Kan het kwaad om de automatische nulstand op de schakelaar uit te zetten?

Nieko

  • #1
Goedendag!

Wij hebben een uitrolbaar zonnescherm waarvan de schakelaar in de muur zit verwerkt met twee knoppen: omhoog, omlaag. Als je de knop indrukt en weer loslaat, springt-ie terug naar de nulstand (d.w.z., uit), en het scherm stopt.

De knop ziet op niet zo'n handige plek, en het duurt ca. 40 seconden voordat het zonnescherm helemaal omhoog/omlaag is, dus daarom heb ik liever dat de knop ingedrukt blijft, zodat ik 'm niet vast hoef te houden.

In de schakelaar zelf zitten twee kleine veertjes die de knoppen terugduwen. Als ik die veertjes eruit haal, fungeren de knoppen als een gewone lichtschakelaar (er zit nog een veertje in, zodat de knop altijd óf aan, óf uit is, maar nooit "in 't midden hangt", zeg maar), overigens met de ingebouwde beveiliging dat je niet beide knoppen tegelijkertijd kunt indrukken.

Mijn vraag is: kan het kwaad om één van de knoppen in de "aanstand" te houden? Ik kom online verschillende antwoorden tegen van "nee, dat kan gewoon" tot "in sommige schakelaars kun je dat zelf met een plaatje/pennetje wisselen" tot "da's niet goed voor de motor".

De motor buiten lijkt overigens prima afgesteld te staan: ca. 1 cm voor de beide eindes (onderaan/bovenaan) stopt-ie vanzelf (al blijf ik de knop ingedrukt houden), en daarna hoor ik ook geen gebrom o.i.d. (Ik kan de motor zelf niet zien, en kan er van buiten ook niet bij, omdat we op de 2e verdieping wonen.)

Alvast dank!

IMG_1216.JPG IMG_1213.JPG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op zich kan het niet zo'n kwaad.
Maar indien ooit één van de eindschakelaartjes het mocht begeven en daardoor de motor aan het einde niet stopt, gaat de motor continue proberen het scherm verder binnen te halen of voorbij de eindstand naar buiten te trekken.

Gevolg zou dan kunnen zijn: Motor oververhit, indien motor themisch beveiligd gaat die beveiliging eruit, indien niet thermisch beveiligd: kans op brand. Ik weet niet of alle motoren voor zonneschermen een thermische beveiliging hebben.

Wij hebben zelf een ander model schakelaar, namelijk een die je links en rechts moet draaien, zoeen:

schakelaar.jpg


Die veert niet terug en daarom letten we er altijd op, dat na het uit of in doen van het zonnescherm de schakelaar weer netjes in het midden staat. Een zeldzame keer vergeten we het wel eens, maar doordat ie in het zicht zit, heeft een van de andre gezinsleden het meestal snel in de gaten dat ie nog in één van de twee standen staat. Met zo'n schakelaar als die van jou is dat wat minder opvallend.

Je zou dus kunnen overwegen de schakelaar te vervangen door een door mij getoond model, als het goed is zou de bedrading gewoon overgeze moeten kunnen worden (en anders even een foto plaatsen van de huidige situatie, met bedrading goed zichtbaar).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
@Kees ik heb die ook maar bij mij gaat die ook automatische naar 0 en ik moet hem vasthouden tot het scherm helemaal omhoog of omlaag is.

Volgens mij is dat een beveiliging zodat je er bij bent als het scherm beweegt en kan ingrijpen als er iets gebeurd
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De schakelaar die wij hebben veert niet terug. Bij het vorige zonnescherm zat precies zo'n zelfde, dus ook niet terugverend. Blijkbaar bestaan ze in twee uitvoeringen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Bij die ronde knop die Kees toont zit er een kunststof of metalen lipje op het binnenwerk welke ervoor zorgt dat de knop niet aan blijft maar altijd terugkomt in de nulstand.

Dat lipje kun je verwijderen als je wilt dat hij permanent op aan kan blijven staan.

Bij Kees is dat lipje dus verwijderd en bij boertje zit hij er nog in.

Ik heb zelf ook deze ronde knoppen op mijn rolluiken zitten en heb de lipjes er ook uit verwijderd. Ik wil ook niet de hele tijd die knop vast hoeven houden tot het rolluik eindelijk open of dicht is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb niets verwijderd! Deze schakelaar zat (beide keren) standaard bij het geleverde zonnescherm. Geleverd door een zonweringsbedrijf.

En ik kan me niet voorstellen, dat een bedrijf de lipjes in een schakelaar gaat verwijderen als daar niet nadrukkelijk om gevraagd wordt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dan moet het exoten zijn. Standaard ken ik ze van de grote merken enkel met die lipjes.

Bijv. hier het messing plaatje:
gira_jalouzie_rolluikschakelaar_015400.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Hier ook het zelfde type als bij Kees, geleverd bij de rolluiken en het zonnescherm, niets eruit gehaald
Je hoeft de schakelaar niet vast te houden.
 

Nieko

  • #9
Dank voor alle reacties! Wellicht 's proberen elke keer een timer te starten op m'n telefoon om 't niet te vergeten… :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu