Kan 2 compressor koelvriescombi in koude ruimte?

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste lezers/deskundigen,

Kan een koelvriescombinatie met 2 compressors staan in een bijkeuken, ofwel een aanbouw aan de keukendeur? Het kan daar 's winters best koud kan worden (tot iets onder 0 als het buiten hard vriest).

Het probleem bij kasten met één compressor is me bekend: hoeft niet te koelen voor koeldeel -> compressor blijft uit -> vriesdeel ontdooit.
Waarvoor wordt ook bij de twee compressor apparaten een minimum omgevingstemperatuur vermeld?

Is gebruik bij een lagere omgevingstemperatuur blijvend schadelijk voor de kast, of presteert het ding dan alleen minder zo lang het koud blijft?

Alvast bedankt

Arjan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft de vraag betrekking op een nog aan te schaffen koel/vriezer, of over een al in het bezit zijnd exemplaar?

In het laatste geval graag merk en complete typegegevens verstrekken, kan er naar de specificaties gekeken worden (mits beschikbaar).
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beste Klusidee Kees,

Het gaat om de mogelijkheid zo'n kast na aanschaf in die ruimte te plaatsen.

Er is er volgens mij niet één kast die gespecificeerd in een niet-vorstvrije omgeving kan, maar wat de consequenties zijn is me niet helder.

Als het alleen betekent dat als het buiten de koelkast vriest, het in het koeldeel ook gaat vriezen, voldoet elke kast niet aan de specificaties maar heb ik er geen probleem mee.
Als het betekent dat binnen één winter de kast defect is, wel. Dan is het zinloos zo'n kast aan te schaffen, een andere ruimte voor zo'n ding heb ik niet.

Ik hoop hiermee de vraag duidelijker te hebben. We maken geen reclame dus ik noem geen merken of typen van koelvriescombinatie's met 2 compressoren.

Alvast bedankt.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Geen enkele leverancier zal de werking van een dergelijke kast kunnen garanderen in een vriezende ruimte winterdag.

Meestal zal het zo'n vaart niet lopen, maar toch.
In ieder geval zal de koelkast er bij ongeveer 8 graden boven nul mee stoppen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
En anders zit er niets anders op, dan een klein elektrisch kacheltje (bijv. radiatorkacheltje) te kopen, en dat op zo'n lage temperatuur af te stellen, dat de ruimte bij extreme koude net warm genoeg blijft.

Kost wel een hoop energie, helaas...
 

Mebo870

  • #6
Voor zover ik weet word een compressor toch vrij heet eens die opgestart is.
Snap eigenlijk de vraag niet goed hoor, koel installaties van bv grootwarenhuizen staan toch ook winter en zomer buiten, en of het nu 1 of 2 trapscompressors zijn maakt niks uit.

Maar swat, als compressor + condensor aan buiten temperaturen onderhevig zijn, moet je principieel enkel rekening houden met de temperatuur van het koelmiddel dat terugkeert
Als in de winter het koelmiddel bv 20 graden kouder vertrekt uit de compressor naar de verdamper toe.
Gaat dit voorbij het expansieventiel eerst warmte aan zichzelf ontrekken en nadien aan zijn omgeving om te kunnen verdampen aan +/- 41 C onder Nul, maar als het al 20 graden minder kan opnemen uit zijn eigen warmte zal er meer onverdampt koelmiddel in de verdamper terecht komen dan waar deze is op berekend.
Als je dan met een korte retour leiding zit riskeer je dat er niet verdampt koelmiddel naar de compressor gaat en er ook in terecht komt.
Dat zie je aan de buizen die aanvriezen.
En niet verdampt koelmiddel is vloeibaar en daar schuilt het gevaar, dat mag alleen in gasvorm toekomen in de compressor want die is gemaakt voor gassen.
Wat je kan doen in de winter is de condensor buiten gedeeltelijk afdekken of de motor ervan stilleggen (liefst met thermosstatische schakeling) zodanig dat de capaciteit van de condensor afneemt en minder voor afkoeling kan zorgen.
D.w.z daar de temperatuur kunstmatig hoger houden tot +/- 35 C zodat al het resterende koelmiddel alsnog verdampt in de condensor.
Er bestaan ook speciale filters hiervoor en het toepassen van een warmtewisselaar is ook een optie.
Ik denk dat je best eens bij een koeltechnieker te rade gaat want er bestaan zoveel verschillen in koel installaties en oplossingen dat het bijna onmogelijk is van hieruit een antwoord te geven.
Beter iets meer uitgeven dan nadien een nieuwe compressor te moeten kopen want die dingen zijn echt duur.
En die koeltechnieker ga je toch nodig hebben om je buizen te leggen en de installatie te vacumeren.
En dan ben je voor jaren gerust.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Mebo870 schreef:
dat het bijna onmogelijk is van hieruit een antwoord te geven
Waarom doet u het dan ?

Wij zijn een klusforum en proberen mensen te helpen bij het verrichten van reparaties, uw antwoord is een complete verhandeling waar geen klusser iets aan heeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Mebo870 schreef:
Snap eigenlijk de vraag niet goed hoor
Ik snap toch eigenlijk het antwoord niet hoor. :?

Het gaat hier niet om een professionele koelinstallatie, maar om een doodgewone keuken-koel/vrieskast. En die zijn niet gemaakt voor gebruik bij lage temperaturen.

Dan kun je er wel hele buizensystemen en koeltechnici en airco-instllaties bijhalen, maar dat is geen vergelijk. Ook niet wat betreft prijs.

Wat is dit nou voor een verhaal?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ook jammer dat het verhaal een beetje rammelt.

Het probleem met een koelkast in een koude ruimte:

Omdat de thermostaat in het koeldeel zit, en het in de ruimte waarin de koelkast zich bevindt onder de aanspreektemperatuur kan komen, heeft de thermostaat geen reden om koude te vragen, het koelvak blijft immers koud.

Dus zal de compressor uitblijven want er is geen koudevraag.
Omdat er geen gas wordt rondgepompt zal het vriesvak ook niet gekoeld worden en deze dus tot de ruimte temperatuur oplopen.
De vriezer heeft geen eigen thermostaat dus alles ondooit.

De vraag kan dus net zo goed zijn:
Heeft een koelvriescombi met 2 compressoren ook 2 onafhankelijke thermostaten voor beide ruimtes?
 

Co de Witgoedman

  • #10
Zou Mebo weten dat als men aan een nieuwe kast laat sleutelen er geen garantie meer op staat en dat een versleutelde kast sneller defect kan zijn?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
Beste Headhunter,

Een twee compressor koelkast heeft wel degelijk 2 onafhankelijk werkende thermostaten. Dat is ook een vereiste anders zie ik het probleem met de niet meer vriezende vriezer ook.
Voordeel van een 2 compressor kast is ook dat 's winters het koeldeel uit kan, levensmiddelen staan nu 's winters ook buiten de koelkast in die ruimte.

Vraag blijft:
Gaat er niets stuk? Mebo870 heeft een heel verhaal dat de omgevingstemperatuur wel een probleem kan zijn bij professionele installaties, kan een probleem zijn als de vriezer aan slaat en het koelmiddel vloeibaar blijft. De eerste paar minuten is die compressor natuurlijk nog niet opgewarmd.

Of dit ook voor het consumentenspul waar ik het over heb geldt, weet ik niet.
De ruimte elektrisch verwarmen is geen optie, te kostbaar in energieverbruik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
AvDijk schreef:
Vraag blijft:
Gaat er niets stuk?
Het is niet de bedoeling van het forum, een algemene uitspraak te ontlokken aan de witgoedspecialisten, of een koel/vrieskast wel of niet defect zal raken indien hij in een te koude omgeving staat. Daaraan zitten (juridische) consequenties voor deze dagelijks als monteur in de branche werkzame mensen verbonden, waarvoor Klusidee niet verantwoordelijk wenst te zijn.

Ik vond in een gebruiksaanwijzing van een vriezer van van de "betere merken" de opmerking:
Met een minimum kamertemperatuur van +5 °C werken de apparaten gegarandeerd zonder problemen.
Let wel, het gaat hier om vriezers, dus hetzelfde als een vriesgedeelte van een koel/vriezer met gescheiden compressoren en thermostaten.

Voor de rest denk ik, dat er het beste bij diverse fabrikanten geïnformeerd kan worden, of de koel/vrieskasten, die zij in hun assortiment hebben geschikt zijn voor het bewuste gebruik, en/of welke zij voor dit doel aanraden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
De compressor warmt niet op doordat deze werkt, hij warmt op omdat deze gas samen drukt hierbij wil het gas warmte kwijt en daardoor warmt de achterzijde van de machine op.

De warmte die hij achter kwijt wil haalt hij uit de koelruimte d.m.v. verdamping.
Het tot vloeistof geperste gas word gedwongen te verdampen door de onderdruk in de verdamper, hiervoor is warmte nodig en deze warmte word onttrokken aan de koelruimte.

Tot zover de cursus warmte pompen voor beginners.

Als de koelkast 2 aparte functionerende thermostaten heeft dan kan deze dus de temperatuur in beide vakken meten en regelen.

Dan is de enige beperking, totaal merk gebonden:
Namelijk: Wat is de minimale omgevings temperatuur waarop de warmtepomp zijn werk nog doet.
Deze zijn afhankelijk van het type compressor, het gebruikte gas, oppervlakte van de verdamper/condensor enz.
En deze info staat in de Gebruikers handleiding van het betreffende toestel.
Hierin moet staan tussen welke temperaturen het apparaat nog normaal functioneert.

De rest moet u zelf uitzoeken we komen al dichter bij een merken advies en dat doen we hier niet.
Succes verder
 

Co de Witgoedman

  • #14
Ik sluit me bij de 2 hierboven gedane uitspraken aan.........................
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Dan is hiermee de beantwoording van dit topic beëindigd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu