Kastruimte op een schuine wand

InekeBV

  • #1
In de speelkamer voor onze kinderen boven de carport willen wij meer kastruimte gaan maken. De plaats die daarvoor het meest in aanmerking komt, is de ruimte op de schuine wand (dus boven het dak van de woonkamer). De vloer willen we zo veel mogelijk vrijhouden.

Deze schuine wand is gemaakt van mdf en steunt op de dakconstructie van de sporenkap van het huis.

Ik kan heel veel oplossingen vinden voor kast- en bergruimte onder een schuine wand, maar er bovenop schijnt niet of nauwelijks voor te komen. Om het geheel niet te massief te maken, denk ik eerder aan een aantal kleinere kasten (kubussen?) dan aan een heel grote kast. Een aantal van de kasten zou kunnen worden voorzien van deurtjes (bijvoorbeeld voor spelletjes en rommeltjes), andere blijven weer open (bijvoorbeeld voor boeken).

Iemand een leuk en uitvoerbaar idee? Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Als ik het goed begrijp dan is er boven de carport een ruimte gemaakt die tegen de dakconstructie van het orginele huis aanzit, en bestaat de schuine wand uit het gedeelte waar vroeger de dakpannen lagen?

Even voor de sterkte: hoe is de vloer uitgevoerd in de speelruimte?
Is dat beton, of is het een houten draagconstructie?
Je zal dus een aantal driehoekige constructies op het dak moeten plaatsen waarmee je dus weer een verticale wand creeert. Die wand zal dus gedeeltlijk op de vloer en op het dak rusten.
Of kan je hem geheel op de dakconstructie afsteunen?
Je zal met een houten kast niet gauw het gewicht van de dakpannen halen die er eerst lagen.
Toch is het niet verkeerd om er een constructeur naar te laten kijken of het geheel niet te zwaar wordt.

Hoe je het vervolgens gaat indelen en afwerken hang en beetje af van je handigheid en ervaring.
Ik zou dan voor het onderste gedeelte kiezen voor kleppen die open kantelen, dan voor een laag met lades en het bovenste gedeelte voor deurtjes. Ertussen kan je nog een ruimte open laten waar je leuke dingen in kan zetten en wat verlichting aan kan brengen. Je kan ervoor kiezen om de lades en deurtjes allemaal verschillende kleuren te geven.
Ga eens naar een kasten zaak en ga kijken naar details zoals opliggende deuren en laden zodat je de constructie niet ziet of terugvallende deuren en laden waardoor je de constructie juist wel ziet.

En vwb de veiligheid is de ruimte officieel geschikt als verblijfsruimte? Maw is er een brandvertragwende vloer?
 

InekeBV

  • #3
Hallo Frank,

Je hebt het inderdaad goed begrepen, het gaat om het deel waar eerder dakpannen lagen. De vloer is een houten draagconstructie, maar die wil ik juist zo veel mogelijk vrijhouden om speelruimte te behouden.
De aannemer heeft er een verblijfsruimte van gemaakt, dus qua veiligheid voldoet hij aan alle eisen.

Het komt dus wat ons betreft neer op een constructie die (zo veel mogelijk) op de schuine wand rust en ik heb het idee dat ik dan inderdaad niet ontkom aan een constructie met driehoekige steunen.
Ik kwam net op de site van Ikea verstelbare consoles tegen maar ik vraag me af of dat in de praktijk wel werkt, met het maximale belasting van 8 kg per paar. Met wat boeken zit je daar al vlot op, laat staan met een kast...


Jouw idee over afwisseling van klepjes, laden, deurtjes en open vakken lijkt me inderdaad wel speels en niet zo heel massief. Maar eens even op me in laten werken.

Bedankt voor het meedenken, iemand nog meer leuke suggesties?
Groeten, Ineke
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Volgens mij is dit niet zo moeilijk. Je maakt planken die je op het uiteinde ondersteund door balkjes. Gewoon zelf ter plekke in elkaar timmeren. Let er op dat de balkjes afsteunen op de daksporen.



Kan je een foto plaatsen van de ruimte?
 

StefanD

  • #5
Is zo'n schuine wand niet een perfecte plaats voor een glijbaan? Hoe hoog is die wand?
 

InekeBV

  • #6
Een aantal leuke ideeën, het begint in mijn hoofd al een mooi plaatje te worden. De klauter- en glijbaanperiode hebben we gelukkig weer achter de rug, dat klinkt toch behoorlijk door in de woonkamer. :wink:

Wat zien jullie als de beste manier om de zaak aan de schuine wand (45°) te bevestigen? Schroeven o.i.d. in de mdf-plaat en gaatjes in de achterzijde van de kast en vervolgens de kast 'ophangen' aan de schroeven? Of het hele bouwwerk met hoekijzertjes aan de ondergrond vastschroeven? Kitten alleen lijkt me niet stevig genoeg, maar zou ter ondersteuning natuurlijk wél kunnen...
 

InekeBV

  • #7


Een foto van de situatie tijdens de verbouwing. De wand is inmiddels wit (of ten minste, dat was hij vóór al het geklauter erop), op de vloer laminaat.
In verband met de ramen moet de kast niet al te massief worden, waardoor ik denk aan een in stapjes terugwijkende kast. Van de zijkant lijkt het dan een trapje:



Per 'laag' kunnen we dan kiezen voor een open vak of bijv. een klepkastje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Getrapt ziet er leuk uit!

Om de kast te borgen, kan je een latje eronder doen (rood) of een schroef (blauw) in de spoor draaien.



Als je meer ruimte wilt, kan je het ook zo maken:

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu