Keukenblad ondersteunen na weghalen onderkastje

Tim89

 • #1
Mijn keuken is een simpele huurhuiskeuken, met 3 onderkastjes naast elkaar. De keuken staat links + achter tegen de muur aan. Het blad is van geplastificeerd plaatmateriaal, ik weet de naam niet zo goed maar het is een doodnormaal keukenblad.

Ik wil het linkerkastje gaan weghalen, zodat ik in die nis mijn huidige vaatwasser (vrijstaand model) kan zetten. Wanneer ik het kastje weghaal, zal ik het blad denk ik moeten ondersteunen. Aan de linker zijmuur is dat geen probleem, daar wil ik een horizontaal latje tegen de muur schroeven zodat het blad daarop rust. Aan de achterkant is weinig ruimte, ivm de diepte van de vaatwasser zou ik daar het liefste niets hebben.

Nu vraag ik me af of het blad dan voldoende ondersteund wordt?
En als ik toch iets van ondersteuning moet gaan aanbrengen, zijn er dan alternatieven die minder ruimte innemen dan een houten lat?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De Bob

  • #2
  Een aluminium/staal hoekprofiel eronder aan de achterkant/zijkant
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  De achterkant hoeft niet ondersteund te worden. Het huidige kastje heeft waarschijnlijk ook een achterkant van hardboard.
   

  Tim89

  • #4
  quote niet nodig - mod

  Voor de duidelijkheid heb ik even een foto gemaakt van de binnenkant van het linkerkastje. Ik heb de lade eruit gehaald, je ziet dat het blad op dit moment op twee latten (voorkant + achterkant) rust, en dat hij ook op beide zijwanden van het kastje rust. Het blad zit ook vastgeschroefd aan de latten.


  Dat het blad op dit moment op veel plekken steunt/ vastzit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dit ook noodzakelijk is?

  Op Youtube zag ik een filmpje waar een blad niet overal ondersteund wordt. De mannen daar leggen het granieten blad op het kastje, en er zijn geen steunlatten oid aan de voorkant en achterkant. Zie dit screenshot:


  Al weet ik niet of het materiaal van het blad iets uitmaakt (en of hun aanpak verstandig is!). Ben (nog) niet zo'n ervaren klusser. Bedankt tot de antwoorden tot zover, ik hoop dat deze extra info helpt :)
   

  Alfalfa

  • #5
  Ik ben het met Ijkenhout eens. Bij mijn ouders was het hetzelfde verhaal, vaatwasser vervangen door los model, balkje aan de zijkant tegen de muur. Zit ondertussen denk ik al 8 jaar zo en nooit problemen mee gehad.

  Maar als je het niet vertrouwd, zou je ook gewoon 2 plankjes van de juiste dikte dwars op de vaatwasser kunnen leggen zodat het blad hier extra op steunt?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Die latten aan voor en achterkant doen niets voor de sterkte. Druk er maar op, buigt meteen door.

  Als je het niet vertrouwd is de suggestie van De Bob prima. Maar nodig is het dus niet (aan de achterkant).
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Wanneer u weinig ruimte aan de achterkant hebt voor de vaatwasser dan een alu hoekprofiel tegen de muur, daar kan iemand op staan zo stevig, aan de achterkant is ondersteuning toch niet nodig.
   

  Tim89

  • #8
  Pfieuw! Ik hoopte al dat ondersteuning aan de achterkant niet persé nodig zou zijn. Dan laat ik het lekker achterwege. Bedankt voor het meedenken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu