Kimmen inloopdouche profielzijde en drain

JimS

 • #1
Even 2 korte vraagjes waar ik het antwoord niet van heb kunnen vinden op het forum.
Allereerst het kimmen aan de kant van het afschotprofiel. Ik heb de vloer nu gestort en het afschot gemaakt. Moet ik dit verloop in de vloer ook kimmen? Met alleen de pasta of ook inclusief de kimband? Later wordt hier dan het afschotprofiel op gemonteerd.

Daarnaast een vraag over het kimmen van de drain met flens. Ik lees nergens of je de kimpasta ook kunt aanbrengen op de RVS flens? De flens ligt gelijk met de cementvloer. Ik wil deze dus rondom de drain in de pasta zetten inclusief de flens, dan de kimband en natuurlijk weer de pasta.
Volgens de fabrikant van de pasta zou deze op alle oppervlakken toe te passen zijn dus in mijn ogen moet het kunnen, wilde graag de bevestiging.

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #2
Aan de afschot kant waar het profiel komt, volstaat alleen de pasta.
Tenminste als de vloer in 1 keer gesmeerd is, dus vlakke vloer en afschot in 1 keer.
Anders even ook kimband aanbrengen.
Over de flens van de goot kun je gewoon de pasta en kimband aanbrengen.
Ik zou wel eerst even de flens wat ontvetten, maar als het goed is heb je dat al gedaan voordat je de goot aan gebracht hebt.
 

JimS

 • #3
Heldere uitleg Peter, dankjewel!
Ik heb de vloer in 2x gemaakt dus dan wordt het een kimbandje.
De goot moet ik nog ontvetten en opruwen, zat op de flens nu nog een beschermtape.

Enige wat ik achteraf misschien jammer vind, is dat ik de goot iets verder van de muur heb. Iets van 17cm. Het is wel een tegeldrain dus hij valt minder op, maar wellicht voel je steeds de rand van de drain als je aan het douchen bent.
Lees wel dat iets verder uit de muur beter is om het geheel goed waterdicht te krijgen. Minder priegelwerk zeg maar.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Normaal ligt de goot een cm of 7/10 uit de muur.
Dus 17 cm is wel heel ver inderdaad. kun je hem niet verder naar de muur leggen dan, want anders sta je inderdaad iedere keer op de goot.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #5
of de goot plaatsen op de tegelmaat zodat je met een hele tegel tegen de goot aan kunt beginnen(ligt natuurlijk wel aan welk formaat tegel er geplaatst word)
 

JimS

 • #6
Verder naar de muur gaat niet meer lukken. Het is wel een tegeldrain, dus de overgang naar de vloer is misschien beter dan een standaard drain. De hoogte van de strook tegel in de drain kan ik ook netjes op hoogte brengen van de douchevloer.
Ik zal hier berichten over hoe het is geworden.

Hoe bedoel je de goot plaatsen op de tegelmaat? Ik heb een tegel 60x60. De tegel tegen de goot zal ongeveer 40cm zijn.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #7
het mooiste vind ik altijd, is dat je met een hele tegel kunt beginnen tegen de goot mits dit zo uitkomt met je tegels, ff uitmeten dus hoe je eindigt met snijwerk niet dat je met eenbrandhe van 2 cm oid blijft zitten
 

JimS

 • #8
Helemaal mee eens Marcn. Ik heb alles uitgemeten en zoveel mogelijk hele tegels uitgezet. Heb de tegels er zelfs op uitgekozen. Tegel aan de drain is dus 40x60 dus dat komt wel mooi uit.

Zit alleen met een groter probleem. Ben me gaan verdiepen in de drains en de afstand tot de muur en daar is me opgevallen dat je een drain niet altijd kunt verlijmen als deze PE is. Nu ben ik bang dat mn drain PE is en ik dus alles moet afbreken. Domper!
Heb even gevraagd bij de fabrikant of het echt zo is. Ik heb gelukkig nog niet gekimt of getegeld. De afvoer loopt door de dekvloer en ik kan er onder nog aan, maar dan moet ik mijn hele PVC gaan vervangen.
Eerst maar even reactie afwachten. Zoals gezegd, fikse tegenvaller. Had juist zin om alles mooi op te bouwen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #9
Een goot wordt meestal aangesloten met een manchet mof.
Wat de tegels betreft, moet je kijken hoe je uitkomt in het douche gedeelte dat op afschot ligt.
Je kunt de tegel namelijk niet buigen op die knik, en als je een douchecabine wilt plaatsen, moet die op een vlakke vloer staan die waterpas ligt.
 

JimS

 • #10
Is het gebruikelijk om vanuit een manchet naar een lijmverbinding te gaan. Zie deze overgangsmoffen wel als bocht in 50mm maar niet direct als rechte mof.
Als ik het daadwerkelijk moet gaan uitkappen, dan denk ik erover om de drain ook gelijk meer naar de muur te leggen. Maar ja, dan moet ik weer een nieuw gat boren in de beton. Het was net zo netjes gemaakt.
Even afwachten of de drain echt PE is. Het is overigens wel zwart materiaal.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Als het zwart was, dan is het geen pvc maar PP en dat kun je niet lijmen.
Maar ik snap het even niet helemaal.
In het begin schrijf je dat de goot van rvs is, en nu dat het kunststof is.
Waar is de goot nu van gemaakt? en waar is de uitloop die aan de goot zit van gemaakt?
 

JimS

 • #12
Ik snap de verwarring. De goot zelf is RVS, maar de originele sifon die je eronder bevestigd, die is dus zwart en inderdaad PP. Ik heb vandaag ook de bevestiging gekregen van de fabrikant.
Deze sifon heb ik dus verlijmd aan een PVC bocht die dan gelijk door de dekvloer omlaag loopt en via een verlaagd plafond in de WC via een nis de kruipruimte in gaat.
Verlaagd plafond en nis zijn nog niet gemaakt, dus ik kan nog aan de PVC, maar als ik de drain ga aanpassen zal ik de PVC in het verlaagd plafond ook moeten aanpassen en een manchetmof moeten toepassen.
Horizontaal een manchetmof toepassen in een verlaagd plafond is dat mogelijk of zijn er betere oplossingen?
Ik zal een foto maken van de situatie voor het e.e.a. te verduidelijken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #13
Dat gaat straks lekken inderdaad.
Beter nu even alles goed maken als straks veel lekkage schade.
 

JimS

 • #14
Hier de foto waarbij je van onder tegen het plafond kijkt. Helemaal rechts komt de afvoer van de wasbak. Bij het Y-stuk komt de afvoer van de drain omlaag. Aangezien dit een passtuk is, zal ik in de pijp tussen de wasbak en de drain een manchetmof moeten zetten. Ik krijg namelijk de afvoer die uit de dekvloer komt van de wastafel niet meer los.

DSC_0415.JPG
 

JimS

 • #15
Inmiddels is de drain weer opnieuw geplaatst. Een nieuwe sifon onder de drain, groter gat op een andere plek in het betonnen dek.
Met manchet overschuifmof verbinding naar PVC gemaakt. Ik heb bij de manchetverbinding altijd een iets minder goed gevoel dan plakken, maar ik heb geprobeerd zo spanningsarm mogelijk te monteren. Meer kan ik niet doen.
De drain ligt nu ook op 9cm van de muur. Nu weer verder bouwen :)
 

JimS

 • #16
Project heeft stil gelegen ivm verduurzamen huis. Nu weer ermee bezig. Even nog een korte vraag over de flens van de goot.

Er wordt aangegeven: "Over de flens van de goot kun je gewoon de pasta en kimband aanbrengen". Nu merk ik op dat op de flens van mijn goot een soort plakrand is aangebracht. Kan ik het beste deze rand schoonmaken en de kimpasta toepassen? Lijkt me waterdichter dan een plakrandje.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #17
Plaats even een foto van de goot en plakrandje.
Zit er bij de goot geen membraam bij die je op de goot moet plakken ?
 

JimS

 • #18
Nee, ik heb geen membraam gezien. De foto heb ik bijgevoegd.

DSC_0569.JPG
 

JimS

 • #19
Iemand een (klus)idee? :-)
 

JimS

 • #20
Nobody?
Ik ga de flens netjes schoonmaken en opruwen, vervolgens kimmen, dat lijkt me de beste methode aangezien de plakstrook al wat ouder is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu