Kale plekken in beitslaag buitendeur

Aya

 • #1
De voordeur van ons huis uit 1933 is een aantal jaar geleden opnieuw voorzien van een beitslaag, maar vertoont nu kale plekken waar de beits eraf is. Het is natuurlijk het beste om de gehele deur te schuren en opnieuw te beitsen, maar mijn vraag is: is het mogelijk om alleen de kale plekken opnieuw te beitsen zodat we er nog even de winter mee door kunnen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Ja, maar het zal niet mooi zijn. Volgend jaar zul je dan de hele deur weer moeten schuren en beitsen.
   
  • Like
  Waarderingen: Aya en BertPleizier

  Aya

  • #3
  Ik snap het, maar het gaat erom voor nu het hout te beschermen totdat de hele deur onder handen genomen kan worden. Hecht beits op een onderliggende beitslaag?

  142136A0-551B-4588-97AA-24D65E11001C.jpeg
   

  BertPleizier

  • #4
  Is het beits of vernis?

  Uiteraard hecht beits op beits en vernis op vernis. In een nieuwe situatie moet je immers minimaal 2 lagen aanbrengen (dan hecht het ook) en bij onderhoudswerk moet je minimaal 1 nieuwe laag aanbrengen op de reeds bestaande laag.
   
  • Like
  Waarderingen: Aya

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Het zal je opgevallen zijn toen je de deur onder handen nam het spul lekker snel smeerde en toen je met de deur klaar was eigenlijk niet veel spul hebt gebruikt.
  Met andere woorden eigenlijk was het zonde van het werk.
  Die twee lagen hebben ook geen zin. Tenzij je de deur ieder jaar trouw onder handen neemt.
  Mij hebben ze is verteld ik moet ook zeggen het fijne weet ik er niet van. Voor een beetje levensduur 7x.
  Ik ben maar overgegaan op in de lak zetten.
   
  • Like
  Waarderingen: Aya

  Aya

  • #6
  Ik heb de deur zelf niet geschilderd, dat was een schildersbedrijf. Nu misschien maar een betere schilder zoeken. Ik weet niet of het beits of vernis is. Ik heb er weinig verstand van. Is het niet zo dat het oppervlak met beits ruw blijft aanvoelen en met vernis glad aanvoelt? De laag die er nog wel zit voelt glad aan.
   
  Laatst bewerkt:

  BertPleizier

  • #7
  Vernis heeft maar een levensduur van enkele jaren. Daarna komt het los. Dit is dus geen slecht schilderwerk geweest van het schildersbedrijf , maar slecht onderhoud door de woningeigenaar (en dat bent u zelf). U moet dus op zoek naar iemand die de deur iets meer liefde geeft ;-).

  Vernis kun je bijwerken zolang het nog intact is. Dan is het een kwestie van reinigen, licht opschuren en opnieuw vernissen. Komen er eenmaal kale plekken in of gaat het barsten en komt er vocht onder de vernislaag, dan zit er maar één ding op en dat is alles helemaal kaal maken en behandelen met ontweringswater (om het hout weer egaal van kleur te krijgen) en opnieuw een aantal lagen vernis aanbrengen.

  De deur nu opnieuw vernissen gaat niet meer lukken: veel te vochtig en koud buiten. Dat zal in het voorjaar pas weer kunnen. Voor nu zou ik de kale plekken even bijwerken zodat het hout beschermd is gedurende de winter. Volgens voorjaar kunt u aan de slag om alles te doen zoals het hoort.
   
  • Like
  Waarderingen: Aya

  Aya

  • #8
  Bedankt voor de tips. Ik ben (duidelijk) zelf geen klusser en heb weinig verstand van verf (behalve verf om te kunstschilderen ;-) Het was ook mijn plan om de deur door de winter heen te helpen en dan in het voorjaar een goede schilder de gehele deur te laten doen.
   

  BertPleizier

  • #9
  Dan is het verstandig de kale plekken even aan te smeren met 2 lagen. Lichtjes opschuren (matteren) tussendoor. Laat de eerste laag eerst goed eigen. Duurt met dit weer 2 x zo lang, dus laat er echt een dag of 5-6 tussen zitten.

  Overigens hoef je geen volleert klusser te zijn om de deur zelf goed te vernissen. Op YouTube staat een mooie video van Schildersbedrijf Ede*s die laat zien hoe je moet vernissen.
   
  • Like
  Waarderingen: Aya

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu