Keramiek-betontegel maken

MennovdZ

  • #1
Ik wil met 1 cm dikke keramische tegels van die combi-tegels met een betonnen onderlaag van zo'n 5 cm maken, zodat ik ze als gewone betontegels in de tuin op zand kan leggen

Mijn idee is om óf de keramische tegels in een mal te leggen en die mal dan vol te storten met beton (misschien als tussenlaag op de tegels nog een flexibele tegellijm smeren en dan direct volstorten?), of om de tegels met een sterke kit vast te plakken op kant en klare betontegels uit de bouwmarkt (eventueel mooi strak en gelijkmatig lijmen/aandrukken onder vacuum).

Zou een van de twee ideeën kunnen werken, of is dit echt een no-go? Het gaat om een relatief klein vlak van ongeveer 1,5 bij 3 meter met 'portugese tegels' in een verder met gewone waaltjes te bestraten tuinterras, het wordt allemaal niet zwaar belast.

Hoop dat iemand mij verder kan helpen met deze vraag, vriendelijke groet,
Menno
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Interessant experiment. Ik verwacht dat direct betonstorten het meeste kans op succes geeft. De tegel moet wel geprimerd worden, en evt. aangebrand.

In de mortel kan je een waterdichtingstoeslag doen, zodat er minder vocht in de tegel kan komen.
 

MennovdZ

  • #3
Bedankt voor de reactie, dan ga ik dat proberen. Dus: tegels primeren, dan voor de zekerheid aanbranden me cementpapje en daarna direct beton erop storten zonder tussenlijmlaag (maar wel met waterdichtingstoeslag dmv "waterglas").

Ik vraag me alleen nog af welke primer ik moet hebben, met zoeken op internet kom ik er niet goed uit. Een gewone primer/voorstrijkmiddel die je normaal op de muur/vloer smeert, een tegel-op-tegel primer of zo'n primer die je normaal gebruikt om over tegels heen te verven? Zou je daar nog iets over kunnen zeggen?

Ben (zelf ook) erg benieuwd of het gaat lukken.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Wanneer gaat aanbrand heb je geen primer nodig.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
Zat nog even te denken over tegellijm. Wanneer je een flexibele waterdicht tegellijm met lijmspaan erop smeert en vervolgens betonstort, krijg je een mechanische hechting. Mischien lukt het op die manier.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Primer zal niet nodig zijn, poedertegellijm is voldoende om de hechting van de beton aan de tegel te krijgen.
Maar je zult een zeer strakke mal moeten maken, waar de tegel precies in past.
Maak de beton ook niet te dun/nat
En ik denk dat beton met parelgrind er in hiervoor het beste geschikt is.
De vraag is alleen of het allemaal blijft zitten als het gaat vriezen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Hoe wil je de beton verdichten, trillen of ga je ze persen zoals ze bij oa betontegels doen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Misschien een idee om het andersom te doen, eerst een laag beton in een mal en dan de tegels er van bovenaf inzetten zoals vroeger tegels in natte cement gezet werden?

Ik heb zelf vroeger gewassen grind tegels gemaakt in mallen van betonplex. De mal een aantal keren optillen en op een harde ondergrond laten vallen verdicht de beton en zorgt dat het in de kleine hoekjes komt. Eventueel met een hamer tikken op de rand werkt ook. Zorg dat de beton niet te nat is, anders breken ze op den duur gemakkelijk.
 

MennovdZ

  • #9
Allemaal bedankt voor de reacties. Er zijn zo te zien meerdere manieren waarop ik het zou kunnen proberen.
Ik denk dat ik ga voor het leggen van tegels (4 20X20 tegels) in een mal met aan de rand 1 mm voeg en tussen de tegels 2 mm voeg, die voegen maak ik goed dicht, dan smeer ik er een flexibele waterdichte tegellijm op, en dat stort ik vol met gewoon beton (met toeslag tegen waterdoorlatendheid), dat tril ik een tijd met een oude schuurmachine of decoupeerzaag oid. Wapening lijkt me niet nodig bij een tegel van 40X40X5, of heeft het nog zin om er een stukje kippengaas oid in mee te storten?

Die opbouw lijkt naar mijn idee het meest op de manier wanneer normaal tegels buiten worden gelegd (drainagemortel en dan tegels in de nog natte mortel met een tegellijm lijmen), maar dan omgekeerd. En de flexibele tegellijm kan mogelijk (is mijn gok) eventueel verschil in uitzetting van het beton en de tegels opvangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Geen metaal er in stoppen, daar is de dekking te weinig voor.

Kijk of je krimparme cement kan gebruiken.

Ik zie aanbranden, tegellijm, enz. ook als een soort primer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu