Ketel vervangen of niet

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste Forum gebruikers,

Wij zijn sinds Juni verhuisd naar een huis waar een Nefit Ecomline HRC 22H ketel hangt. Wij overwegen om de ketel te vervangen i.v.m met de leeftijd van de ketel.

Wij hebben papieren gevonden waarop de installatiedatum december 1996 vermeld staat. Volgens de sticker op de ketel is de laatste onderhoudsbeurt in 2008 geweest en de woning heeft voor ons intrek iets van 1.5 jaar leeg gestaan. Naar ons idee werkt de ketel nog steeds goed op een klein onderdeel na. Als de ketel aanslaat lijkt het of er een straaljager opstijgt.
Bij onze zoektocht naar de levensduur van deze ketel is niets bruikbaars naar boven gekomen waardoor we geen idee hebben hoelang deze ketel mee gaat.

Wat is nou wijsheid? De ketel een grote onderhoudsbeurt laten geven met eventueel een vervanging van de ventilator (wat kost zoiets) of een nieuwe ketel aanschaffen?

Bij voorbaat dank voor alle reacties
 
Nefit is een goede ketel.
Om hem te vervangen op voorhand vind ik persoonlijk erg cru.
Maakt hij dat geluid als hij al brand?
Dan is het een kwestie van gas/lucht verhouding opnieuw afstellen.

Als de ventilator inderdaad geluid maakt in een lager dan kun je die vervangen.

Een goede onderhouds beurt is nooit weg, de monteur kan je dan vertellen hoe de ketel er voor staat.
 
Kan nog prima mee, grote beurt, eventueel nieuwe gloeiplug en ionisatiepen. Wisselaar schoon laten maken en condensbakpakking vernieuwen. En stoken maar, zou deze ketel nog niet op voorhand vernieuwen. Is gewoon een degelijke ketel.

Succes.
 
Nefit liefhebbers :?: :lol:

ik zou er niet teveel kosten aan maken, de ketel word eind van het jaar 16 jaar oud.
de verwachte levensduur van een hr ketel is ongeveer 15 jaar.
dus zijn beste tijd heeft hij al gehad.
groeten b
 
Dan nog. Met de opmerking ben ik het persoonlijk niet eens.
Ook al wordt hij 16 jaar.
Grote beurt en karren maar.
Laat de monteur hem beoordelen.
Dan kun je de knoop nog altijd doorhakken.
 
Obelix2 schreef:
Dan nog. Met de opmerking ben ik het persoonlijk niet eens.

dat hoeft ook niet, maar ik maak het iets te vaak mee, dat mensen bij een ketel van rond de 15 jaar, veel kosten maken, en dan na een jaar de ketel alsnog vervangen, omdat er weer veel kosten aan zijn, en ze in de kou zitten.
daarom zou voor mij persoonlijk bij 16 jaar de levensduur van een ketel voorbij zijn.

vind het eigenlijk gek, een hoop mensen kopen als de auto een jaar of 10 oud is, een jongere. omdat de auto in hun ogen op is, en dus vervangen moet worden.
de ketel van die leeftijd moet maar gerepareerd moeten worden, omdat een nieuwe ketel zo duur is.

groeten b
 
Beste mensen,

Ik begin maar gelijk met 't beantwoorden van jou vraag Obelix2, of hij dat geluid maakt als hij al brand.
Hij doet het op het moment dat er een warmtevraag is. Als je b.v. de warm water kraan open draait of nachts als de ketel vanzelf aanspringt om de temperatuur in de boiler constant te houden, verder is hij muisstil.
Dat is ook de reden waarom ik dacht dat de ventilator niet meer goed is.
Ook is in het verleden blijkbaar een lekkage geweest in een knikarm van een leiding wat nu niet meer lekt omdat er een roestlaag eromheen zit wat een afsluitende werking heeft.

Dankzij jullie input hebben wij een besluit kunnen nemen.
Ook dat jullie onderling van mening verschillen heeft ons hierbij geholpen.
Afgaande op jullie commentaar begrijpen we dat er wel een goede ketel hangt wat in principe ondanks zijn leeftijd nog wel wat mee kan.
Wij hebben vanochtend een afspraak gemaakt met iemand van Nuon voor een oriënterend / adviserend gesprek en ook een afspraak met een bedrijf in de buurt voor een onderhoudsbeurt. Beide mogen dan een rendementsmeting doen en horen we gelijk van twee verschillende mensen wat de staat van de ketel volgens hun is met de bijbehorende kosten.

Mensen, waar ik het meest blij mee ben is dat ik door jullie input ik bij beide afspraken veel gerichtere vragen kan stellen om een goede beslissing te kunnen nemen, dank hiervoor.

Zodra beide afspraken geweest zijn zal ik jullie op de hoogte houden wat hun bevindingen zijn. Meer reacties / commentaar is voor een leek zoals ons altijd welkom

Tot dan
 
Ik denk dat ik de uitkomst van de gesprekken al weet, maar ik ben zeer benieuwd wat hun je adviseren.
houd ons op de hoogte.

groeten b
 
Laat je iig niet direct een nieuwe aansmeren.

Mijn vraag moest misschien duidelijker gesteld worden.
Het lawaai hoor je dat in laaglast?
Dus als de ketel bijna uit gaat.
Dan is het de gas lucht verhouding.
Maakt hij METEEN na het aangaan dus direct lawaai dan is het je ventilator.
 
Ik kan het rendement al wel vast vertellen dat is 104 % op BW want dat verandert namelijk niet ook niet als een ketel ouder wordt.

Dan wat betreft de ketel, een ketel heeft geen verwachte levensduur die vooraf te bepalen is dus waar Boudewijn 0318 zijn 15 jaar vandaan haald weet die waarschijnlijk zelf niet eens.

Na heel veel jaren van onderzoek (voor diverse instantie gedaan) blijkt dat veel ketels zonder problemen tussen de 20 en 25 jaar gemakkelijk meegaan zonder noemens waardige grote kosten, net als de auto's van tegenwoordig.

Tijdens een onderhouds controle kan worden vastgesteld in welke toestand de ketel verkeerd en of vervangen zinvol of zinloos is.

In de praktijk heb ik in de afgelopen 35 jaar dat de klant langdurig in de kou heeft gezeten omdat de ketel het begaf en er een nieuwe moest worden geplaatst niet meegemaakt (ca 25000 klanten).
Meestal kon een defect duur onderdeel tijdelijk worden geplaatst en weer worden terug genomen als de nieuwe ketel daarna was geplaatst (HEET DAT SERVICE :mrgreen: )

We gooien steeds vaker dingen weg die nog jaren zonder problemen meegaan omdat uit onbekende hoek gesuggereerd word dat het wel erg snel tijd wordt om te vervangen wat dus heel jammer is.

Vr Gr en succes met de beslissing
 
Ben het volledig eens met bovenstaande.
Wanneer noem je een ketel versleten?

En dan nog:
Technisch versleten of economisch versleten?

Als aan een (Nefit) toestel van 15 jaar oud, €700,00 onkosten komen, zeg ik:Economisch versleten, maar, indien gewenst, nog wel veilig te repareren.

Als aan een Agpo van 10 jaar oud, €200,00 onkosten komen, zeg ik meteen Economisch versleten, vervangen!

Je moet het geheel wel in de goede contxt zien.
Een dikke Mercedes mag ook iets meer kosten dan een Opel Kadett.

Overigens heb ik, in 22 jaar, heel weinig Nefit HR ketels gezien die techinisch versleten waren!!
 
Cvolieboy schreef:
Meestal kon een defect duur onderdeel tijdelijk worden geplaatst en weer worden terug genomen als de nieuwe ketel daarna was geplaatst (HEET DAT SERVICE :mrgreen: )
dat is ook service, het bedrijf waar ik voor werk, plaatst meteen de nieuwe ketel, hoef je niet nog een keer terug te komen, scheelt kosten :mrgreen:
Cvolieboy schreef:
Na heel veel jaren van onderzoek (voor diverse instantie gedaan) blijkt dat veel ketels zonder problemen tussen de 20 en 25 jaar gemakkelijk meegaan zonder noemens waardige grote kosten
bronnen dat een hr ketel zo lang draaid?
Cvolieboy schreef:
Dan wat betreft de ketel, een ketel heeft geen verwachte levensduur die vooraf te bepalen is dus waar Boudewijn 0318 zijn 15 jaar vandaan haald weet die waarschijnlijk zelf niet eens.

waar ik dat vandaan haal? ervaring, fabrikanten, zelfs stichting eigen huis bevestigd dat de gemiddelde duur van een ketel op 15 jaar staat.


kortom ik denk dat er hier op het forum een hoop nefit fanaten zitten, als het een remeha, agpo, awb etc etc was geweest, was het advies van de heren vast anders geweest.

groeten b
 
Citaat uit de door U gegeven website:



"CV-ketels hebben een levensduur van gemiddeld vijftien
jaar. Hoe lang uw cv-ketel het in de praktijk uithoudt,
hangt af van de kwaliteit van de ketel, de wijze waarop
de ketel is onderhouden en de intensiteit van het stoken"

Gemiddeld 15 jaar!!!!
Dat kan dus betekenen dat de ene ketel 7 jaar meegaat, en de ander 23 jaar!!!!

In de juiste context zoals ik al eerder zei...

Indien je zelf zoveel jaar ervaring hebt in de cv-ketelbranche, weet je ook wel wat er bedoeld wordt met "gemiddeld 15 jaar"
 
Snuffy, nog even als hulpje in je beslissing:
Ding is hartstikke oud en van (een toen nog zwakkere soort)aluminium, dat is nu echt wel weggevreten, misschien nog voor een korte periode, maar dat ding heeft idd de meeste aardappels op.
Onderhoud laten plegen heeft, buiten directe veiligstelling voor je gezondheid weinig zin. Gewoon uitschakelen en een nieuwe ketel is dan echt een goedkopere oplossing.
Service is leuk, maar volslagen onzin bij een dergelijke ketel, of die mannen moeten dat in max. 1,5 uur perfect gefikst hebben tegen 35 euris per uur, en met garantie. Dat zal het dus ook niet gaan worden.
Heb een stuk of 10 ketels van een niet nader te noemen merk (dat mag niet volgens de forum regels) van het eerste type blauwe engel in onderhoud gehad. Helemaal RVS, duurste wat er te krijgen was. Die meerprijs kwam er echt niet uit, na 10 jaar lekte zowel tapwaterboiler als warmtewisselaar van RVS even hard.
Conclusie: Als je is wat dieper zoekt op combi compact (ook een typeaanduiding, niet verboden), moet je ernstig overwegen of je 850 euro in een verse ketel steekt, of je 140 (halve dag restauratiewerk tegen 35 E per uur)offert met een onzeker resultaat…
 
Goed dan jandienietlerenkan, als je zo werkt kun je wel stoppen want op die genoemde blauwe Engels was (meen ik)15 jaar garantie op de wisselaar.( op de 2 zaten die inieder geval.)
Ook nog eens een extra coulance regeling door het merk toegepast omdat er een fout in de wisselaars zat.

Het besproken merk hier geeft die garantie trouwens ook op de ecomline serie.

___________________________________

Waar je de info over het zwakke aluminium vandaan haalt dat vraag ik me af.
Heb pas 1 door gebrandde turbo gezien en dat was op school. Omdat een monteur de stromings schakelaar had overbrugd.
Nou kan ik je zeggen binnen 4 seconden was hij kapot een gat er in zo groot als 2 tennisballen.

________________________


Met betrekking tot andere merken
Remeha en noem ze allemaal maar op het is gewoon goed.
Het is niet de bedoeling op dit forum om een merk de hemel in te prijzen of een ander de bodem in te stampen
Alleen het boven genoemde merk zoals omschreven in het antwoord van
Gorp daar kan ik hee goed in mee gaan.

_________________________


Ik quote niet snel maar hier wil ik wel op reageren
Onderhoud laten plegen heeft, buiten directe veiligstelling voor je gezondheid weinig zin. Gewoon uitschakelen en een nieuwe ketel is dan echt een goedkopere oplossing.

Zo een BULLSHIT heb ik nog nooit gehoord.

Dit gezegd hebbende ben ik klaar met dit onderwerp.
TS heeft alle info gekregen die van belang is.
PM staat open voor reactie's
 
Ik heb zelf hier 7 ketels in mijn bedrijf hangen.
de oudste 1992 de nieuwste 2010.
de ketel van 1992 kost mij in onderhoud per jaar 64 euri.
stel de ketel heeft 120 euri nodig om weer goed te funtioneren.
kun je wel 10 jaar 120 euri uitgeven voordat je een nieuwe hebt betaald.
altijd leuk en aardig de verhalen gelijk eenvoor 800 ueri een nieuwe maar dan staat er wel een van de goedkoopste ketels in de doos op de stoep.
Nieuw expansie vaatje inlaatcombinatie pijpje op dak of door de gevel,nieuw vulkraantje wat stukjes leiding aanpassen en de kosten van de monteur kant en klaar 1500 euri.
Advies is eerst laten kijken wat er aan de hand is met het vliegtuiggeluid.
Dan een afspraak maken wat te doen en voor welke kosten.
maar dat zo,n ketel afgeschreven is is onzin.
Pakingen en schoonmaken en ionisatiepen en gloeiplug kosten je echt de kop niet.
Als branders en branderhuizen en condensbakken doorgerot zijnword het een ander verhaal.
 
Gorp schreef:
Indien je zelf zoveel jaar ervaring hebt in de cv-ketelbranche, weet je ook wel wat er bedoeld wordt met "gemiddeld 15 jaar"

wat heeft het ermee te maken hoeveel jaar ervaring ik heb in de verwarming? (nu zon 20 jaar) ik weet inderdaad wat er bedoeld word met gemiddeld.
en al komen jullie hr ketels tegen van 20 jaar, ik niet.
en ik vervang ketels aan de lopende band, en de leeftijd die ik van de muur af trek, houd echt op bij een jaar of 15, misschien enkele een jaartje ouder, maar 20 jaar ben ik nog niet tegengekomen. ik denk ook persoonlijk niet dat ik ze tegen zal komen. en nee ik werk niet bij een bedrijf, dat ze gewoon afkeurd, als dat niet nodig is

groeten b
 
Rene de klusser schreef:
de ketel van 1992 kost mij in onderhoud per jaar 64 euri.

das tegenwoordig een ruim uurloon, zonder onderdelen. lijkt mij persoonlijk erg weinig. zeker als je weet dat een goede onderhoudsbeurt je niet gaat redden in een uur.

groeten b
 
Ervaring heeft er in dit geval alles mee te maken.

Een vervangingsmonteur zal alle argumenten aanwenden om maar een nieuw toestel te kunnen verkopen.
Een SERVICEmonteur daarintegen, stelt alles in het werk om het bestaande toestel zo perfect mogelijk te houden, toch voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is.

Aan je taalgebruik te lezen ben je meer "vervangingsmonteur" dat daadwerkelijk SERVICEmonteur.

"Keteltje van de muur trekken" komt in het woordenboek van een SERVICEmonteur niet voor.

En inderdaad, als je geen SERVICEmonteur bent, en de daarbij behorende kennis van dit betreffende toestel (Ecomline) mist, of niet geheel onder de knie hebt, is het veel gemakkelijker om tegen de klant te zeggen dat het toestel op z'n eind loopt.(commercie noemen ze dat)

Overigens, een grondige onderhoudsbeurt aan een Ecomline is voor een echte kenner (lees servicemonteur), met het juiste gereedschap en eventueel onderdelen, prima in 60-75 minuten te doen.

We gaan met deze discussie wel weer de essentie van dit topic voorbij, en dat is volgens mij niet de bedoeling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan