Keramiekoven aansluiten

Nietsche

  • #1
Beste mensen,

Ik ga een nieuwe keramiekoven aanschaffen maar wordt niet wijs uit wat ik mijn energiebedrijf en/of installateur moet vragen om aan te sluiten.

De specificatie's van de oven zijn 3-fase, 13,5 KW, 25 amp, 220 V .

Met vriendelijke groet,

René
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan de hand van deze gegevens kan ik niet meer zeggen dan:

Vraag je energiebedrijf of het wel mogelijk is voor zo'n oven een aansluiting te maken in jouw huis. Een normale huisinstallatie is daar helemaal niet voor geschikt, maximale aansluitcapaciteit is 16 A per groep.

Wil je via onze site verder iets weten, vermeld dan meer over de omstandigheden waar die oven aan aangesloten moet worden:
- Is dat inderdaad thuis of bij een bedrijf of (zorg-)instelling?
- Wat is er nu aan aanvoercapaciteit beschikbaar, drie fasen?,
  vermogen (bijv 3 x 25 Amp hoofdzekering)?
 

Nietsche

  • #3
Het betreft een gewoon woonhuis, 1 fase, 1 x hoofdzekering 25 amp.

Het grootste vraagteken wat ik eigenlijk heb is bij de specificaties van de oven, de combinatie 3-fase en 220 V lijkt me zo vreemd.

Wat ik tot nu toe heb gelezen is dat er bij 3-fase altijd sprake is van 400 Volt.

René
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat ik tot nu toe heb gelezen is dat er bij 3-fase altijd sprake is van 400 Volt.
Nee dat is niet altijd zo.

Het driefasen systeem werkt als volgt:

Een elektriciteits toevoer via drie draden en een "nul". Op elke draad staat ten op zichte van de nul 230 Volt. Dit wordt ook wel de sterspanning genoemd.

Tengevolge van de faseverschuiving, die bij deze wisselspanning tussen de drie draden plaatsvindt, onstaat er tussen de draden onderling een spanning van 400 Volt.

Afhankelijk van de gegevens van het betreffende apparaat kan een driefaseapparaat, bijvoorbeeld met verwarmings-elementen of motorspelen, per element aangesloten worden in "ster" dan staat er op elk element 230 volt of in "driehoek" dan staat er op elk element 400 Volt.



Op jouw enkelfasige woonhuisaansluiting van 25 Ampere is geen enkele mogelijkheid voor zo'n oven.

Of er een mogelijkheid is zo'n aansluiting te te laten maken is geheel afhankelijk van de aanwezige of te maken stroomvoorzieningen in de buurt. Hiervoor is je energieleverancier de enige die er iets zinnigs over kan zeggen.

Uit voorgaande artikelen heb ik begrepen, dat de oven via een 3 x 25 ampere groepschakelaar aangesloten kan worden, maar dat daar een hoofdzekering voor moet zitten "twee stappen hoger". Dat zou neerkomen op een hoofdzekering van 3 x 50 Ampere!

Ik ben zelf geen installateur, dus wacht ook op adviezen van een van de specialisten op elektra-gebied!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je zit helemaal goed Kees.
  1. Je hoofd aansluiting zal moeten worden verzwaard naar 3* 50 A.
  2. Groepenkast moet worden voorzien van hoofdschakelaar.
  3. Er zal een extra kracht groep moeten worden gemaakt vaan de oven.
  4. Er zal een aansluiting ter plaatste van de opstelling moeten komen.
Voor punt 1 moet je bij de energieleverancier zijn, deze zal je kunnen vertellen of de hoofdaansluiting mogelijk is, en wat de kosten hiervoor zijn.
Daarbij komt dan nog dat tot 3 x 35 A een normale huisaansluiting is en 3 x 50 A word gezien als grootverbruik(bedrijf) dus is het misschien helemaal niet mogelijk om zo´n aansluiting te krijgen.

Punt 2-4 kan elke installateur voor je doen. Elektra kan bij 16 A link zijn, maar 25 A is geen doe-het-zelf vermogen.
 

Appeltje

  • #6
Daarbij verwacht ik nog dat eventueel bestaande aardlekschakelaars nog vervangen moeten gaan worden, aangezien de meeste aardlekschakelaars berekend zijn op een maximaal vermogen van 40 ampere en dat nu dus overstegen zou kunnen worden omdat de hoofdzekering naar 50 A gaat.

Een normale oven lijkt me verstandiger... / minder werk en zeker goedkoper. Desnoods 2 van die dingen :).

Groeten,
Richard.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat ik me afvraag: zijn er voor het bakken van keramiek, ik neem tenminste aan dat het daarom gaat, geen gasgestookte ovens?

Want het zou wel eens kunnen zijn dat je dan beduidend minder problemen hebt...

Tenslotte is een beetje CV-ketel al gauw 20 kWatt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er zijn ook (kleinere) keramiekovens die werken binnen de 16 amp.

Deze worden veel in scholen gebruikt, kijk eens bij leveranciers van onderwijsbenodigdheden.
 

Nietsche

  • #9
Beste...

Ik dank jullie allen voor jullie advies. heb inmiddels met de energieleverancier contact gehad, deze adviseert 3 X 35A aangezien alleen s'nachts gestookt wordt.

Jan, we hebben al een aantal jaren een kleine keramiekoven en willen nu groter.

Kees, er zijn gasgestookte ovens, automatische versie's hiervan zijn echter 2 a 3 keer zo duur dan elektrische en dienen aan tamelijk wat veiligheidseisen te voldoen aangezien de vlammonding (?) zo'n 5 tot 10x groter is dan bij een CV.

Groeten René
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zie bij 3 x 35 Ampere echter nog een probleem...

Volgens de beschrijvingen van de installateurs op ons forum moet je, zoals ik als eerder noemde, altijd "hoofdzekeren" met twee trappen hoger dan de groep.

Indien jouw groep 3 x 25 A gezekerd wordt, hetgeen nodig is voor de oven, vraag ik me af hoe de energiemaatschappij het voor elkaar wil krijgen om die hoofdzekering volgens de regels twee stappen hoger te zetten

Eerste stap is 35 A, tweede stap is 50 A.

Het risico is naar mijn idee nu, dat je bij een keer tegelijk gebruiken van die oven met enkele veel stroom trekkende apparaten (wasmachine / droger oid), de hoofdzekering er uit vliegt. Hetgeen je elke keer geld kost om te laten vervangen.

Maar 50 A hoofdzekering kost je vermoedelijk (continue) meer, als het al kan.

Het is dus zaak de normale groepenkast ook te laten wijzigen naar drie fase, en de zware verbruiksgroepen te verdelen over de fasen, dan loop je het minste risico dat de hoofdzekering er uit gaat.
 

Ronald42

  • #11
Antwoord helemaal Juist Kees.

Ook bij 3 fasen is een hoofdschakelaar verplicht en tegelijk zou ik je aanraden de groepen kast te laten vervangen. (Tenzij deze nog vrij nieuw is). Het aanpassen (ivm 3 fasen) en het verplaatsen (ivm Hoofdschakelaar) zou in uren nog wel eens duurder kunnen zijn ook.
 

Appeltje

  • #12
Klusidee Kees schreef:
(...)Indien jouw groep 3 x 25 A gezekerd wordt, hetgeen nodig is voor de oven, vraag ik me af hoe de energiemaatschappij het voor elkaar wil krijgen om die hoofdzekering volgens de regels twee stappen hoger te zetten

Eerste stap is 35 A, tweede stap is 50 A.

Het risico is naar mijn idee nu, dat je bij een keer tegelijk gebruiken van die oven met enkele veel stroom trekkende apparaten (wasmachine / droger oid), de hoofdzekering er uit vliegt. Hetgeen je elke keer geld kost om te laten vervangen.

Maar 50 A hoofdzekering kost je vermoedelijk (continue) meer, als het al kan.
Bij Eneco hebben ze blijkbaar in het kleinverbruik 2 prijsklasses:
1) OF 1x35 A OF 3x25 A
2) vanaf 3x35 A t/m 3x80 A)
Het maakt dan dus niet uit of je 3x35 of 3x80 als hoofdzekering neemt, wel is het duurder dan optie 1 en ongetwijfeld zal men gaan controleren of de aanvoerende leiding zwaar genoeg is. Als dat niet het geval is, zal men die moeten vervangen en worden de kosten daarvan doorgerekend.
De prijsinfo heb ik van de site trouwens.

Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met zwaardere aardlekschakelaars (geen 40 A maar bijv. 63 A) omdat die verder niet meer afgezekerd zijn natuurlijk en dit geldt ook voor de hoofdschakelaar. Je groepenkast wordt op die manier dus ook duurder.

Gr. Richard.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het is de vraag of dat bij alle energiebedrijven zo is, want het is onbekend of René bij Eneco zit.

Maar het is en blijft vreemd, dat het energiebedrijf (in eerste instantie) adviseert voor 3 x 35 A, terwijl dat dus eigenlijk tegen de regels is.
Daarom mijn vermoeden, dat er geen zwaardere leiding beschikbaar is, en dus indien tóch gewenst een boel geld gaat kosten.
 

Appeltje

  • #14
Ik heb wel eens begrepen dat je in een huis per definitie niet zwaarder dan 16 A mag afzekeren, dan is het uitgangspunt van het energiebedrijf niet zo verkeerd.

Gr. Ries.
 

Nietsche

  • #15
Beste..

De energieleverancier adviseerde zelfs 3 x 25 A, dus gelijk aan de oven. Op mijn vraag of ik dan nog wel voldoende speelruimte had zeiden ze 3 X 35 A.

Let wel, het stoken van een grote keramiekoven is geen dagelijkse bezigheid, dit gebeurt gepland ééns in de 2 a 3 weken van 21:00 u tot 07:00 u, er zijn dan geen andere zware stroomverbruikers ingeschakeld.

Groeten René
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Nietsche schreef:
De energieleverancier adviseerde zelfs 3 x 25 A, dus gelijk aan de oven. Op mijn vraag of ik dan nog wel voldoende speelruimte had zeiden ze 3X35A.
Leuk he zo´n call center.

Ik vind het toch wel vreemd als wij een 25 A eindgroep aansluiten op een 35A hoofdzekering en de energieleverancier komt langs wordt het afgekeurd op selectieviteit. En zelf adviseren ze het wel.

En je kan mooi betalen als de hoofdzekering eruit gaat.
Ach baas boven baas zullen we maar zeggen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
The headhunter schreef:
Ach baas boven baas zullen we maar zeggen.
Volgens mij slaat dit spreekwoord echt nergens op, maar goed.
Voor de rest heb je wel gelijk.

Goede kans dat als Essent straks komt aansluiten ze er ineens heel anders over denken... Ik zou maar zorgen een en ander duidelijk op papier te hebben, met goedkeuring Essent, voor je opdracht geeft aan de installateur.

Het klopt gewoon niet!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Baas boven baas=zij(essent) zullen het wel beter weten dan een paar monteurtjes.

Dus slaat jouw opmerking nergens op.
 

Nietsche

  • #19
Klusidee Kees schreef:
Goede kans dat als Essent straks komt aansluiten ze er ineens heel anders over denken...
Ik had de offerte voor 3 x 35A al verstuurd. Maar kan ik uit jouw woorden concluderen dat ik alsnog aan de Essent installateur kan vragen om hogere zekeringen te plaatsen?

groeten René
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Nee de monteur die dit komt aansluiten zal alleen de 35A plaatsen en niet zwaarder dan op zijn papier staat.
Mijn ervaring met deze monteurs is dat ze alleen weten wat op hun papiertje staat en dat alles na de meter voor hen niet van belang is maar voor de installateur.

Je krijgt pas problemen als de storingsdienst komt deze zijn nl. wel verdacht op selectiviteit of het ontbreken daarvan. En mogen op grond daarvan de installatie afkeuren en de stroomlevering stopzetten bij gevaarlijke situaties.

Dat laatste zal in dit geval wel mee vallen want echt gevaar is er niet. Ze kunnen echter wel verplichten aanpassingen te doen aan de installatie zodat de hoofdzekering wel voldoet.

Helaas kan je van een installateur iets eisen en van Essent niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu