanische ventilatie die minder afzuigt? Of is 70m3 wel voldoende en valt het allemaal mee?

alvast bedankt

gr Ronald.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat het verstandiger is om de temperatuur in je woning hoger te krijgen.



Ideaal he zo'n ventilatie systeem ga je 1 ruimte een half uurtje gebruiken wordt je hele huis leeg gezogen.
Slaapkamer gebruik je van 23:00 tot 7:00 toch 24 op 24 zuigen. Je begrijpt wel dat ik echt een voorstander van een vrij domme ventilatie systeem.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Door te ventileren verlaag je de luchtvochtigheid in de woning. Hierdoor stijgt het comfort, terwijl de temperatuur van de lucht in de woning lager kan zijn. En dus daalt het energieverbruik.

Ook voor een woning van 230 m3 is 70 m3/uur ventileren gevoelsmatig aan de lage kant. Voor een juist inzicht zou je een ventilatieberekening moeten maken. Ventileren doe je ook continu. In nieuwbouw draaien ze standaard op de laagste stand, en kan niet uit (zonder te stekker eruit te halen) om te voorkomen dat er helemaal niet meer geventileerd wordt.

Ventileren volgens systeem C (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer) is nog steeds een prima manier om te ventileren. Er zijn/komen systemen op de markt met een eenvoudige zone-regeling: Overdag beneden, 's nachts boven afzuigen. En met een vochtsensor in de badkamer voor de momenten dat de luchtvochtigheid daar toeneemt.

Een WTW is wellicht beter, mits.... de woning verder goed luchtdicht is. Naast het vele extra kanaalwerk is het apparaat ook duurder.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je denkt dat het werkelijk mis is in je woning eerst maar eens een fatsoenlijke hygrometer ophangen. Meten is weten.

Kan me niet voorstellen als het klimaat in je woning normaal is, vervolgens ga je ventileren het comfort stijgt en je energie gebruik wordt lager.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Duidelijke taal daar moet Ronald123! ook wat aan hebben. Is nu niet moeilijk meer om het in orde te krijgen.

Als ik de eerste zin van deze organisatie lees denk ik toch ja ja.
"Ventilatie met mechanische luchtafvoer zorgt voor gezonde schone lucht in huis."

Die lucht wordt ineens gezond. Er moet staan je haalt schonere lucht in huis. Meen toch dat andere organisatie niet zo tevreden zijn over de kwaliteit van de lucht.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat ook helpt is je tegels en je (glazenwand) droog trekt met een wisser en een doek :mrgreen:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Buitenlucht zal niet altijd schoon zijn ivm fijnstof. Echter vergeleken met een binnenklimaat waar mensen in een veel beperktere ruimte CO2, waterdamp en andere vluchtige organische stoffen produceren is buitenlucht vele malen schoner. Dus je hebt gelijk met "schonere lucht".

Daarbij is een binnenklimaat met hogere temperatuur én een hoge luchtvochtigheid ook een walhalla voor schimmel. De sporen hiervan adem je ook in... En dus is goed ventileren noodzakelijk, zeker bij de beter geïsoleerde woningen.
 

Ronald123!

  • #9
Dank voor jullie reacties. Om nog even terug te gaan naar het begin. Je geeft aan dat 70m3 weinig lijkt. Maar het is wel 1/3 van de gehele inhoud. Daarom ben ik zo bang dat ik heel erg aan het stoken ben in de winter om de woning warm te krijgen. Ik ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Normaal gesproken doet de mechanische ventilatie in de maximale stand ca 300 m3/uur. De inhoud van een gemiddelde woning is 450 - 500 m3. Dus ca 1x per 1,5 uur.

Minimale stand zit rond de 100 - 125 m3/uur. Dus 1x per 4 uur

Infiltratie is (zeker bij oudere woningen) veel hoger: tot wel 4x per uur wordt hierdoor de hele inhoud aan lucht vervangen....
 

Ronald123!

  • #11
De woning is van 1980. Dus dan zou 70m3 goed moeten kunnen. Ik ga het proberen. Bedankt voor de reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als je het gebruik van gas jaarlijks, wekelijks, bijhoud zou je er enigszins achter kunnen komen. Hoewel het zeer lastig is. Im daar een goed beeld van te krijgen zijn teveel zaken van invloed.
Je zal best meer gaan gebruiken. Vroeger moest ik de deur achter mijn kont dicht doen. Deurtje open deurtje dicht is een vorm van ventileren.
In mijn woning van 1964 ga ik 2 tot 5 m3 per week meer gebruiken als het stevig waait. Natuurlijke ventilatie. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Zoals gezegd maak je het beste eerst een ventilatieberekening. Hier vind je hoe dat moet.

De benodigde maximale capaciteit bereik je het beste niet op maximaal niveau van de box.

Denk ook aan de overstroom. Dus spleten onder de deuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu