Kan hier asbest in zitten ? plafond in een oude keuken

Karel De Stoute

  • #1
Hallo
Wij zijn bezig met het afbreken van een (valse)plafond in een oude keuken (anno 1920). Tegen een houten geraamte zijn een soort stenen/keramische/?...dunne platen gelijmd.

Kan iemand zeggen of er kans bestaat dat hier asbest in zit ? Of over welk materiaal dat dit hier gaat.


Alvast dank voor jullie aandacht !

K
 

Fiesiekus

  • #2
Breek eens zo'n stuk door-de-midden, kijk of er vezels uit steken en houd die in een vlam. Gaan ze gloeien en niet verbranden: goede kans dat 't asbest is. Overigens kan alleen lab.-onderzoek 100% uitsluitselgeven.

Als de platen uit 1920 zijn: toen werd geen asbest gebruikt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het lijkt er wel op maar dat is van afstand niet te beoordelen.
Er zijn in België vast wel instanties waar u met een stukje plaat terecht kunt voor een goede beoordeling.
 

Chathanky

  • #4
Tja als je de foto ziet van de breukstukken zie je geen vezels zitten in de breuklijn, maar ja dat kan ook aan de kwaliteit van de foto liggen dat ze niet zichtbaar zijn.

Op de foto te zien zeg ik nee maar kijk zelf even goed of er vezels te zien zijn. Het ziet er ongeveer uit als de vezels als je papier scheurt.
Als je vezels ziet en deze niet verbranden als je er een vuurtje onder houd kan enkel laboratorium onderzoek uitwijzen of er asbesthoudend is.
 

Karel De Stoute

  • #5
Bedankt voor de antwoorden:
Ik zie hele kleine vezeltjes op de breuklijn. En met een vlam eronder worden ze gewoon zwart...
 

Quacka

  • #6
Ik ben geen expert, maar is het verstandig om mensen het advies te geven om te rommelen met mogelijk asbest-bevattende platen?
Laat staan om het te verhitten...

Asbest is zover ik weet onschadelijk, zolang het maar vast blijft zitten.
Dus mochten die platen asbest bevatten, dan zijn ze veilig zolang niet gebroken worden en dergelijke.
Volgens wikipedia kunnen de asbestvezels na verwerking onzichtbaar zijn.

Ik zou het dus gewoon laten onderzoeken en niet zelf testjes te gaan doen.
Als je het risico wilt nemen, dan haal je het er voorzichtig af: maar dan neem je dus wel een risico met je eigen gezondheid.

wikipedia:
Voor het blootstellingsniveau van asbest, waaronder er geen verhoogd risico op kanker of mesothelioom zou voorkomen, is er geen veilige grens. Eén ingeademde vezel kán dus al gezondheidsschade veroorzaken, zij het dat dit een te verwaarlozen risico is. Voor het krijgen van asbestose moet er minimaal 5 vezeljaar blootstelling aan asbest zijn geweest. Het relative risico op longkanker na blootstelling aan asbest is 3,5 [2].

Aanvankelijk werd gedacht dat het vooral de chemische samenstelling van asbest was die verantwoordelijk is voor de kankervorming. Dit leidde tot de veronderstelling dat blauwe asbest de boosdoener was en dat witte en bruine asbest door hun andere chemische samenstelling minder gevaarlijk zouden zijn. Deze opvatting is terug te vinden in de wetgevingen op dit gebied in een aantal landen: gebruik van blauw asbest is verboden, gebruik van de andere soorten aan strenge regels gebonden. Tegenwoordig gaat men er vanuit dat de 'vezelgeometrie' (lengte-diameterverhouding) van de asbestvezels bepalend is voor het kankerverwekkend vermogen. Asbest is dan ook niet kankerverwekkend in de biochemische zin; kankerbevorderend is een juistere omschrijving.

In de jaren '60 van de 20e eeuw deed de Nederlandse bedrijfsarts J. Stumphius onderzoek naar de effecten van het gebruik van asbest als isolatiemateriaal bij scheepswerf De Schelde. Hij toonde aan dat werken met asbest kan leiden tot mesothelioom, een zeldzame, maar dodelijke vorm van kanker van het long- of buikvlies. Hij promoveerde in 1969 op dit onderzoek, dat werd gepubliceerd onder de titel Asbest in een bedrijfsbevolking. In dit boek waarschuwde hij voor de enorme gevaren en riep hij de Nederlandse overheid op maatregelen te nemen. Pas bijna 25 jaar later, in 1993 werd asbest verboden in Nederland. Sindsdien worden geen nieuwe producten gemaakt met asbest. Er is echter nog veel asbest in Nederlandse gebouwen aanwezig: naar schatting enkele miljoenen kilo's. Bij beschadiging van een gebouw (bij verbouwing, sloop of brand bijvoorbeeld) vormt dit asbest een groot gezondheidsrisico voor iedereen die zich in en rond het gebouw bevindt.
 

Chathanky

  • #7
Vreemd dat ik bij de asbestcursus deze testjes wel aangereikt hebt gekregen.

Daarbij is de plaat al gebroken en zullen er bij asbest zeker zichtbare vezels zichtbaar zijn.
Voorzichtigheid is altijd geboden maar je komt er altijd achter als het kwaad al geschied is.
100% risico uitsluiten dat is nu eenmaal het werkelijke leven.
Het al bestaande stukje beoordelen dat kan bij twijfel of aantreffen van kenmerken niet verder breken en eerst vast laten stellen wat het is
 

Kloek77

  • #8
Quacka schreef:
is het verstandig om mensen het advies te geven om te rommelen met mogelijk asbest-bevattende platen?
Er wordt toch geen advies gegeven te rommelen met mogelijk asbest.
Men probeert vast te stellen of er sprake is van asbest,
dat is iets anders.
 

-stuffie-

  • #9
"Breek eens zo'n stuk door-de-midden" vind ik anders wel "rommelen met mogelijk asbest".
 

Quacka

  • #10
Chathanky schreef:
Vreemd dat ik bij de asbestcursus deze testjes wel aangereikt hebt gekregen.

Daarbij is de plaat al gebroken en zullen er bij asbest zeker zichtbare vezels zichtbaar zijn.
Voorzichtigheid is altijd geboden maar je komt er altijd achter als het kwaad al geschied is.
100% risico uitsluiten dat is nu eenmaal het werkelijke leven.
Het al bestaande stukje beoordelen dat kan bij twijfel of aantreffen van kenmerken niet verder breken en eerst vast laten stellen wat het is
Ik geloof best dat je dit bij zo'n cursus leert. Maar het feit dat er een cursus voor is, zegt toch wel dat asbest met beleid behandeld moet worden.
Dus door mensen die bijv zo'n cursus hebben gevolgd.
Het lijkt me sterk dat die cursus enkelt bestaat uit een brandtest/breektest. En het lijkt me ook dat je die test in bijv beschermende kleding moet uitvoeren.
Of niet?
 

Chathanky

  • #11
Waarom dan? Als je ergens wat aan het breken bent kom je er pas achter als het in feite al te laat is, tenzij alles al in het zicht is. (bv een golfplaten dakje)
Maar zoals je op de foto`s ziet is het een mooi geschildert plaatje waar je niet door de verflaag heen kunt kijken.
Het plaatje is toch al gebroken??

Als je er zelf veel mee te maken hebt wel interssant zo`n cursus, dan kom je vanzelf achter wat de zin en onzin is.
De onzin zie je telkens hoe er wordt omgegaan als er eens een brand is en er asbest aanwezig is. achter de afzetlintjes waaien de vezels natuurllijk niet en ben je zeker veilig.
Dat door de rookvorming vezels terecht komen itot in de verre omgeving (net hoe de wind waait) wordt niet gerept. De standaard teks van de nieuwslezer, "voor de omgeving had het geen schadelijke gevolgen"
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu