A
Anonymous
Gast
Hallo,
Ik heb in mijn tuin een brood/pizzaoven van klei gemaakt. De buitenlaag bestaat uit een mengsel van zand en klei waar ik (voor de isolatie) stro door gemengd heb. Zo'n kleioven kan slecht tegen regen. Er wordt geadviseerd er een beschermlaag over aan te brengen. Dat moet echter een laag zijn die vocht, dat tijdens het stoken en bakken vrijkomt, kan doorlaten. Op internet vind ik dat zulke kleiovens met "lime mortar", kalkmortel, wordt afgewerkt. Dat heeft ook niet het eeuwige leven, maar beschermt de kleilaag toch een tijdje. Kalkmortel kan ik niet vinden. Wel gipsmortel van Knauf. Is dat ook vochtdoorlatend en zou ik dat ook kunnen gebruiken?
Met dank en groet,
Nico van Lent
Ik heb in mijn tuin een brood/pizzaoven van klei gemaakt. De buitenlaag bestaat uit een mengsel van zand en klei waar ik (voor de isolatie) stro door gemengd heb. Zo'n kleioven kan slecht tegen regen. Er wordt geadviseerd er een beschermlaag over aan te brengen. Dat moet echter een laag zijn die vocht, dat tijdens het stoken en bakken vrijkomt, kan doorlaten. Op internet vind ik dat zulke kleiovens met "lime mortar", kalkmortel, wordt afgewerkt. Dat heeft ook niet het eeuwige leven, maar beschermt de kleilaag toch een tijdje. Kalkmortel kan ik niet vinden. Wel gipsmortel van Knauf. Is dat ook vochtdoorlatend en zou ik dat ook kunnen gebruiken?
Met dank en groet,
Nico van Lent