Keuze muur voor constructie vliering

Canonshots

  • #1
Hallo,

We krijgen binnenkort de sleutel van onze nieuwbouw woning en we zijn van plan om op de zolder extra kamers te maken. Om de kamers te maken heb je de keuze uit verschillende materialen / constructies. De keuzes die wij momenteel hebben zijn de volgende:
- Faay wanden
- Cellenbeton (100 mm)
- Raamwerk hout (44x69 mm) met gipsplaat (125 mm) en steenwol tbv isolatie

De wanden moeten ook geschikt zijn om de, ook te bouwen, vliering te kunnen 'dragen'. De afstand tussen de buitenmuren (kalkzandsteen) is 5,8 meter. Ik heb er aan gedacht om tussen beide kalkzandsteen muren enkele balken te plaatsen en deze als basis voor de vliering te gebruiken. Echter op die afstand krijg je behoorlijk dikke balken waardoor de netto ruimte voor de vliering drastisch minder wordt. De vliering zal sowieso niet erg hoog zijn (max 1,5 meter in de nok) dus we willen de ruimte zo optimaal mogelijk.

Door het plaatsen van de tussenwanden onstaan er mogelijkheden om de dragende balk van de vliering te ondersteunen. De grootste afstand wordt dan 3,5 meter en dus kunnen we een balken gebruiken van 70 x 195 mm. De balken moeten dan dus door de scheidingswanden gedragen kunnen worden en ook belast kunnen worden met de vloerplaten, gipsplafondplaten en de spullen die op de vliering staan. Overigens worden de scheidingswanden ook bevestigd aan de balken van de vliering met de juiste materialen, anders staan ze volledig los.

Concreet dus de volgende vraag aan de lezers die er verstand van hebben: Welke scheidingswand is het beste geschikt voor deze constructie?

Mijn vermoeden is dat de cellenbeton (Ytong) van 100 mm de beste keuze is, maar de faay wanden zijn natuurlijk vele malen makkelijker te plaatsen. Houten frame met gipsplaten is qua werkzaamheden tussen beide andere oplossingen in, maar kent een grotere maten van werking oiv warmte en vocht.

De kamers worden slaap- en werkkamers en nog een washok met wasmachine en droger.

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Arjan
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Ik ben van nature een hout skelet liefhebber.
Als een wand een dragende wand word voor een vloer moet je eerst gaan nakijken dat de bestaande vloer van scheiding BG en verdiepping dit aan kan.
Dit is het belangrijkste om zeker te weten voor dat je derhalve maar iets kunt bouwen.
Want al je gewicht wat je exstra aanbrengt word verdeeld over twee buiten muren en de te maken scheidingswanden.
De krachten die er op komen worden dus niet verdeeld over de gehele verdieppingsvloer.
Maar komen als lijnlasten op verschillende plaatsen op de vloer.


Optie 1 een Fay wand is een prachtig product als scheidingswand.
Hij heeft als groot nadeel dat je maar beperkt stopcontacten in de muur kunt maken en hij heeft met vocht nog wel eens de neiging om behoorlijk te werken.
Optie 2 Gasbeton is voor scheidings/dragend prima te gebruiken.
Nadeel vind IK,stopcontacten er in maken en hij moet geheel gestuct worden.

Persoonlijk een wand van 38 maal 89 van staanders hoh 60 cm terplaatste van washok hoh 30 cm als er getegeld word.
Boven een dubbele regel voor de krachten te verdelen over de wand.
Onder elke vloerbalk een staander is ongeveer 60 cm dus.
Electra kan mooi in de wand weg gewerkt worden.
Steenwol tussen de staanders voor het geluid.
Om de 120 cm maar 1 staande aanzetting die afgewerkt hoeft te worden.
En behoorlijk lichter dan eerst genoemde.
Gasbeton en stijl en regelwerk met gips zij ongeveer even zwaar per strekende meter.
 

Canonshots

  • #3
@Rene, bedankt voor je reactie.

Wij twijfelen tussen hout en cellenbeton. Ws wordt het cellenbeton.

Over de verdiepingvloer het volgende: Het is een kanaalplaatvloer die volgens de bouwers max 1,75kN/m2 mag hebben. Ik heb een beetje zitten zoeken op het internet en ik begrijp dat dit een standaard is voor woningbouw. Nu heb ik er geen verstand van, maar 175kg / m2 lijkt mij niet bijzonder veel voor een woning. Ik zat ergens een discussie te volgen over het plaatsen van meerdere aquariums op een verdieping die op zichzelf al meer dan 175 kg wegen. Hoe 'ruim' moet ik die 1,75kN/m2 eigenlijk nemen (wat kan er wel en wat kan er niet). En kan ik hierop wel een vliering maken die steunt op de twee buitenmuren (kalkzandsteen) en op meerdere cellenbeton binnen wanden?

Overigens is er naast de dragende buitenmuren ook nog een dragende binnenmuur tov de trap. Deze muur staat dwars op de buitenmuren en loopt vanaf 1 buitenmuur tot ongeveer de helft van de woning.

Arjan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu