Kelderkast

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb in de woonkamer een kelderkast onder de trap naar boven. De vloer van deze kast is ongeveer 80 cm dieper dan de vloer van de woonkamer. Je kunt met een trapje van 3 treden naar beneden en ook onder de vloer van de woonkamer loopt deze kast nog door (zelfde diepte). Het geheel is ongeveer 2,5 x 2,5 meter.

Toen ik hier een paar jaar geleden kwam wonen was deze kast kurkdroog maar de laatste paar jaar staat er bij flinke regenbuien ongeveer 1-2 cm water in. Er loopt ook nog een waterleiding van de meterkast naar de keuken. Die hangt een beetje los in de lucht van de ene wand naar de andere.

Ik heb de vloer een tijd geleden ingesmeerd met vijverdichtmiddel en ik heb ook 2 lagen stoeptegels in de kast gelegd. Maar het vijverspul helpt niets. De tegels zuigen het water gedeeltelijk op waardoor ze donker kleuren. Er komt echter zoveel water in de kast dat ik het toch moet uitscheppen want het is te veel om te laten verdampen.

Om te voorkomen dat ik bij elke regenbui mijn kast moet leegpompen wil ik de vloer van deze kast ophogen. Mijn vraag is nu hoe ik dat het beste kan doen.

Graag advies en bij voorbaat dank.
 
Hoe je de vloer op gaat ophogen het vochtprobleem zal blijven bestaan alleen hoger. Wat je eerst moet gaan doen voor je verdere akties onderneemt is zorgen dat de bron van de wateroverlast weggenomen word.

Google eens beton injecteren.
Hier vind je info om kelders van binnenuit waterdicht te maken, dus kijk er eens rond en vraag links en rechts eens wat info op.
 
Als de kelder een paar jaar geleden nog droog was komt het probleem waarschijnlijk van buiten.
Is er bij u in de directe omgeving qua bebouwing iets veranderd ?
Hebt u gecontroleerd of de watermeter door blijft lopen, dat kan op een lekkage duiden, ook lekkage van het riool is een mogelijkheid.
 
Dank voor de reacties

Er is niets veranderd in de directe omgeving. Wel heeft de gemeente in verband met ernstige wateroverlast midden in het centrum (ongeveer 1 kilometer verderop) een waterreservoir in de grond ingegegraven om op die manier sneller het overtollige water in het centrum te kunnen afvoeren.

Bij overvloedige regenbuien, waarbij er echt hele grote diepe plassen in de straat staan en je de stoepranden soms niet meer kunt zien, merk ik wel dat het water sneller dan voorheen weer is verdwenen.

Ik heb bij de gemeente geïnformeerd of de grondwaterstand de laatste jaren hoger is geworden (klimaatverandering???) maar dat kon eigenlijk niemand bevestigen.

Wat betreft de watermeter: deze staat stil als ik geen water tap dus daar lekt niks denk ik.

De bron van de wateroverlast kan ik niet wegnemen omdat het mogelijk aan de hoogte van de grondwaterstand ligt.

Op vloerniveau in de kamer zie ik nooit natte plekken dus zo hoog komt het water niet (voorlopig).

Kan ik eigenlijk niet eenvoudig zand storten en daarna de betondtegels er weer opleggen? Of is dat te eenvoudig? Ik kan er dan natuurlijk niet meer bij om het water weg te pompen.

Hoor het graag.
 
Om wat meer zekerheid over het grondwater te krijgen zou je misschien net naast het huis een gat met een grondboor kunnen maken. Daar zou je dan zonder dat het regent, op dezelfde diepte water moeten vinden.

Ik ken namelijk een geval van wateroverlast dat uiteindelijk veroorzaakt bleek te worden door regenwater dat niet snel genoeg naar diepere aardlagen zakte.
Daar lag eerst een stoep naast het huis, die werd vervangen door een grasveld. Toen onstsond het probleem.

De oplossing was in dat geval een aantal gaten van 4 meter diep boren en die vol storten met grind. Hierdoor was de afwatering weer voldoende.
 
In principe hoort een kelder waterdicht te zijn. Dus als je de vloer veranderd, is het verstandig de vloer+wanden waterdicht te maken.

Is dit lastig, zou je wellicht kunnen kiezen voor een laag schelpen en daar je tegels bovenop. Laagje antiworteldoek ertussen.
 
Ik denk dat je het eerder in een lekke rioolbuis oid. moet zoeken.
Zelf had ik water in de kruipruimte dus alles afgezocht, bleek uiteindelijk dat bij veel regen het water niet van het huis afliep maar dat de vorige eigenaar de straat naar het huis toe had laten aflopen.
Oplossing was simpel (wel veel werk) stenen er uit zand anders verdelen en stenen er weer in.
Sindsdien een kurkdroge kruipruimte.

Suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan