Kieren tussen hout buiten

PieterB

  • #1
Als je buitenshuis naden wilt dichten tussen houten planken (rabatdelen?) van zowel hardhout als zachthout, welke produkt /methode is hiervoor het meest geschikt?

Stel dat kit het beste toepassing is hiervoor, welke soort kit dan?
Acrylaatkit? Of Urethaankit oftewel elastische beglazings- en afdichtingskit. Of nog een ander soort kit?
Ik dacht dat ik een goede acrylaatkit kit voor exterieur gebruik had “meegekregen
 

EGeen

  • #2
De naden dichten heeft bijna alleen maar voordelen, aangezien deze de grote vochtverschillen opheft tussen het hout en buiten.

De best before datum is nog niet verlopen, en is nog goed, dus teruggaan voor nieuwe zal waarschijnlijk niet helpen. (en is ook niet echt meteen nodig)

Het overschilderen gedeelte, deze tekst zetten eigenlijk iedere kitfabrikanten op de bus voor het indekken tegen o.a. claims en onzekerheid aangezien iedere verf anders reageerd op kit. Het gewoon even klein proefvlakje maken is de beste methode, maar ik heb het idee dat het met uw verf wel moet lukken. Een grondverfje ertussen op de kitnaden is geen overbodige luxe. Stel de verf trekt dan nog iets open kan een paar druppels anti-siliconen wel eens helpen. (maar dit is iets voor later voor het geval dat)
 

@juwel120

  • #3
EPS is toch meende ik een vochtregulerende verf, dan zou je wel alle oude verf moeten verwijderen
indien dat een afsluitende laag is, sowieso vraag ik me af als de laag te dik word of het vochtregulerende effect nog wel werkt?
 

Fiesiekus

  • #4
Ik heb precies hetzelfde euvel gehad.

Zie deze ongein:Heb MS-polymeerkit (kwaliteitsmerk) genomen en alle kieren daarmee gedicht. Ook de rotte kopse kanten daarmee afgedekt (na 't rotte weggestoken te hebben).

Het kit is loeisterk, heeft een lijmend effect en toch flexibel; echt een sprong voorwaarts t.o.v. de gewone siliconen en acrylaatkitten.

Daarna een goede UV-beits erover
 

PieterB

  • #5
Dank voor de reacties.

Fiesiekus, over deze kit heb ik meer goede verhalen gelezen.
Waar ik nieuwsgierig naar ben is hoe lang geleden u de kit heeft aangebracht. Dus of u ook de ervaring heeft dat het ook op de lange duur geen nadelige effecten heeft.
Ik voel er wel voor om ook deze kit te gaan gebruiken.
Wilt u mij via een pb het merk doorgeven dat u goed beviel?
 

Fiesiekus

  • #6
1 jaar
 

PieterB

  • #7
Nog even vraag over verf die alleen op voegen barst.
Hoe ga ik te werk bij een gevelbetimmering met rabatdelenvan zacht hout waarvan de verf op de rabatdelen zelf er nog wel goed uit ziet, dus waarvan de verf geen bladders, blazen of andere oneffenheden vertoont maar waarvan de voegen er niet meer goed uit zien.
De verf op de voegen is namelijk gebarsten.
Ik heb bij 1 voeg die geknapte verf weggekrabt, en daaronder zit een laag verf die er nog goed uitziet met daaroverheen witte kit.
Ik als leek vermoed dat door werking van het hout en de kit de verf barst.
Schuur ik de voeg, dan ziet het er al veel beter uit, alleen zie je nog wat gaatjes/kiertjes.
Ik weet niet of ik hier iets speciaals mee moet doen of dat ik me hierover helemaal niet druk hoef te maken omdat de nieuwe lagen verf het wel afdekt.
Of dat ik de oude kit moet vervangen of nog iets anders.
Graag tips.
 

PieterB

  • #8
Aanvullinkje:
De oude kit voelt nog flexibel, is dus niet keihard geworden.
De barstjes zitten niet overal in de voeg, alleen bovenaan, waar de kit onder zit. Het is 1 lange breuklijn zeg maar. Meestal over de hele lengte van de plank.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
U dient de oplossing van Fiesiekus toe te passen: verf wat tussen de kitnaad gaat zitten barst wederom, omdat de rek van kit vele malen groter is dan van verf.

Afkitten heeft overigens ook nadelen ten opzicht van de vochtigheidsgraad in hout*. Indien in een donkere kleur wordt afgelakt, dan kitten we de kieren niet, omdat ze niet opvallen. Bij een lichte kleur is dat het omgekeerde. Het is dus zeker een meer esthetische oplossing dan een duurzame: ventilatie tussen houtdelen is belangrijker.

Hout blijft werken. Daardoor zult u regelmatig de oude kit moeten verwijderen ( uitdroging ) en moeten vervangen.

* dubbelzijdig gegronde gevelbetimmeringen.
 

PieterB

  • #10
Merci!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu