Kamer asbestvrij maken

Vinejo

  • #1
Vraagje aan de mensen hier die wat op de hoogte zijn:
Stel , er is in jouw kamer ooit asbest verwijderd zonder voorzorgen.
Er zijn dus sowieso asbestvezels in de kamer aanwezig.
Kan je die kamer nog asbestvrij krijgen?
Met natte doeken de oppervlaktes afwrijven en dan ventileren?
Als je lang genoeg ventileert, zweven de asbestdeeltjes dan naar buiten?
Bedankt alvast voor jullie mening of advies!
Jo
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Stap 1: laten inventariseren op aanwezigheid van asbest.
Stap 2: laten reinigen als blijkt dat dit nodig is.

Zelf kun je hier niets aan doen.
 

Vinejo

  • #3
Dus bij ventileren (bvb bij ZW wind vanuit raam uit het ZW naar raam in NO) blijven die deeltjes hangen? Worden ze helemaal niet meegenomen door de luchtstroom..?
Thx!
 

Saar Ostyn

  • #4
Aan uw vraagstelling begrijp ik dat de asbestverdachte materialen reeds zijn weggenomen en dat je jou nu zorgen maakt over de (mogelijkse) achtergebleven vezels. Alle oppervlakten reinigen met natte doeken is inderdaad een optie. De doeken niet hergebruiken en (in principe) te beschouwen als 'asbestafval'. Veiligheidshalve de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen dragen bij het uitvoeren van de reinigingswerken. Ventileren (ramen open zetten) kan de concentratie asbestvezels inderdaad verminderen. Heb je nog een stuk(je) liggen van de reeds verwijderde materialen, dan test je dit best. Dan weet je zeker waar je aan toe bent.
 
  • Like
Waarderingen: stylish en Jeroen

Vinejo

  • #5
Dank voor je reactie, Saar!
Het gaat om een gekocht huis uit 1986 met kamers onder dak waarvan het onderdak uit asbest bestaat. In mijn paranoia zijn er bij de aanleg van het dak dus mogelijks asbestvezels in die kamers gevallen. Én er zijn moluurtjes (afwerking muur-plafond) weggehaald waarvan ik niet weet of ze asbest bevatten (of de lijm)...
Maar ik overdrijf wellicht…:oops:
 

Saar Ostyn

  • #6
Asbesthoudende onderdakplaten bevatten meestal chrysotiel (de minst gevaarlijke asbestsoort). De platen bevatten ook maar een bepaald percentage asbest. Ik wil met deze argumenten de risico's zeker niet minimaliseren, maar jou enkel wat meer gemoedsrust geven. De kans dat er bij plaatsing asbestvezels zijn vrijgekomen is klein maar niet onmogelijk,... maar niet in die mate ernstig om er van wakker te liggen. Het is ook al zoveel jaren geleden... Het onoordeelkundig verwijderen van de onderdakplaten is bijvoorbeeld vele malen gevaarlijker.
 
  • Like
Waarderingen: Jeroen en Vinejo

Vinejo

  • #7
Bedankt Saar! :love:
 

stylish

  • #8
Waren dit van die geel zwarte gevlekte keiharde dunne platen als dakbeschot? Zoals Saar aangeeft, deze bevatten louter Chryostiel. 1) Chrysotiel zit niet graag in de lucht als zijnde respirabele (gevaarlijke) vezels en zijn met veel water en dreft (schuim is goed) prima te verwijderen, als het uberhaupt er al ligt.
 

Vinejo

  • #9
Dank voor je antwoord!
Het verslag sprak inderdaad van chrysotiel. Slechts 2-5% aanwezig in de platen, maar ik weet niet in hoeverre dat iets zegt.
 

stylish

  • #10
dat is een gewichtsprocent wat de laborant "ziet". Je hebt dus de befaamde asbestcellulose platen, welke voor 2 tot 5% aan gewicht als chrysotiel (Witte asbest) bestaat en de rest houtvezel aan wat lijm. no worries! Dus waar hebben we het over?! ventileren, niet stofzuigen en poetsen... water met schuimvormend middel. draag ff een halfgelaatsmasker met hepa 12+ filter voor je eigen gemoedsrust. suc6... asbest = paniek, maar nu niet
 

Vinejo

  • #11
Bedankt! Stelt me echt gerust.
En dat mondmasker lijkt me voor mezelf niet echt nodig, ben 57, dus maak ik me voor mezelf qua asbest niet echt zorgen meer. ;-)
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu