Kan rockwool hier?

SuperNerD

  • #1
Beste klussers,

Vandaag ben ik bezig geweest met een stelwandje voor de nieuwe dakkapel. Ik ben bezig planken/balken/tengels te plaatsen om bevestigingspunten voor me stucplaten te maken.

Jammer genoeg heeft de aannemer te dik isolatiemateriaal gebruikt waardoor ik mijn tengels niet kon plaatsen, eraf met die rotzooi dus :lol:

Om het wat duidelijker te maken heb ik voor 3 foto's gezorgt als visuele ondersteuning :wink: Hieronder de eerste foto, waarop men het laatste stukje isolatiemateriaal kan zien en hoe de wand van de dakkapel eruit ziet (nu).


Ik weet niet wat voor materiaal het precies is, maar dit zijn de isolatieplaten ervan:
Mijn eerste vraag is dan ook, weet iemand welk materiaal dit is?

Ik ben na het verwijderen van het isolatiemateriaal naar de bouwmarkt gegaan om te kijken naar een wat dunner materiaal. Ik had hetzelfde materiaal gevonden maar dan iets dunner, perfect. MAAR een medewerker stelde voor om Rockwool te gebruiken. Die isoleerde minstens 2x zoveel als dat blauwe isolatiemateriaal (had te maken met de r-waarde die 2,5 is). Nou gekocht :P

Alleen toen ik het wilde gaan plaatsen dacht ik, kan daar eigenlijk wel rockwool. Er zit namelijk een dikke kier onderaan de wand van de dakkapel, hieronder te zien:


Ik kijk zo naar buiten bij wijze van spreken. Mijn tweede vraag is dan ook: kan ik hier wel rockwool plaatsen of moet ik weer hetzelfde isolatiemateriaal gebruiken wat er zat? Misschien moet ik het nog erbij vermelden: het is rockwool met een dampremmend aluminium laag.

Alvast bedankt allemaal jongens :)
 

Jacco

  • #2
Persoonlijk, zou ik de blauwe platen laten zitten en de wand aan de binnenzijde met tengel/latten opdikken tot de gewenst breedte dat je voor je isolatiemateriaal langs gaat. De blauwe iso, is namelijk een pu-isolatie die hoogwaardig is en ws beter isoleert dan uw rockwool.
Tuurlijk kunt u ook uw rockwool plaatsen, echter dan zou ik gaan voor de grote platen die geen alu-laag hebben. deze kunt u dan op maat snijden en vervolgens (dit moet sowieso altijd) een dichte folie plaatsen alvorens u de wand afwerkt.
Voordeel van de blauwe iso, hard, vochtvast, hoogwaardig
 

Chathanky

  • #3
De platen op de afbeelding zijn xps platen.
De isolatiewaardes lopen niet zo uit een. Wil je dikker isoleren kun je rockwool makkelijker verwerken dan de platen en het goed op elkaar aansluiten zonder kieren gaat ook beter met rockwool.
Je hebt in iedergeval een dampopen scherm aan de koude buitenzijde aan de binnenzijde gebruik je dan dampdichte folie.

Het is wel een flinke kier die je ziet. Verdichten lijkt me wel beter voor het isolerende effect.
Let wel dat ze normaal bij aftimmeren met hout een kleine ruimte laten tussen folie en afwerking, dit omdat het wel eens vochtig kan worden en als het hout geverft is buiten het vocht lastig uit de constructie kan. onder en boven kun je een ventilatiemogelijkheid aanbrengen.
 

SuperNerD

  • #4
@ Jacco: Ik heb ervoor gekozen om mijn stucplaten tegen de schuine steunbalk te plaatsen dus dat is ook meteen de afmeting hoe breed ik de muur wil maken. Het stelwandje wat eronder komt (je ziet al 3 balken staan voor het stelwandje) komt dus even ver naar buiten als de schuine steunbalk. De XPS platen waren 1cm te dik. Als ik hier tengels overheen zou moeten zetten moet ik de hele muur voorzien van tengels om het allemaal gelijk te maken. Ik heb er toen voor gekozen om de XPS platen te verwijderen en op te zoeken naar een andere oplossing om ervoor te zorgen dat de isolatie+tengels even ver naar buiten komen als de schuine steunbalk, bijvoorbeeld dunnere platen plaatsen.

Ik heb het even opgezocht en de blauwe XPS platen hebben een isolatiewaarde (r-waarde) van 1,14 op de dikte die ik wil hebben. Dat is toch aanzienlijk minder dan de 2,5 van rockwool met alu laagje. Dus rockwool isoleerd sowieso beter. Daarnaast ben ik gaan kijken of het rockwool met alu laagje te snijden was en het ging gemakkelijker dan ik dacht, dus dat is geen probleem.

Wat je aangeeft is dat de XPS platen wel vochtvast zijn, en aangezien het in direct contact staat met de buitenlucht (door die dikke kier) vroeg ik mij wel af of rockwool dan niet gaat rotten ofzo als het vochtig wordt. En hoe zit dat precies met 'dichte folie' plaatsen bij rockwool? Ik dacht dat ik het rockwool gewoon op maat kon snijden, dan tengels ervoor plaatsen om het op z'n plaats te houden en dan stucplaat eroverheen.


@ Chathanky: Bedankt, weet ik teminste wat voor platen het zijn :) De isolatiewaardes liggen dus wel een beetje uit elkaar zoals je hierboven kan lezen, rockwool isoleerd minstends 2x zo goed :)

Eigenlijk dezelfde vragen aan jou als de vragen die ik Jacco stel. Je geeft al aan dat vocht een belangrijke factor speelt. Aan de binnenzijde zou ik dan dampdichte folie moeten gebruiken om het vocht buiten te houden? Maar wordt het rockwool dan niet vochtig?

En hoe zou ik het beste die kier kunnen opvullen? Ik neem aan dat die kier er voor een reden zit, zodat het vocht weg kan neem ik aan? Dan is het toch niet slim om die kier te dichten?

Veel vragen, alsvast bedankt mannen :)
 

Pepjo

  • #5
De R-waarde van steenwol en xps is zoals Chathanky al stelde, ongeveer gelijk bij gelijke materiaaldikte.

Aan de binnenkant van je dakkapel gebruike je dampdichte folie om te voorkomen dat vocht vanuit je huis in de isolatie kan dringen, tussen de buitenkant van je dakkapel en de isolatie gebruik je dampopen folie om eventueel toch aanwezig vocht de mogelijkheid te geven naar buiten te verdampen.
 

SuperNerD

  • #6
Om er nog even op terug te komen, het zijn geen XPS platen maar Roofmate platen. Maar inderdaad, de r-waarde scheelt bijna niets bij dezelfde dikte. Ik denk dan ook dat ik weer roofmate platen ga kopen alleen dan 1 cm dunner en dan de kieren opspuiten met PUR, zoals het al zat.

Alleen bij de situatie hoe het zat zat er geen dampdichte folie aan de binnenkant. Wel zat er aan de buitenkant van dat blauwe folie (zie foto). Is dat dan dampopen? Zit wel een enorme kier dus het ventileerd wel :lol:
 

Pepjo

  • #7
Als je die platen goed laat aansluiten heb je geen dampwerende folie nodig, het spul neemt geen vocht op itt steenwol.

Die andere folie is inderdaad dampopen, als ik het zo kan zien op je foto.
 

SuperNerD

  • #8
Oke mooi, dan kan ik dat in ieder geval gaan afwerken :)

Mocht ik geen roofmate platen kunnen vinden van 4cm maar wel een soortgelijk iets maakt dat niet zoveel uit he? Zolang het maar van dat harde spul is wat op piepschuim lijkt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu