Keukenkast met magnetron ophangen. Welke schroef/plug?

KlaasK

 • #1
Ik ben bezig met het installeren van een nieuwe keuken. Na de onderkastjes is het nu de beurt aan de bovenkasten.

(skip naar de laatste alinea voor een samenvatting van onderstaand verhaal :oops: )

Het gaat om een keuken van Ikea volgens het nieuwe systeem. Hierbij hang je de achterzijde van de kasten in een rail. Die rail bevestig je eerst aan de muur. Daardoor hebben de onderkasten alleen aan de voorzijde poten. De achterzijde hangt dus aan de muur. Ik heb voor de onderkasten, die tegen een cellenbeton muurtje staan, 8mm alligatorpluggen met 5x50mm schroeven gebruikt. Om de 25 cm een schroef, dus gemiddeld zo'n 3 schroeven per kastje. Omdat de kastjes ook grotendeels door poten worden ondersteund, leek mij dit meer dan genoeg.

Hoe dan ook moet ik nu de bovenkasten ophangen. Deze komen aan een betonnen muur te hangen. Ik heb nu een discussie met mijn vader over de te gebruiken schroeven. Volgens hem is het meer dan voldoende om dezelfde schroeven te gebruiken icm nylon universeelpluggen. Ik heb zo mijn twijfels of 5x50mm voldoende is. Mede omdat er een magnetron in het kastje komt te staan.

Het kastje alleen weegt al bijna 25 kilo. Het gaat om 2 kastjes, dus hangt er 50 kilo aan de rail met een lengte van totaal 120cm, waarbij om de 5cm een schroef kan worden geplaatst. Daar komt dan nog 20 kilo van de magnetron bij plus een kilo of 5 aan glazen. Totaal dus zo'n 75 kilo over een breedte van 120cm.

Bij de onderkasten hebben we schroeven om de 25cm geplaatst. Ik ben bij de bovenkasten niet van plan om schroeven om de 5cm te boren.

Welke schroeven/pluggen heb ik nodig om een bovenkast van 75 kilo op te hangen met +/- 5 schroeven aan een betonnen muur?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kareltje33

  • #2
  Volgens de Fischer Pluggenvinder:
  draagt een SX Universeelplug 6 x 50 mm 800 N in beton met een houtschroef van 5 mm. Met 5 schroeven op 120 cm zit je dus op 4000 N, of ca. 400 kg. Lijkt me voldoende :cool:
  Veel mensen hebben te weinig vertrouwen in pluggen, terwijl de oorzaak meestal niet het principe, maar de uitvoering is: Verkeerde plug voor het materiaal; verkeerde schroef/plug-combi; verkeerde maten-combi; uitgelubberde gaten etc. Als je die aanbevelingen van de fabricant respecteert, zul je dat soort problemen nauwelijks tegenkomen.

  Adios, Kai
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Normaal hangen ze aan 2 schroefduimen in een plug van 8 mm.
   

  Maarten David

  • #4
  De onderkasten zijn gemonteerd met 8mm Alligator pluggen en 5x50mm schroeven.
  Op deze wijze kun je ook de bovenkasten monteren.
  Zolang de schroeven langer zijn dan de plug benut je de hele lengte en heb je de meeste houvast.
  Om de krachten die op de rail komen goed te verdelen is het wel verstandig om een aantal pluggen te gebruiken.
  De Alligator pluggen zijn zeer geschikt voor Gasbeton of iets te ruime boorgaten (met flens) omdat ze enorm uitzetten; op die manier heb je een extra marge om toch tot een goede bevestiging te komen. :D
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu