Keuken(onder)vloer geheel of gedeelte

Kaajee

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb momenteel tegels/plavuizen in de keuken. Er komt een nieuwe keuken en ook de vloer wordt aangepast. Momenteel ligt de keukenvloer zo'n 2cm lager dan de rest van het huis. Ik wil hem ophogen en daarna voorzien van PVC.
Ik heb een ondervloer gevonden die geschikt is voor PVC en meteen een isolerende werking heeft. Mooi meegenomen :) Ondervloer is 14mm, PVC zo'n 5-8mm, dus komt mooi uit.

Mijn vraag is de volgende. De PVC vloer leg in in principe niet door ónder de keuken(kastjes), heeft niet zo veel meerwaarde, want is toch voor het zicht afgeschermd door keukenplint en scheelt weer in kosten en werk.
Zal ik de ondervloer wél in de gehele keuken doorleggen of leg ik die ook niet onder de keuken(kasten) zelf?
*Voordelen: de hele keukenvloer is gelijk qua hoogte, betere isolatie, netter.
*Nadelen: kosten (meer ondervloer oppervlakte), bij eventuele lekkage vocht op (houten) ondervloer (ipv op oude tegels).

(natuurlijk leg ik beide vloeren (PVC en ondervloer) iets door zodat de plint mooi aansluit.
Schade van lekkage is wellicht relatief, want bij erge lekkage zal het waarschijnlijk ook via de tegels de houten ondervloer bereiken, misschien moet ik de ondervloer op de randen van een opstaande houten rand voorzien om evt. verschuiven te voorkomen)
Even een situatieschets voor de volledigheid; zwart is de keukenruimte, blauw wordt de keuken, rood het beloopbare gedeelte/ondervloer/PVC.
keukenvloer.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ondervloer zover onder de kastjes dat de stelpoten er helemaal opstaan.
Indien je een vaatwasser eronder schuift, daar ook ondervloer. Anders loop je de kans dat deze er niet meer uit gaat.
 

Kaajee

  • #3
Maar als ik alle stelpootjes van alle keukenkastjes op de ondervloer wil kunnen plaatsen, kan ik net zo goed de hele keuken van een ondervloer voorzien. Sterker, is dan makkelijker om alles maar te doen, anders moet ik een soort van stroken/inhammen maken.

En waarom kunnem de stelpoten niet op de (stabiele) oude plavuizen kunnen staan?
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voor een vaatwasser is het bijzonder lastig, wanneer die bij het naar voren schuiven een hoogteverschil van pakweg 2 cm moet overbruggen. Zo'n ding is behoorlijk zwaar en wanneer je die moet kantelen om het hoogteverschil te 'nemen', moet je hem extra laten zakken, anders heb je geen ruimte. En de kans bestaat, dat bij even blijven haken de pootjes afbreken, als het even niet meezit. Je moet namelijk bij het eruit halen rekening houden met twee slangen en een aansluitsnoer, dat allemaal tegelijk 'gevierd' moet worden. Of een monteur moet dat doen en die heeft een hekel aan zo'n opstelling! Er bestaat namelijk altijd een kans dat een vaatwasser gerepareerd of ooit vervangen moet worden.

Ik zou in elk geval een plaat van ca 2 cm dik onder de vaatwasser leggen. Iets wat bij voorkeur lekker glad is en watervast. Of gewoon watervast gelijmd multiplex (eventueel eerst aan beide zijden en de kopse kanten in een laag grondverf gezet). Hoe groot is de kans dat er (regelmatig) water onder zo'n apparaat komt?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Pootjes kunnen idd ook op de plavuizen staan, maar bij een dunne plint heb je maar weinig speling.
 

Kaajee

  • #6
Maar ik lees bij vrijwel alle vaatwassers dat er verstelbare pootjes bij zitten, die variëren tussen de 5 en 10 cm. Mocht de vaatwasser er ooit uit moeten, is het toch een kwestie van de pootjes eerst een flink stuk indraaien om om die manier evt. meer speelruimte te creëren?

En er komt sowieso een hoge plint omdat er ook nog een plintboiler onder komt,.die zal zo'n 15cm hoog worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu