Kelder - muren / vloer uitvlakken - hulp gevraagd naar keuze product/werkwijze

DaanDS

  • #1
Hi iedereen,


Ik heb al wat liggen rondzoeken via Google, Klusidee, ... maar ben niet overtuigd voor mezelf dat ik reeds de juiste input heb met mijn 'kelder' vraagstuk verder te gaan naar uitwerking.


In mijn woning van 1960 is een gegoten kelder, 1,5M x 3,5M ongeveer.
Deze lekt niet, zover ik zie of al gezien heb, vertoond geen natte plekken en heeft ook geen doffe geur.
Hier en daar wat schimmel door ontbrekende ventilatie.


Het ventilatie vraagstuk los ik op door een muurdoorvoer diameter 100MM te voorzien in combinatie met een 10mm deurspleet voor natuurlijk trok/ontluchting.
Een muurdoorvoer die ik in de zomer kan afsluiten om verhoogde luchtvochtigheid tegen te gaan.


Toen ik de woning kocht 8 jaar geleden had de vorige eigenaar de muren snel nog geschilderd.
Geen idee met wat, vermoedelijk om hem wat mooier te doen ‘ogen’.


Ik voeg enkele foto’s toe van de kelder hoe die nu is ; zie bijlagen.



Wat wil ik bereiken :


1. De vloer uitvlakken
Tegels op gegoten plaat, liggen echt niet pas. Er zit een niveauverschil van 5 – 6 cm. Ik had gedacht deze tegels eruit te halen, ontstoffen, primer zetten (voorstrijk voor poreuze ondergronden) en uit te vlakken met een chappe (als ik het juist heb is het in Nederland een “cement dekvloer”, jaja ik ben een Belg sorry :hup be:).

Is dit een juiste redenering?



2. De muren uitvlakken met nieuwe eindlaag.
Zoals te zien op foto zijn de muren nu geschilderd, reeds verschillende lagen over elkaar zo te zien, maar brokkelt af.
Ik zou schilderlaag afkrabben tot op de bestaande cementering/beton.

Wat doe ik dan best?
Welk materiaal gebruik ik best?





Fijne avond en hopend op wat input van jullie.
Bedankt voor suggesties! :lol:

20230219_193805.jpg 20230219_193811.jpg 20230219_193818.jpg
 

Charel

  • #2
Beste,
Wat de vloer betreft, je kan dat best beoordelen nadat je de bestaande vloer hebt verwijderd tot op de oorspronkelijke waterdichte bodem.
Wat voor vloer had je trouwens voor ogen ? Opnieuw een tegelvloer of een gietvloer ? Een gietvloer zou je namelijk kunnen aanbrengen boven op de bestaande tegelvloer.
Wat de muren betreft, ik denk dat het enige probleem hier het feit is dat men die ondeskundig heeft geschilderd. Wellicht heeft men niet de juiste primer en verf gebruikt.
Uw idee om alles zo goed mogelijk af te krabben is goed. Daarna is het kwestie om u de juiste producten te laten adviseren.
Een cementpleister op de muur zetten lijkt mij niet nodig of niet nuttig, maar ook daar kan je beter over oordelen na het proper zetten van die muren.
 
  • Like
Waarderingen: DaanDS

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als je lucht vanuit de woning de kelder in trekt, weet je zeker dat je in de winter vocht en schimmel gaat krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: DaanDS

DaanDS

  • #4
@Charel

Bedankt voor de input. :idea:

De cementpleister is om de muren te vlakken (lopen niet waterpas, en wou het toch proper hebben). Cementpleister is misschien niet de juiste keuze, maar wie of waar kan ik me hierin laten adviseren? Enige suggestie?


De vloer had ik graag opnieuw een simpele tegel gelegd. Tenzij ik me vergis ; zou een cementgebonden gietvloer niet duur uitkomen? Zou je me eventueel wat meer input hierover willen geven? bv welk product(en) ik hiervoor kan gebruiken (ik zou het zelf willen doen)? Kan er weinig over vinden (buiten 'reclame' van bedrijven die dit komen doen). Een traditionele chappe is inderdaad tijdsintensiever (en de min. hoogte is ook wel een factor).


Fijne dag!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
De muur is waarschijnlijk met een verf geschilderd die niet vochtregulerend is. Beter een vochtregulerende verf gebruiken in de kelder. Kan zijn dat er bovendien geen goede hechting (primer) is geweest.
En het is hierboven al gezegd, ventileer de kelder niet vanuit de woning.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Edwinnn schreef:
De muur is waarschijnlijk met een verf geschilderd die niet vochtregulerend is. Beter een vochtregulerende verf gebruiken in de kelder
Vochtregulerend hou zou de verf het vocht kunnen reguleren. (lol)
Bij google zeggen ze dit.
(reguleerde, heeft gereguleerd), regelen, aan zekere regels onderwerpen of ondergeschikt maken; bijstellen, verstellen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Wgb Een verf die niet reguleert vormt een afgesloten laag op de muur van de kelder. Als er enigszins vocht doorheen komt van de buitenkant en niet door de laag kan migreren is het resultaat hetgeen je hierboven ziet op de foto.
 

DaanDS

  • #8
@Edwinnn
De verf gebruikt zou dus dampdicht geweest zijn, buitenvocht (achter deze verflagen) duwt deze dus van de muur af.


Als ik jullie redenering dus correct begrijp zou de nieuwe cementering/eindlaag die ik wil zetten (want dat is zowat de vraag wat ik best gebruik hiervoor) dampopen moeten zijn? Enig advies naar bepaalde producten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dit is best ingewikkeld. Jouw muur is kouder dan de lucht die zo af en toe deur open deur dicht, kieren deur naar binnen komt. Daarbij is er ook een warmtestroom met vocht van uit de woning, de deur, plafond van de kelder, naar de koude oppervlakken toe.
Daarbij een heel gedoe met temperatuur en luchtvochtigheid. Het vocht beland op de koudste zones van die ruimte. Zijn deze poreus wordt er een hoeveelheid vocht opnemen. Maar dit kan en zal niet oneindig doorgaan. Het klimaat in de kelder moet zo zijn dat het ook een keer, eigenlijk meer moet kunnen drogen en dat zit fout volgens mij.
Maar het is een mooi woord vochtregulerend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu