Kleine vliering met gipsblokken binnenmuur? Hoe?

Ichiko

  • #1
Beste medeklussers,
In ons nieuwbouw huis hebben wij op zolder in de nok een behoorlijke hoogte. Op de overloop op zolder wil ik die hoogte benutten om een klein plateau/vliering te maken voor het opbergen van spullen.

In eerste instantie was ik van plan om van muur tot muur vuren balken op te hangen en deze aan de muur te bevestigen met balkdragers zonder lip of raveeldragers. Echter, waar ik even niet bij stilgestaan had is het feit dat 3 van de 4 muren een simpele gipsblokken (7cm) muur is.

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar na wat googelen lees ik vooral reacties dat je absoluut geen draagbalken aan een gibo muur kan bevestigen en dat lijkt mij inderdaad ook. Ik heb zelf ook niet zoveel vertrouwen in de draagkracht van een gibo muur.

Als alternatief had ik al bedacht dat ik dan 2 steunpilaren wil plaatsen aan de kant van de gibo muur. Aan de bovenkant van de pilaar maak ik dan een inkeping waar een balk in kan rusten. Aan deze balk bevestig ik de draagbalken met balkdragers. Aan de andere kant zit de kalkzandsteen muur, dus daar bevestig ik de draagbalken direct aan de muur, evt voor het gemak ook hier eerst een balk plat tegen de muur.

  • 1) Allereerst, wat is jullie mening over die gibo muur?

    2) Uitgaande van het plan met de steunpilaren: Ik weet niet waarmee/hoe ik balkdragers bevestig? Kunnen jullie advies geven hoe en met welk materiaal ik eea bevestig, zowel aan de houtenbalk als voor de kalkzandsteen muur?

    3) Welke maat balken zou ik moeten gebruiken?
    Op basis van dit document wat ik hier op het forum heb gevonden zat ik zelf te denken aan 45mm x 145mm.
    https://www.klusidee.nl/Forum/afb/Houtwijzer_Naaldhout_03.pdf

    4) Wat voor maat steunpilaren zou goed zijn? 100mm x 100mm?

Bijgevoegd een illustratie van de situatie. Het plateau wordt 125cm x 205cm.



 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Prima plan met die twee kolommetjes. Tegen het kalkzandsteen een ligger monteren, en op de twee kolommen ook. Daartussen de vloerbalken met balkdragers. Of je legt ze op die liggertjes dan heb je geen balkdragers nodig. Maar dan is de montage wel wat lastiger (met lange schroeven bv).

Als je voor underlayment kiest is de plaatbreedte 1.22m. Dus nèt geen 1.25 ;)

Duidelijke vraag ook, met plaatjes erbij :prima:
 

Ichiko

  • #3
Dank voor je reactie IJkenhout.

Ik ga uiteindelijk iets meer de breedte in. Het wordt nu 160cm. Ik heb inmiddels een offerte van de houthandel. Die stellen 3 platen van 60 x 244 voor. Lijkt mij prima.

Waarmee/hoe kan ik het beste die ligger aan de kalkzandsteen muur bevestigen? Met 2 slagpluggen om de 15 cm?

Ik heb mijn schoonvader ook nog om advies gevraagd. Voor zijn pensioen altijd in de bouw gewerkt. Hij vond het niet nodig om met kolommen te werken en stelde voor om ook bij de gibo muur de ligger aan de muur te bevestigen. Hoe denk jij/jullie daar over?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu