Kieren tussen plinten en vloer

Jacques987

 • #1
Ik heb onlangs MDF (staande) plinten geplaatst en aan de bovenzijde afgekit. Wat dat betreft ziet het er allemaal mooi strak uit.

Echter, de vloer (eikenparket, 10 jaar oud) is niet vlak. Met niet vlak bedoel ik golvingen van zelfs 1 cm per meter op sommige plekken.

Dus zie je ook, waar de (staande) plint op de vloer rust, op veel plekken kieren van 1 cm. Het valt echt op omdat de plinten op andere plekken gewoon strak tegen de vloer zitten. Dus : 1 cm gat op een meter plint, dan voor 2 meter plint mooi strak, dan weer 1 meter een gat enz.

De (tapis)parket is niet zwevend (gelijmd en genageld) dus ik zou de kieren tussen vloer en plint kunnen afdichten met afdichtingskit, omdat de vloer minimaal werkt. Ik zou het liefst willen doen zonder nog af te schilderen, de plinten zijn wit dus met een witte kit zou het de minste opvallen denk ik.

Mijn vragen zijn :
1. Is kitten de enigste oplossing?
2. Wat voor kit zou het meest geschikt zijn? Ik zit te denken aan een universele flexibele MS-polymeerkit.
3. Is 1 cm wel af te kitten, of is dat eigenlijk te groot?
4. Hoe kan ik dat op een nette manier doen (is in woonkamer namelijk)
3. Zijn er nog andere mogelijke oplossingen? Ik zou bijvoorbeeld ook een houten profiel (kwartrond) kunnen plaatsen aan de onderkant van de plint, maar dat wordt weer een boel zaag- en meetwerk, dat wil ik liever niet....

Alvast dank voor jullie hulp / advies.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou mee meer zorgen maken, hoe het komt dat de vloer plaatselijk 1 cm gezakt is. Vaak een verrotte balkkop in de muur. Als je afwacht, wordt het probleem alleen maar groter.

  Kun je onder de vloer komen om te inspecteren?
   

  Jacques987

  • #3
  De constructie van de vloer is : betonnen vloer, gelijmd spaanplaat, tapisparket (genageld en gelijmd).

  Ik weet niet waarom de tapisparket zo onvlak is, ik vermoed dat de ondervloer al onvlak was toen de vloer is gelegd.

  De vloer zelf is super stabiel en zit muurvast, dus beweegt niet. De hout is ook niet verrot oid.

  Het is een maisonette in een appartementencomplex uit 1989.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #4
  Vreemd, je zou vermoeden dat het beton al lang niet vlak is, of dat de vloer omhoog staat.

  Hoe dit netjes op te vullen, geen idee eigenlijk.
   

  Jacques987

  • #5
  Ja, vond ik ook vreemd. Ik ga in de toekomst de vloer laten uithalen en egaliseren, maar voor nu wil ik alleen de kieren tussen de plinten en de vloer gaan dichten.

  Dank voor je reactie iig.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Waar komen de golvingen door? (ongelijke ondervloer, omhoogkomen door uitzetting of vocht, ondeskundig schuren) Mogelijk moet dat eerst hersteld worden.

  Je kan als je dat wilt de onderkant van de plint aanpassen. Dit is makkelijk af te tekenen door een potlood op een blokje hout te leggen (plat op de vloer, haaks op de plint) en zo de plint af te tekenen. Dan de plint met een decoupeerzaag op maat maken.

  Als het kleine kieren zijn, kan je ook compriband onder de plint plakken. Kitten is denk ik geen goed idee vanwege het werken van de vloer.
   

  Jacques987

  • #7
  Hoi IJkenhout, dank voor je reactie. Ik vind je voorstel een goede (onderkant van plint aanpassen), maar ik ben toch besloten om het op een andere manier op te lossen: ik heb een dunne halfronde latten (7mm dikte) onder tegenaan de plint geplaatst. Omdat de latten van zachte hout (grenen) zijn, en dun zijn, buigen ze mee met de golving van de vloer. De latten zijn van voldoende dikte om de kieren te maskeren.

  Het is geen ideale oplossing, maar het is goed genoeg (ik heb de latten hetzelfde kleur als de plint geschilderd en ze vallen daarom nauwelijks op). Het is wel arbeidsintensief want ik moest alle latten schuren, gronden en schilderen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu