Kit uit koud klusbus mogelijk kwaliteitverlies door vorst?

Ruud Buijs

  • #1
Hallo klussers, ik ben ook klusser en heb gisteren iets afgekit met een oude tube die de winter al in m’n busje heeft gelegen. Het viel me op dat de kit minder kleverig was dan anders, ik vraag me nu af in hoeverre kit vers moet zijn om te doen wat je van kit wil verwachten, namelijk een vochtwerende afdichting realiseren..., lees graag jullie reacties, groeten Ruud.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat zegt het productblad over de bewaar temperatuur, bevroren kit in de koker kan zijn eigenschappen verliezen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als siliconenkit niet kouder is geweest dan -5 zal er weinig aan de hand zijn. Wel moet de kit uiteraard weer volledig op temperatuur zijn (+5) om te kunnen verwerken.

Voor acrylaatkit durf ik dit niet te zeggen.
 
  • Like
Waarderingen: Ruud Buijs

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Hier heeft het toch echt wel harder gevroren.
Beglazingskit bijvoorbeeld kan er slecht tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Ruud Buijs

Ruud Buijs

  • #5
Rola schreef:
Wat zegt het productblad over de bewaar temperatuur, bevroren kit in de koker kan zijn eigenschappen verliezen.
Op de koker staat vorstvrij bewaren, dat is dus niet helemaal gelukt....
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Beste Ruud,

Wat en met welke kitsoort heeft u afgekit ? "Iets" is een werelds begrip. De verwerking ligt in het algemeen boven de + 5 graden en de houdbaarheid 12 maanden in een ongeopende verpakking. Dit geldt tevens voor acrylaatkitten. Dat is dus het algemene voorschrift.

Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Siliconenkit, poly- en montagekitten onder nul bewaard kunnen , na langzaam opwarmen tot minimaal de kamertemperatuur , weer gebruikt worden, dat geldt ook voor de meeste lijmkitten. Alle Acrylaatkitten bevatten water en zijn na bevriezing onbruikbaar, weggooien dus.

Over de houdbaarheidsdatum: -uiteraard ook ter meerdere glorie van de fabrikant- , geeft men 12 maanden in gesloten mits droog bewaarde verpakking als regel. Maar geen enkele fabrikant kan mij bij navraag precies uitleggen wat er dan in een gesloten luchtdichte koker aan die kit veranderd. Er van uitgaande dat fabrikanten ook graag gevrijwaard willen blijven op aansprakelijkheid is het net als met max.laadvermogen van liften: kijken wanneer die naar beneden stort en van dat gewicht 50% op het plaatje vermelden. Niks mis mee, zie het als de veiligheidsmarge idem voor kit.
 
  • Like
Waarderingen: Ruud Buijs

Ruud Buijs

  • #7
Hoi Kees, ik heb s koppelingen afgekit in een betegelde doucheruimte om te voorkomen dat er water achter de tegels kan komen, de vorige loodgieter had dat niet nodig geacht.... ik had zwarte bisonkit siliconen kit, mastic, nog een halve in de bus liggen....

Quotes zijn overbodig, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu