Kieren houten vloer opvullen?

Kluslies

 • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een jaren 30 huis met daarin een houten vloer. Op de vloer heeft altijd vloerbedekking gelegen. Hij is nog vrijwel onbeschadigd. We willen de planken vloer graag schilderen, dus niet blank laten, maar in een kleur (nog te bepalen).

Nu zitten er behoorlijk wat kieren tussen de planken. Niet erg breed (max 3 mm), maar er gaat behoorlijk wat stof tussen zitten, met name met 2 katten ;-). Op een Belgische website las ik dat je kieren in een houten vloer kunt opvullen met een papje van krantensnippers, water, en behanglijm.

Heeft iemand dit weleens gedaan? Ik vond het namelijk nogal vreemd klinken, een soort papier mache eigenlijk ... Omdat we de vloer gaan schilderen is kleurverschil niet zo'n probleem. We willen wel graag dat je de planken blijft zien, dus het moet geen egaal geheel worden. Het gaat mij meer om het voorkomen van veel stof tussen de planken.

Hartelijk dank alvast!

Groet,
Liesbeth
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Beter een overschilderbare siliconenkit ertussen spuiten, afstrijken, drogen en schilderen maar.
   

  Kloek77

  • #3
  Op zich zijn het mooie stofvangers, die kieren.
  Het stof blijft er in liggen tot u weer stofzuigt.
  Bij een gladde vloer blijft het stof meer ronddwarrelen
   

  Fiesiekus

  • #4
  Kletskoek, het zijn broeinesten voor (huisstof)mijten, kattenvlooien en ander ongedierte. Nog afgezien van vochtig/vast vuil dat er zich in vastzet en dat je met zuigen niet meer wegkrijgt.
   

  Mark en 3 meiden

  • #5
  Helemaal mee eens dicht maken
  maar met een glaskit of acrylaat want kit waar silicone in zit kun je volgens mij niet schilderen
  mischien bestaat het wel maar ik heb er nog nooit van gehoord
   

  Fiesiekus

  • #6
  Bestaat sinds kort wel; heb er erg goede ervaring mee. Anders zou ik een acrylaatkit hebben geadviseerd, maar een overschilderbare siliconen is echt "je van het".
   

  Mark en 3 meiden

  • #7
  Zo leert iedereen van dit forum
  bedankt fiesiekus :D
  dan zou ik zeggen afkitten die vloer
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Zijn jullie de weg kwijt ?
  Die kieren horen bij een houten vloer, lekker hoor wanneer de luchtvochtigheid stijgt en de kit omhoog gedrukt wordt, kun je tenminste ergens over struikelen. :?
   

  Kluslies

  • #9
  Hallo,

  Jan: jij adviseert dus om de kieren helemaal niet op te vullen ivm de werking van zo'n houten vloer? Of zou het eventueel een oplossing zijn om de grootste kieren te kitten, zodat de planken nog "de andere kant op" kunnen werken, als ik dus nooit de kieren aan twee kanten van dezelfe plank opvul?

  We gaan vanmiddag in elk geval naar wat verfwinkels voor advies, en daar zal ik ook eens informeren. Dat laat ik hier nog weten.

  Ik las ook nog dat je een soort egaline kunt gebruiken, waarbij je kunt kiezen hoeveel je erin stopt, en hoe glad de vloer dus wordt. Is dat nog een optie?

  Groet, bedankt,

  Liesbeth
   

  Kluslies

  • #10
  Of zou een hele goede stofzuiger misschien een optie zijn? Nu kan ik de kieren wel leeg zuigen met de stofzuiger, maar ik heb niet zoveel zin om elke week op mijn knieen alle kieren na te lopen ;-).

  Misschien dat een hele krachtige stofzuiger dit gemakkelijker kan? We hebben geen super-goeie.

  Liesbeth
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Uw vloer ligt nu open, de vloerbedekking hield nog vocht vast, dat vocht trok niet of nauwelijks in de planken.
  Nu de vloer bloot ligt is die veel meer ontvankelijk voor vocht in de buitenlucht, de afgelopen periode is het al erg droog geweest en daardoor zullen de kieren zo "groot" zijn, bij vochtiger weersomstandigheden zetten de planken uit en worden de kieren kleiner.

  Als de kieren gekit worden wordt de kit omhoog gedrukt bij vochtig weer, er komen dan ribbels kit in de kamer, ik kan u verzekeren dat dat slecht loopt, ongeveer hetzelfde als met verschil in stoeptegels en dan nog stroef ook.

  Met een goede stofzuiger komt u een heel eind, zeker met een smalle zuigmond.
   

  Kluslies

  • #12
  De gespecialiseerde verfwinkel - en dat is een goeie bij ons - adviseerde ook de kieren gewoon open te laten. Dat gaan we dus doen. Ze vertelden ook dat als je dik schildert (of 4 keer in totaal, zoals we gaan doen), je ook verf in de kieren krijgt, waardoor het gladder wordt, en je gemakkelijker kunt stofzuigen.

  We gaan het dus zo proberen, met kieren en al! Het zal nog een paar weken duren totdat het af is, maar ik zal maar ervaringen met stofzuigen nog delen.

  Bedankt voor de hulp!
  Groet, Liesbeth
   

  Chathanky

  • #13
  Hoe breed zijn de vloerdelen eigenlijk?
  De breedtewerking ligt voor de meeste houtsoorten tussen de 0,5 en 1%.
  Als de 3 mm voor de droogste toestand is zal de kier tussen 0,5 en 1 mm naar elkaar toekomen. In de meest vochtige toestandis dat omgekeerd.

  Het gaat dan om vloerdelen van 10 cm breed. (een andere maat kun je hiermee omrekenen)
  Met het "deels" opvullen van de kieren kan de verf ook gaan scheuren.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu